Orkidéutställning i Botaniska

Botaniska var underbart fint. Även orkidéutställningen var fin. Vi gick en guidad tur med en gubbe som såg trist ut men som var riktigt bra! Och blommorna var fantastiska! Här kommer ett smakprov:


Bild på en vaniljorkidé samt en åskådare i rött och guiden i grått.
Denna orkidé pollineras av kolibries. Kommer dock inte ihåg vad den hette.

Underbara!

De orkidéer som man köper i affären är tydligen hybrider, alltså orkidéer där man befruktat och blandat olika arter av orkidéer.

Den roligaste saken som hände på guidningen var dock en tant som säger "måste alla blommor pollineras för att sprida sig?" och "varför dör mina krukväxter tror du? Är det för att de inte pollineras av djur?". Hon var inte alltför smart...

Ett tips är i alla fall att besöka utställningen om du är i Götet. 50 kronor för er över 20 år (alltså slapp jag betala - lycka för en student!).

Don´t worry, be happy

För er som kanske tycker jag lät sjukt förtvivlad och självmordsbenägen i förra inlägget (jag tyckte nämligen själv att jag lät det) så kan jag meddela att så inte är fallet. Jag blir bara lite oroad efter att ha läst repotage i tidningen om talibaner och diktatorer och ville skriva av mig.


Snart ska jag dock till Botaniska trädgården, solen och alla vackra blommor och njuta! Glömma alla problem och tänka att jag har sommarlov om mindre än en vecka. Och tänka på att jag kanske är i riktiga medelhavssolen om en vecka också (ja, jag vet att det är så ogreen det kan bli att ta sista-minuten men vi som gör allt övriga året för miljön (okej, nästan allt) behöver lite ledighet. Ska koldioxidkompensera när jag blir rikare och slipper csn).

Först ska jag bara borsta tänderna innan jag väcker pojkvännen. Jag har nämligen ätit godis till frukost och i hans ögon är det dödssynden och det största problemet med att ha mig som partner och sambo. Lösning: jag borstar tänderna innan jag morgonpussar honom. Problemet: han ser att det saknas godis i skålen från gårdagens godisfrossa och kommer på mig ändå. Lösning: blåneka.

Ett tips för er som befinner er på Sveriges framsida och inte har något att göra: ta spårvagnen till Hammarkullen och kolla in Hammarkullefestivalen. Karneval fast utan en dyr flygresa till Brasilien!


På tal om förtvivlan...

Många känner förtvivlan, hopplöshet och villrådighet inför klimatförändringarna. Jag tänkte berätta vad jag känner förtvivlan inför: Religiös extremism!

De sjuka talibanerna som tar kontroll över områden där de inte har något att göra. De förstör folks liv, kvinnor som går till skolan skräms och håller sig sedan inomhus och går bara ut om de har med någon överförmyndare (man, bror eller pappa). Vad gör man åt extremister?

Inte bara i muslimska kulturer finns extremister. Jag skulle säga att även Livets-ord-anhängare i Sverige är religiöst extrema. Egentligen kan jag ingenting om den trosuppfattningen, men jag har erfarenhet efter en klasskompis som var anhängare och som trodde att evolutionen var påhittad. Det är en form av extremitism!

Frågan är vad man gör åt dem? Information? verkar inte funka... Krig? verkar inte funka... Diplomati? oftast är de väl lite galna... Kan inte någon komma med en lösning så att folk inte tror så galet mycket på sjuka saker? I sak är det inget fel enligt mig att tro på något - Gud, Mohammed, Torahrullarna och vad man nu vill - men folk med extrem tro och bokstavstroende har ju en tendens att vilja föra över sin tro på oss andra. Det är fel och måste åtgärdas.

Det problemet med extremitism som sprider sig över världen oroar mig därför att ingen verkar ha en lösning på problemet. Gällande klimatförändringarna har man i alla fall lösningar, problmeet där är att ingen vill genomföra förändringarna.


En annan sak som oroar mig är Nordkorea. Behöver jag säga mer? Ett land som ingen har varit inne i på femtio år, där det tros vara massvält, styrs av en galen diktator och som grädde på moset börjar de nya provspränga kärnvapen. Det oroar mig!


Nordkoreas ledare Kim Jong II till vänster, med sin svåger till höger (bild från dn.se)

Robinsonfinalen

Det blev godis och Robinsonfinal denna kväll!


Kul med lite girlpower på teve för en gångs skull. Hade dock hellre sett att Nina vann. Ellinore kändes som en av de "onda" (grabbpakten) och det känns ju alltid lite trist när en ond vinner.


Imorgon blir det troligen lite morgonpromenad om jag känner mig pigg och sen orkidéutställning på Botaniska trädgården i Göteborg. Ska bli kul!

Hoppas ni har en bra lördagkväll allihopa!

CCS - Carbon Capture and Storage

Eftersom jag just nu läser Eklunds bok Vårt klimat, blir jag väldigt intresserad av att diskutera saker han tar upp i boken i min blogg. Har just avslutat hans kapitel om hur han tycker att vi bör lösa energikrisen. Det är väldigt svårt att hela världen skulle kunna vända om från fossila till förnyelsebara bränslen helt plötsligt. Det skulle kosta enorma summor pengar. Eklund tror alltså att utvecklingen mot förnyelsebara bränslen under överskådlig tid måste kombineras med energisparande, koldioxidlagring och kärnkraft.

Energisparande tycker jag känns helt naturligt. Såklart kan vi inte fortsätta att leva slösaktigt om vi ska klara jordens miljöproblem. Skulle alla svenskar byta till energisnåla glödlampor skulle ett kärnkraftverk i Sverige kunna stängas ner. Det är knappast en förändring som skulle minska vår livskvalité, utan har tvärtom bara positiva effekter.

Kärnkraft är jag som sagt tveksam och delad till. Jag vet inte vad jag tycker. Ska fördjupa mig i det någon dag och skriva några rader. Kan dock inte lova att jag kan ta ställning - tycker det är så svårt att veta vad som är bäst.

Koldioxidlagring däremot tänkte jag skriva litegrann om nu:

När oljan nu börjar sina och blir allt dyrare så kommer troligen användningen av kol öka drastiskt eftersom den är billig och finns i överflöd. Den största ökningen av koldioxidutsläpp idag kommer framför allt från utbyggnad av kolkraftverk. Bara i Kina byggdes 2007-08 två nya kärnkraft à 500 MW i veckan (alla kärnkraftverk i Sverige producerar 60.000 MWh per år). Frågan är hur vi ska lösa det här problemet.

Ett kolkraftverk som ordagrant spyr ut koldioxid (http://www.ecoprofile.se/26_1204_Svenska_fondsparare_bygger_kolkraft_i_Kina.htm)


En lösning på det är ju såklart att förbjuda all kolbrytning. Men ska man vara realistisk så är det nog inte möjligt. Hur ska U-länderna kunna utvecklas när energin blir så mycket dyrare? Vilka länder skulle skriva under ett avtal där de förbjuds att bryta kol?

Under en övergångsperiod kanske man istället skulle satsa på att rena utsläppen från kolbrytning och förbränning. Ett sätt att göra detta är CCS - Carbon Capture and Storage - alltså att man samlar in och förvarar koldioxiden. Detta tror forskare är en kostandseffektiv lösning, dvs att man får mycket "nytta" per krona man betalar.

Tanken med CCS är att man inte släpper ut koldioxiden som bildas vid förbränning i atmosfären utan att man samlar in den och pumpar ner den i marken. Genom att man pressar samman den, eller omvandlar den till flytande form, tar den mindre plats och blir lättare att transportera. Förvaringsplatser skulle kunna vara gamla oljeborrhål eller grundvattenreservoarer.
Vad tror ni om att lagra koldioxid i marken?

Glass


Glass från Lejonet & Björnen - himla gott!

Italiensk choklad är godaste smaken - rekommenderas!

Läskiga nyheter

Aftonbladet har just nu en undersökning,

Oroar du dig över klimatförändringarna?

Ja, jag tror det kommer att förkorta mitt liv (17.8 %) Alternativ ALT1
Ja, fast jag tror inte det drabbar mig utan framtida generationer (51.3 %) Alternativ ALT2
Nej, jag tror inte på klimathotet (30.9 %) Alternativ ALT3
 


Läskigt att så många inte tror på klimatförändringarna. Även om Aftonbladets undersökningar inte är statistiskt sanningsenliga, så ger de nog ändå ett hum om hur folk tycker och tänker.

Vintips

 

Detta vinet är utsökt. Ett varmt tips till alla ni som är vindrickare och miljönissar.

Riktigt, riktigt gott!

SuddigtDetta kort får symbolisera min gårdagskväll - och natt. Många suddiga bilder blev det trots min nya kamera och dess anti-shake-system.

Men jag börjar piggna till nu igen. Känns skönt. Alltid lika ångestframkallande att resa sig ur sängen och inse att det är eftermiddag och att man missat många timmar i en solig park. Det ska bli Lejonet & Björnen senare i alla fall - mums!

The day so far

Charken var sådär kul. Man blir lite äcklad när man inser hur mycket rostbiff, rökt skinka, leverpastej (vem köper det i charken?!), ost och revbensspjäll som köps. Och ändå stod jag bara där i några timmar... Man får väldigt ont i armen av den där skiva-skinka-maskinen. Man måste trycka så hårt och armen domnar. Suck. Tänk att jag ska stå sådär hela dagarna i juli...

Ska nog fota litegrann på tisdag när jag jobbar igen. Så ni får se hur det ser ut "backstage". 


Annars har det inte hänt så mycket. Har kommit på att jag måste kanske köpa nåt till inflyttningsfestvärdarna. Eller? Det måste man väl... Vad ska jag köpa?! Kanske tvingas släpa mig ner till Alingsås stora shoppingcentrum "Storken-huset" och se om  jag hittar något.


Vad hittar ni på ikväll?

Drömtydning tack!

Jag drömde en jättemysig dröm precis innan jag vaknade. Det var sol och mysigt och vi flög drake och kastade fresbee.

Men...

det allra sista som händer i drömmen är att en orm kommer slingrande, hoppar upp mot mig, borrar in huvudet i min arm och slingrar sig runt armen som en anakonda. Mitt huvud pulserar och det känns som att jag ska dö.

Och så ringer klockan.


Läskigt! Vad betyder denna dröm tror ni? Att jag kommer dö idag?


Soliga morgon

Underbara morgon!Mår riktigt bra idag. Alltså funkar det att somna tidigt. "Det är timmarna före midnatt som räknas" som min mamma brukar säga.


Idag är det jobb på charken på Ica som gäller. Känns sådär, men kommer ju i alla fall tjäna in mina första pengar på över ett år. Det känns bra! Sedan blir det inflyttningsfest och utgång i Götet - wohoo!

Ska försöka blogga hemifrån i eftermiddag på min brors virustyngda dator.

    Vad hittar ni på idag?

Dagens miljötips

Ni vet att man kan sortera mjukplast i samma behållare som det står hårdplast på va?! Det är nya regler från november 2008.

Det är en väldigt bra idé att sortera både mjuk - och hårdplast. 1 kilo återvunnen plast minskar nämligen koldioxidutsläppen med 2 kilo.


Alltså, sortera även plastpåsar, godispåsar mm i behållaren för hårdplast.

En enkel grej att göra, även för er som känner er uppgivna inför klimathotet!


Känner folk hopplöshet inför klimathotet?

 
 
På ett av våra grupparbetsmöten i veckan så kom vi in på en diskussion om medias roll när det gäller spridning av information.

Jag och många andra tycker att spridning av information till "vanligt folk" är en bra väg att gå för att göra framsteg på miljöfronten. Om folk vet om varför bensinpriset bör höjas, på grund av miljöproblemen bensin orsakar, så har de en positivare inställning när politikerna genomför sina förändringar.

Men så var det en i gruppen som sa att "folk orkar inte höra sådant". Att man som människa idag överröses med hemska grejer, miljöproblem, svärt, krig, mord osv att man inte orkar ta in. Man orkar inte ta in att man inte bör köra så mycket bil. Det enda man tar in när man läser en artikel om den globala uppvärmningen är rubriken, som ofta tar andan och musten ur en och får en att känna att allt är försent och förstört och att det inte spelar någon roll vad man gör. 

Alla skräckrubriker som sätts på artiklar, främst i kvällstidningarna men även i vanliga morgonpressen, gör folk hopplösa och får dem att känna att inget spelar någon roll längre.Tror ni att det så att folk inte längre orkar läsa artiklar om klimathotet för att de tror att allt redan är kört?

Och om ni tror det, hur ska man då få folk att orka bry sig och inte känna sig uppgivna?Kemisk njutningVad som finns kvar efter mitt godisfrossande.

Slötimme i sängen

Har nu proppat i mig godis och sett två avsnitt ensam mamma söker. Mår illa. Inser att jag nog var hungrig, inte sötsugen.

Känner att det inte blivit så mycket miljöinlägg idag. Ska skriva ett senare har jag tänkt, om medias roll i miljöfrågor. Och så blir det dagens miljötips också såklart! Håll utkik!

Bloggdrogen

Förresten,

detta är mitt 303:e inlägg. Och jag har bloggat i typ 63 dagar.

Jag måste dra ner på antalet inlägg per dag. Det känns som en drog!

H&M + ekologiskt + AIDS-förebyggande = sant

Har ni hört om H&Ms nya satsning fashion mot aids. Massa artister har hjälpt till och designat kläder, och det är rätt snyggt. Kolla själva!


Designad av N.E.R.D (aldrig hört talas om gruppen, men linnet var snyggt)


Cyndi Lauper var fyndig!


Kate Perrys body (frktansvärda färger, men bodys gillar jag!)


Robyns bidrag. Inte i roligaste laget kanske, men ända svenskan som designat något.


Moby är alltid skön!


Bra idé av H&M faktiskt. 25% av intäkterna går till projekt som ökar medvetenheten om HIV/AIDS.

Och vet ni vad - bäst av allt - kläderna är i 100 % ekologisk bomull!!!


De säljs på H&Ms ungdomsavdelningarna från och med IDAG. Så spring dit - nu!

Skitdag

Det bidde ingen lägenhet nu heller.

Fick just mail om att "kontraktet gick till en annan. Du är välkommen att söka igen".
        Jotack, så lagom kul när man aldrig får något därför att alla människor har stått i bostadskö så jäkla länge att jag som bara är 19 inte haft en chans även om jag så ställt mig i kö när jag föddes.


Idag har varit en skitdag hittills, och tydligen fortsatte den även efter att jag kommit hem. Trist. Kanske lika bra att krypa ner under täcket och sova. Eller äta godis och kolla webbteve.


Vad tycker ni jag ska göra?


En dålig morgon (och en bad-hair-day)

Är sjukt jävla sinneslöst dödstrött.

Vill kind of DÖ!

Inte sitta på möte med handledaren.
Inte sitta med gruppen och vara aktiv.
Inte gå till bussen.
Inte blogga.


Men kvällen igår med tjejerna var kul! Åt tacos med cornfärs och sen kladdkaka med tryffeltäcke. Himla gott. Får tänka tillbaka på det under dagen idag. Framför allt när det är lunchdags och jag inte har någon lunchlåda men är hungrig. Då kanske jag kan tänka tillbaks på hur mätt jag var igår.

Idag, eller imorgon bitti, ska jag åka till Alingsås och jobba några timmar på mitt gamla jobb. Ica-affär. Ska lära mig att stå i charken eftersom jag inte har gjort det tidigare somrar. Vill inte ens stå i charken och grilla kyckling, skära skinka och blanda feta röror. Jag vill jobba i frukten som vanligt. Suck.


Varför är detta en så dålig dag? Måste försöka pigga upp mig.

Till exempel med tanken på att jag bara har knäckebröd att äta till frukost. Kul! Not.

Tisdagstupplur

Skulle ta en liten tupplur och sov i 65 minuter. Hade ställt klockan på 20 minuter, men ställde om den tre gånger innan jag slutligen tog tag i situationen.

Nu äter jag fil och müsli och kollar på gamla program av "ensam mamma söker". Patetiskt. Tur att jag snart ska rycka upp mig och promener iväg till icaaffären. Ska ju träffa lite vänner ikväll och laga mat.

Har också fått reda på att det är inflyttningsfest på fredag - wohoo!!

Loser-Alice

Jag förlorade tävlingen och ställde mig och diskade. Det tog 22 minuter. Lyssnade på Winnerbäck så det gick ganska fort, men ändå. Sicken loser jag är. Men å andra sidan, nu behöver jag kanske inte bli på dåligt humör så fort jag kommer in i köket...

Nu ska jag mysa ner i sängen och läsa Klas Eklund!


Har ni en bra dag idag?

Jag kommer vara töntigast i sommar

Nu har jag vart alla ungdomar köpt sina fula solglasögon. http://saltopeppar.se/


Tycker dessa är så sjukt fula så jag vet inget värre. Säkert är de skadliga också för ögonen. I alla fall för mina ögon som tvingas se sådana dära vart jag vänder mig.

Har på hemsidan också lärt mig att det tydligen var Kanye West som startade denna hippa trend.


Fan va ohipp och ocool jag kommer vara när jag inte går runt i sådana solisar på beachen i sommar. Jag kommer rentav vara töntig. Eller hur var det nu...?!

Lustgasuppsamling

Läser en annan, lite gullig, miljönyhet om att Danderyds sjukhus nu gör det klimatvänligare att föda barn.

Sjukhuset har nämligen invigt en ny anläggning som ska samla upp all lustgas som används vid en förlossning. 99 % av lustgasen beräknas samlas upp.


Även de små ansträngningarna för miljön är bra. Dock så föds det i genomsnitt ett barn i timmen på Danderyds sjukhus så jag antar att ganska mycket lustgas används. Frågan är om man sen kan återanvända lustgasen eller vad man gör med den!?


Förvärrar växthuseffekten

Blir Norge först med hållbara städer?

Läser att Norge nu planerar för att ha 13 hållbara städer.

Arbetet ska innebära att städerna ska minska sina koldioxidutsläpp med 25 % till 2020 och med 35 % till 2030. Utsläppsminskningarna ska ske inom sektorerna väg och transport, energi och avfallshantering. Oslo, Bergen och Stavanger är några av städerna som ska ingå i projektet.


Måste tyvärr säga att jag blir lite skeptisk och undrar hur de tänker då. Transportsynpunkt, energisynpunkt, matsynpunkt - hur tänker de göra? Men jag borde väl inte vara så negativ. Kanske vet norrmännen vad de håller på med! Fast jag är ändå tveksam. Vad ska de göra? Å andra sidan har de ganska goda förutsättningar på energisektorsidan - byta ut all olja mot våg - och vindkraft!

Har ni några förslag på hur man ska göra för att skapa den hållbara staden?

Dagens miljötips

Köp ekologiskt kaffe

Länder som odlar kaffe har ofta problem med erosion på grund av ohållbar, intensiv odling. Förgiftat dricksvatten och giftiga vattendrag är också vanligt till följd av den hårda besprutningen av kaffeplantor. Många av arbetarna på kaffeplantage jobbar också utan skydd vilket gör att de ofta blir sjuka av alla gifter.

Köp därför ekologiskt kaffe! Det finns än så länge inte så stort utbud, men växer efterfrågan så kommer snart också utbudet att växa. Gör en tjänst för både människor och miljön.


Och du, om du drar ner på kaffekonsumtionen eller slutar helt blir det mindre transporter och därmed mindre koldioxidutsläpp. Ett mindre ekologiskt fotavtryck helt enkelt. Fundera i alla fall på det!

   

Ett bombnedslag i köketDet har blivit som en outtalad tävling här hemma nu, vem som står ut längst med diskhögen samt orkar med irritationen att tvingas diska upp ett glas eller en sked varje gång man vill äta något.

Jag tror dock att jag kommer tvingas erkänna mig förlorad under eftermiddagen. Pallar inte med det!

Lyfter på hatten för Peter Jihde

Peter Jihde är gästprogramledare för Gert på RixMorronzoo idag. Vad rolig han är!

Jag har alltid tyckt att han är lite småtrist, har ful frisyr och allmän sportnörd, men såhär i radion gör han sig ju väldigt bra! Skämtar, ironisk, allmänbildad. Han verkar nästan perfekt!


Han är ju nästan lite söt på denna bilden

För övrigt, måste verkligen Gert komma tillbaka till radion när han har promenerat klart. Man har ju nästan glömt bort honom nu. Programmet är lika bra med som utan honom så varför ta tillbaks honom. Kanske är dags att han pensionerar sig och drar något gammalt över sig. Suck. Är så trött på sådana där gubbstruttar!


Nu ska jag återigen till skolan och grupparbeta. Lite tröttsamt. Ikväll ska jag dock grilla med några kompisar så det blir ju i alla fall roligt!

Var ska lågenergilamporna läggas?

Har fått in en fråga angående hur man ska sopsortera lågenergilampor.

Dessa innehåller kvicksilver vilket inte är bra för miljön. Tvärtom är det väldigt giftigt! Därför är det viktigt att man sorterar det rätt.

Enligt Renovas hemsida ska både glödlampor, lysrör och lågenergilampor läggas bland farligt avfall.


Så nu vet vi det!

Utbildning är viktigt!

Jag tänkte nu återknyta lite till frågan som jag ställde för några dagar sedan om vilken miljöfråga ni tycker är den viktigaste. Som jag antog och förutspådde så röstade nästan alla på klimatet.

Håller absolut med er, den frågan känns extra viktig med tanke på att den hotar hela vår existens här på planeten. tar vi inte tag i klimatet, bryter vårt beroende av fossila bränslen, minskar utsläppen av växthusgaser NU så kommer planeten troligen skadas allvarligt och många miljarder människor kommer drabbas.Vad jag tror är viktigt också, väldigt viktigt, är att vi måste sprida kunskap om miljöproblem, och framför allt klimatproblem, till världen. Till alla vanliga människor. Till alla som av ren vana och okunskap tar bilen varje meter man färdas, äter nötkött varje dag och flyger inrikes ofta. Till alla människor som kanske har hört talas om klimatproblemen och Al Gores film, men som inte vet vad de ska göra för att hjälpa till och som inte vet vad det finns för alternativ. Till alla vanliga Svenssons.

Vi miljömedvetna gnäller ofta på politikerna för att de aldrig tar tag i miljöfrågorna. Att de aldrig fattar några beslut som verkligen leder någonstans och som gör någon skillnad. Att de är fega som inte vågar fatta dessa beslut. Men varför vågar de inte ta tag i problemen?

Jo, de hade tappat regeringsmakten om de hade fattat radikala miljöbeslut. Folk hade inte röstat på dem i nästa val om man hade höjt bensinskatten så att en liter bensin kostade 25 kronor och den som köpte bensinen betalade för vad föroreningarna kostade. Människor idag vill helt enkelt inte betala för att de släpper ut koldioxid.

Hade alla människor vetat det som jag, och många av er, vet om miljön och klimatet hade de kanske velat dra ner på sin bilkörning eller sina flygresor. Det kan vara svårt att bryta vanor, men har man en dag inte råd att åka flyg hit och dit så måste man sluta. Alltså vill till exempel jag att en liter bensin ska kosta mycket mer för då hade jag dragit ner mitt bilåkande.
Om människor hade haft kunskap så hade de velat att politikerna skulle genomföra radikalare beslut. Idag när många svenskar inte vet vad förbränning av olja och kol i längden leder till så bryr man sig inte, kör vidare med sin bil och vill inte ha högre priser.

Jag tror att om man utbildade människor, precis som Al Gore gjorde och som även är min tanke med den här bloggen, så skulle politikerna få lättare att genomföra miljöskatter och krav på miljöteknik och detta skulle leda till en renare miljö!

Greenpeace har blivit rumsrena?

Länsstyrelsen i Halland tillåter nu Greenpeace att lägga ut stenblock i två Natura2000-områden för att förhindra trålning i området.

Okej, det är bra att någon tar tag i problemet med trålning och gör så att trålningen inte längre kan riva upp hela havsbottnen och förstöra för alla som lever där. Men samtidigt känns det så konstigt. Hur kan man ens få fiska i ett natura2000-områden? Och tråla är ju ännu värre än fiskning - hur kan man få göra det? Är inte de skyddade för att områdena är unika och känsliga?

Dessutom undrar jag vad som händer om man ställer ner stora stenblocket över havsbottnen på känsliga områden. Skadas inte ekosystemen ganska mycket även då?

Greenpeace placerar ut granitblock på havsbotten i Nordsjön

Jag tycker i alla fall att det är jättekonstigt att en radikal miljöorganisation som brukar göra olagliga saker plötsligt anlitas av en kommun för att förhindra trålning. Som att kommunen helt har gett upp att försöka kontrollera att regler efterföljs och anlitar Greenpeace istället för att någonting ska hända.

Och som sagt, jag kan inte förstå hur det kan vara tillåtet att tråla i skyddade områden. Regeringen - gör något!! Hur kan Andreas Carlgren gå ut och säga att en av de viktigaste frågorna inför hösten när Sverige är ordförandeland i EU är havsfrågorna, när man samtidigt tillåter trålning i Natura2000-områden? Är det att vara ett föredöme?


Han pekar med hela handen, men vad är det han pekar på egentligen?

"it´s raining again..."

Fast det stämmar faktiskt inte. Det har väl inte regnat på en månad nästan, och ändå gnäller man direkt. Beklagar sig över att det öser ner och förbannar att man valde att plugga i Göteborg, regnigaste staden i världen.

Och det finns åtminstone en positiv grej med regn; man kan med gott samvete hoppa över träningen och istället mysa till det med te, stearinljus och en bok. Och ikväll kan man äta choklad och titta på en romantisk komedi. Allting med gott samvete. Bara att njuta!


Sommarlovslängtan!

God morgon alla läsare!

Vill tacka för alla kommentarer. Upptäckte att jag ligger ute på blogg.se-framsidan så det var väl en anledning till alla läsare. Hoppas ni gillade vad ni läser och fortsätter komma hit och kika in!

Gårdagen med min vän var mysig. Vi satt vid vallgraven och åt jordgubbar (riktigt, goda svenska, men jag vet att det inte är miljömässigt försvarsbart) och tittade på alla fulla människor som laddade för fotbollsmatchen senare på kvällen.

Idag är det ytterligare en pluggdag med grupparbete. Suck. Vill bara ha sommarlov. Framför allt när det är sånt här underbart sommarväder. Jag är helt okoncentrerad och ofokuserad på skolan och vill bara sola och äta glass. Känner ni andra studenter igen er?

Nu måste jag springa till bussen, men skriver senare idag såklart!


SommarSommarSommar

Mellis

Åt två digestivekex och en Yoggi yalla till mellis nu innan jag tar bussen till stan för att möta upp min vän utan lokalsinne. Alltså hittar hon inte hem till mig. Alltså möter jag upp henne.

Anyway.

På Yoggi yallan står det CO2compensated*

När man letat en stund hittar man *-förklaringen. Förklaring lyder "read more about CO2compensation at yoggiyalla.com".


Cyniskt kanske, men jag tror att hela grejen är ett försäljningsknep!


Dagens miljötips

Var lite smart och byt till lågenergilampor nästa gång en glödlampa pajar!

En vanlig glödlampa drar fem gånger så mycket el som en lågenergilampa. Den kostar dessutom tre gånger mer för samma ljustid. Alltså är det inte speciellt smart att att köpa sådana, varken ur ekonomisk eller miljömässig synpunkt.

Vanliga glödlampor är för övrigt snart ett minne blott. EU har nämligen bestämt att de ska fasas ut och 2013 så kommer alla vara förbjudna att sälja. Men varför vänta tills dess?

Om alla lampor i Sverige hade varit lågenergi istället för vanliga så hade ett helt kärnkraftverk kunnat stängas. Eller så hade vi kunnat exportera den elen till andra länder så att de kan stänga ner ett par kolkraftverk istället. Tänk vad smart!

Byt till lågenergi!

Vad ska jag tycka?!

Gjorde nyss ett "vem ska du rösta på i EU-valet"-test på DN. Det kanske är lite sent med tanke på att jag röstade redan förra veckan, men ändå. Dock visade resultatet att jag borde ha röstat på folkpartiet. Tur med andra ord att jag följde hjärtat och inte DNs test.

Är ni intresserade av att göra det? http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/vad-ska-du-rosta-pa-i-eu-valet-1.869858


I alla fall så var en fråga lite klurig. Den handlade om ifall EU-medlemsländer, med tanke på klimatmålen om 20% minskning av växthusgaser, ska få tillåtelse att räkna med minskning av växthusgaser i U-länder. Alltså att Sverige ekonomiskt skulle hjälpa Laos eller Tanzania med att minska sina utsläpp av växthusgaser med 20 % och därmed klara av EUs uppsatta mål.

Å ena sidan tycker ekonomen i mig att det är smartare och effektivare att minska utsläppen där det är som billigast. I en fabrik i Uganda kanske det bara är att sätta på ett enkelt billigt filter som renar massvis, vilket man redan har gjort i Sverige och därför skulle minskningen av samma mängd växthusgas bli mycket dyrare att rena här. Det spelar ju faktiskt ingen roll var i världen som utsläppen minskar - bara det minskar någonstans.

Å andra sidan säger en del av mig att det kommer bli lätt att smita undan sitt ansvar och att man enkelt kan gömma sig och strunta i utsläppsminskningen genom att säga att man "byggt något reningsverk utomlands". Eller att man planterat träd och så blir man godkänd i EU fast man egentligen bara planterade svenska granar i Afrika som kommer dö av vattenbrist inom ett år.


Hur tycker ni lagstiftningen ska se ut i denna fråga? 

Ska Sverige kunna tillgodoräkna sig de klimatinvesteringar vi gör i andra länder?

Alien på picnic - bilden

Här kommer en av alla hundrafemtio bilder som togs!
Vårt arbete ska handla om marknära ozon och hur det förstör både människans försörjningsmöljligheter och matproduktion, men också vår hälsa. Och bilden ska ju då symbolisera en mysig, romantisk picnic när ozonhalten är så hög att man behöver ha syrgasmasker.

Över bilden ska det snajsigt stå "din jord, din himmel, dina ängder gröna... eller?"


Vad tycker ni om idén?

Alien på picnic

Ska ju träffa en kompis ikväll som ska äta här så när jag kom hem tidigare än förväntat idag så kände jag mig tvungen att ta tag i vår förfallande lägenhet. Så nu är den nydammsugen och tvätten tvättas nere i källaren! Puh!


Grupparbetet som jag och några klasskompisar håller på och pysslar med om dagarna gick idag in i en roligare fas. Vi ska nämligen avsluta terminen med att ha ett tvådagars seminarium om diverse miljöfrågor. Man ska då göra en poster till detta seminarium med lite bilder, tabeller och små faktarutor. Idag har vi tagit kort till postern - bilder kommer senare. Jag kan dock locka er med att säga att bilden är på temat "idyll, med en liten twist" eller om man vill "alien på picnic".

Håll ut - snart kommer bilderna!

Världens bästa jobb?

Vilket underbart väder idag! Ska träffa en kompis i eftermiddag och vi bara måste äta glass!


Tänker på en sak när jag sitter i min ensamhet, äter frukost och lyssnar på RixMorronzoo - att jobba på den morgon showen måste verkligen vara roligt! De sitter ju alltid och skrattar och hittar på massa tokigheter och de får i alla fall alltid mig att bli pigg och glad.

Lyssnar ni på dem?


Världens bästa jobb?!


Nu ska jag åka och skriva grupparbete, men skriver senare i eftermiddag!


Ha en bra dag!!

Vilken miljöfråga är viktigast?

Jag undrar vilken miljöfråga ni tycker är den viktigaste just nu!

Vilken miljöfråga tycker ni att EU borde jobba mest med just nu?

Eller vill ni kanske att Sverige ska gå ur EU?


Jag tycker att det vore jätteintressant att se vad ni tycker och är det många som svarar så gör jag nog en liten sammanställning av era svar!Ytterligare ett tips

Känner mig sådär "tipsig" idag så tänkte tipsa om en väldigt bra hemsida.

Naturskyddsföreningen är det som har denna underbara hemsida där man kan få tips på vilka grönsaker man bör köpa och hur besprutat och omiljövänligt olika produkter är. Man kan även få grilltips (jag tror att de har snott mina!), fisktips och hälsotips.

Älskar sidan och använder den mycket, framför allt som inspiration men också som informationsbank när jag nu försöker sprida lite miljötänk!

Så gå gärna in där och lär er en massa!

http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/

Dagens miljötips

För er som kanske som jag ibland tycker att ekologisk mat är lite väl dyr och som kanske inte har råd att köpa så mycket miljövänligt som ni vill - här kommer ett råd:

Satsa framför allt på att köpa ekologisk potatis. Den är nyttig och god såklart, men den är också den gröda i Sverige som besprutas med mest gift. King Edward och Bintje är riktiga miljöbovar och de potatisar som besprutas mest.


Alltså satsa på att köpa ekologisk potatis!Godsaker

Sitter och är lite godissugen och kollar ekologiskt spännande godis och sötsaker. Titta och njut!


Raw-food-godis. Hallonremmar gjorda av hallon, banan och aprikos och inget mer. Smeten har fått torka på låg temperatur för att all näring ska behållas. 39 kronor på hildur.se.


Sägs vara världens nyttigaste bär. Kommer i och för sig från Himalaya, alltså lång flygresa, men ändå spännande med lokala specialiteter. Smakar som en blandning av russin, lingon, tranbär och hallon. Man sägs leva i 150 år om man äter det regelbundet! 49 kronor på hildur.se.
 
Dessa choklader är heta tips. Den vänstra smakar gudomligt av apelsin, kanel och vanilj och den andra är mer vanlig men ändå underbar. Cirka 30 kronor styck på hildur.se respektive gemenskapgron.se.Detta botade inte mitt sötsug. Suck. Blir nog godiskväll ikväll igen...

Försurning av haven

Tänkte berätta om ett miljöproblem som jag faktiskt inte har känt till så länge. Fick höra om det på en föreläsning i höstas och blev helt förskräckt.

Försurning av världshaven!


Haven är nämligen en kolsänka, det vill säga att de absorberar koldioxid i vattnet. Koldioxiden omvandlas dock när den hamnar i vattnet och bildar kolsyra. Precis samma reaktion som när man blåser ner i ett glas saft så får man tillslut, om man är tålmodig, läsk. Kolsyra är en syra och sänker alltså pH-värdet i havet. Havet är dock naturligt sett basiskt på grund av andra mekanismer som motverkar försurningen, bland annat allt kalk som finns i havsbottnen.


Den här bilden förklarar kanske lite om pH


Problemet blir när det släpps ut för mycket koldioxid i atmosfären. Hälften av all koldioxid som människan släppt ut i luften sedan den industriella revolutionen tros finnas i vattnet. Detta är bra för klimatet och den globala uppvärmningen - för tänk vad varmt det hade blivit på jorden om all den koldioxiden funnits i luften. Problemet som blir när havet tar upp all koldioxid är dock att det blir försurat.

Hittills har havet försurats 0,1 pH-enheter och man tror att värdet kan falla ytterligare 0,3 enheter fram tills 2100. Det kanske inte låter så mycket med några få tiondels enheter, men det kan få väldigt allvarliga konsekvenser.

Många arter i haven är nämligen väldigt känsliga för försurning, och många arters har små möjligheter att anpassa sig eftersom försurningen går så fort. Snäckor med kalkskal riskerar att fräta sönder om pH sjunker. Många lavar i haven är väldigt känsliga och forskare tror att vissa arter kommer få problem att bilda kalkskelett redan när pH sjunkit med 0,2 enheter.

Ännu allvarligare är de tropiska korallrevens situation. De är uppbyggda av det mest lättlösliga kalksorten argonit vilket gör att de är de första som börjar lösas upp om vattnet försurar. Och försvinner korallreven så drabbas även en mängd andra arter. Man tror att korallrev rymmer upp till en tredjedel av alla kända marina livsformer, inklusive 4000 arter. Dessa organismer skulle drabbas väldigt hårt om korallreven minskade drastiskt till följd av havsförsurningen!


Stor biologisk mångfald, men väldigt känsligt

Det jag vill ha sagt med detta är att vår användning av fossila bränslen inte bara drabbar livet på land, utan också livet i vattnet. Det kan vara värt att tänka på!


För er som vill läsa mer om problemet rekommenderar jag att googla. Det finns mycket information att hämta. Ett tips är också denna länk: http://www.fof.se/tidning/2008/1/haven-forsuras-rekordsnabbt.


Vill vi köra bil eller bevara dessa till framtiden?

SVTs klimatsajtHar ni sett att SVT har en klimatsajt på sin hemsida med massa repotage och diskussioner om olika miljöfrågor. Bra initiativ tycker jag. 

Gå gärna in och kika på http://stallom.se/.


God morgon!

Inatt har jag sovit riktigt bra. Tror att brännskadorna börjar läka! Delar av det röda har förvandlats till lite mer bruna nyanser, men en hel del kommer nog flagna tyvärr.

Liseberg gick bra igår. Ganska långa köer tyvärr, men vill man inte åka när det är regn så får man nog ställa in sig på det. Framför allt var det mycket norrmän.

På väg uppför berg - och dalbanan... Är alltid nervös för att bromsarna ska släppa så man bara rasar nerför backen igen. Men jag klarade mig den här gången!


Min första glass av två. Romrussin.

Nu på morgonen ska jag kolla igenom ett skolarbete lite grann, och sen blir det nog powerwalk eller träning. Beror på hur vädret utvecklar sig. Ska nog hinna med att dammsuga samt blogga litegrann också!Off I go!

Nu bär det av till karuseller och berg-och-dalbanor. Ska försöka komma ihåg att ta lite kort. Åtminstone läska er med en bild på sockervadd och den klassiska lisebergsklubban!

Håll tummarna för att min röda rygg pallar trycket!


Dagens miljötips

Nu i maj brukar folk passa på att åka båt i sjöar och hav. Jag tänkte därför komma med ett litet tips inför båtsäsongen 2009.

 • Kör båten med 4-taktare. Alla nya motorer är idag 4-taktare, men för er som har en äldre motor - se över den. 2-taktare släpper nämligen ut 30 % av bränslet helt oförbränt rakt ut i vattnet och i luften. Inte speciellt bra för miljön.

 • Måla båten med rätt bottenfärg. Vissa färger är förbjudna i Östersjön, men inte på västkusten. Följ då dessa råd - Östersjön är redan illa ute och ett av världens mest förorenade innanhav, förstör det inte ännu mer. Många bottenfärger är onödigt giftiga, även för västkustens vatten. Titta efter miljömärkt bottenfärg.

 • Använd akrylatbensin. Den kan användas i alla bensinmotorer. Det miljövänliga med den bensinen är att utsläppen av farliga kolväten bara är 10-20% av vad som släpps ut från vanlig bensin.

 • Att ha en roddbåt är mest miljövänligt. Positivt är också att man får lite motion på köpet!


Ha en trevlig båtsommar!


    

Stör mig

Förstår inte gällande radioprogrammet musikkrysset på P4;


varför måste alltid förra veckans rätta svar gås igenom först?

Sitter folk och rättar sina egna svar eller? Och vem kommer ihåg frågorna?


Stör mig!

Morgonkrönika

Idag är det dags för Liseberg - Nordens största nöje!


Alla småsyskons (och även min) våta dröm varje sommar och nu har min lillebror tjatat hål i huvudet på mamma så idag har hon beslutat att öppna plånboken. Jag tror det är perfekt väder idag, sol och moln blandat, men säkert kommer det komma någon regndroppe under eftermiddagen.

Favoriten


Annars har jag min vanliga myslördagsmorgon idag; ring så spelar vi, GPs lördagsbilaga och O´boy. Idag är det en ny promgramledare på radion. Eller rättare sagt är det inte Lisa Syren. Så undrar vem killen är, någon som vet?

Kommer dock inte gå och träna denna lördagförmiddag som jag brukar göra. Anledningen är min sönderbrända rygg som nog inte skulle klara att jag la mig på den för att göra situps. Jag tror aldrig jag har sovit så dåligt som jag har gjort i natt. Somnade nog strax efter midnatt, vaknade ett, vred mig länga, vaknade två, tog Ipren och försökte smörja in mig själv med svalkande gel (hade inte hjärta att väcka pojkvännen), somnade, vaknade, vridning i sängen, stickande i ryggen... Så här fortgick hela natten fram till klockan fem då jag somnade. Vaknade halv åtta av fiskmåskräken utanför fönstret.

Egentligen borde jag alltså vara dödstrött och irriterad, men icke. Känner mig ljus i sinnet. Barnasinnet som gläds inför Liseberg kanske? Frågan är om ryggen kommer ta mycket stryk i alla berg-och-dal-banor?!


Vad ska ni göra idag?

Dagens miljötips

Köp inga tropiska räkor!

Dessa är nämligen odlade i tropiska trakter, såsom Thailand, Vietnam och Indien, och odlingarna skapas genom att man skövlar mangroveträd för att ge plats åt räkorna.

Mangroveträd i sin tur är väldigt unika och boplats åt många unika arter av både växter och djur. De är även till skydd för inre land och samhällen när tropiska stormar slår in mot land. När skogarna tas bort drabbas alltså även människor.

Dissa alltså tropiska räkor och välj istället skandinaviska vanliga räkor.

Tropiska räkor kallas ibland jätteräkor, scampi eller tigerräkor.


Köp inte dessa räkor!

Frustration

En klasskompis berättade för mig om sin kollega som vid en diskussion gällande klimatförändringarna hade sagt något i stil med "jag skiter fullständigt i det här jävla klimatet. 2050 är jag redan död och därför spelar det mig ingen roll." När min kompis försökt hävda att kollegan har barn och barnbarn som han väl bryr sig om fortsatte han bara. "Klimatet är väl deras problem. Jag vill kunna fortsätta äta kött, åka på charter och köra båge under resten av mitt liv."

Jag kan verkligen inte förstå mig på det tankesättet. Möjligtvis är jag ung och blåögd, men hur kan man bara strunta i alla människor på jorden och alla framtida generationer? Och om man nu kan strunta i dem, bryr man sig då inte ens om sina egna barnbarn?


Jag vet inte vad jag vill ha sagt med detta inlägg. Kanske vill jag bara få utlopp för lite av min frustration på dumma, egoistiska människor. Ännu mer frustrerad blir jag när jag läser Eklunds bok och inser hur bråttom det är om inte konsekvenserna ska bli fatala, och så vet jag att så många många människor fullständigt struntar i miljön och framtiden och fortsätter att köra sitt race och hoppas att någon annan ska lösa problemen. När min egen mamma säger att miljöpartister är kommunister efter att jag berättat vilka jag röstade på i EU-valet blir jag frustrerad.

Jag blir frustrerad när regeringen prioriterar jobben före miljön - vem ska kunna jobba när vi inte har någon miljö kvar?Nu ska jag gå och slå på kudden och få ur mig lite ilska...
Hur kan världens mest intelligenta varelse vilja förstöra en unik planet och boplatsen åt miljarder av arter?

Våralgblomning

Läser att i år skedde den kraftigaste våralgblomningen på 15 år i Östersjön.


Östersjön

Helt ärligt, jag hade aldrig hört talas om våralgblomning. Men nu i efterhand känner jag mig dum. Varför skulle inte algerna komma redan under våren när alla andra djur/växter dyker upp då.


Våralgblomningen är tydligen mycket kraftigare än sommaralgblomningen, men får inte alls samma uppmärksamhet i media eftersom den inte är lika synlig. Algerna som produceras under våren motsvarar 1 miljon lastbilslaster, medan bara de allra kraftigaste blomningarna på sommaren kommer ens i närheten av detta.

Även de kraftiga våralgblomningarna kommer sig av de antropogena utsläppen av näringsämnen i Östersjön. Framför allt är kväveutsläppen avgörande för storleken på vårblomningen, i motsats till sommarblomningen vars storlek främst beror på fosforutsläppen.

Dessa kraftiga algblomningar som sker nu för tiden ger syrebrist då algerna dör och bryts ner vid botten. Vid nedbrytningen förbrukas syre. Under en genomsnittlig vårblomning konsumeras i genomsnitt i Östersjön allt syre från havsbottnen och 1,6 meter upp - ett syrefritt havsbottenområde har bildats.

Detta är såklart väldigt allvarligt för Östersjön och för de organismer som lever där. Bland annat får torsken svårare att reproduvera sig. De döda havsbottnarna släpper också i från sig fosfor vilket gör hela processen till en ond cirkel som är svår att bryta.

Människan kan spela en stor roll här genom att vi minskar och helst helt tar bort våra utsläpp av både kväve och fosfor. Därför är det väldigt viktigt att vi som konsumenter köper ekologisk och kravmärkt mat som är odlad utan konstgödsel. Konstgödsel är nämligen en av de stora orsakerna till kväveutsläpp i Östersjön. Även biltrafik släpper ut kväve som faller ner i havet.


Fanns inga bilder på vårblomningen, så lånar istället den här avskräckande bilden från dn.se för att visa vad människans utsläpp ställer till med...

This day, so far

Har nu kommit hem från röstningen. Kändes vuxet och bra. Och väldigt seriöst. Tanten som satt där visste knappt till sig hur viktigt hennes arbete var. Väldigt seriöst tog hon emot röstsedel, legitimation och stoppade det i röstlådan med orden "och så stoppar jag det i lådan". Pedagogiskt. På gränsen till fördummande.

Under hela promenaden till och från stan cirkulerade ett oväder över oss med blåst och ösregn.Har även under dagen fått allt mer ont i ryggen eftersom jag under gårdagens trädgårdsarbete stod i sportbehå i solsken i några timmar. Jag brände sönder ryggen. Har därför sovit väldigt dåligt inatt och nu skaver alla kläder jag har på mig. Varför lär jag mig aldrig?

Tyck synd om mig! Jag gör det i alla fall...

Min lediga dag!

Idag är den lediga dagen! Ska bara njuta av att vara student och därför ha en ledig dag efter Kristi himmelfärd i motsats till många andra som tvingas ta ut semesterdagar för att få en ledig weekend.

Idag blir det speldag helt enkelt. Monopol hela dagen tillsammans med bröderna. Fikabröd och kakor tills man kräks.


Fast först ska jag ner till biblioteket och rösta i EU-valet. Ska bli spännande att rösta för första gången. Isabella Lövin, miljöpartist, kommer troligtvis få min röst. Har ni läst hennes bok Tyst hav. Oerhört bra och aktuell. Boktipset för dagen!


Vad ska ni andra hitta på idag? 

Felstavad tatuering

Läser på Aftonbladet "stjärnans felstavade tatuering"!

Stackars henne... Det måste vara bland det v'ärsta som kan hända att tatueraren stavar fel. Omöjligt att ställa till rätta. Omöjligt att ta bort. Bara att finna sig till rätta och leva med det hela livet!Det skulle tydligen stå "lev utan ånger" på italienska, men en bokstav blev fel. Hon kan ju i alla fall glädjas åt att det felstavade ordet inte betyder något konstigt/oanständigt.

Koldioxid - boven i dramat!

Kapitel två i Klas Eklunds bok handlar om att människan värmer jorden. Där finns ett flertal sidor som handlar om kol och koldioxid, den största anledningen till att människan värmer jorden.

Med hjälp av hans bok tänkte jag nu berätta lite om kol och koldioxid!

Kolsänkor: ett ord för de delar av jorden som binder koldioxid ur atmosfären och lagrar det. Den största kolänkan finns under oss människor, i berggrunden. Här finns kol i form av olja. Andra kolsänkor är skogen (skogen tar ju upp koldioxid under hela tiden som den växer), i jorden runt trädrötterna (i form av multnande, döda växter) och havet (växter i havet tar upp koldioxid från atmosfären).


Koldioxidmolekylen, med kol i mitten och syreatomer på sidorna!

När vi människor släpper ut koldioxod till atmosfären igen gör vi det genom att öppna upp kolsänkorna. Vi kör bil, hugger ner träd och värmer upp våra hus med olja. Problemet idag är att vi gör detta i en sådan omfattning och i en sådan snabb takt att naturen inte hinner med att åter binda kol i kolsänkorna.

Nästan alla av jordens kol - och oljereserver kommer från 360 miljoner år sedan, under en tid som kallas karbon. Den varad i 75 miljoner år och under den tiden bildades 90 % av den kol och olja som finns idag. På drygt hundra år har mänskligheten eldat upp och förbrukat troligen hälften av dessa kol - och oljereserver.

På hundra år har vi förstört något som tog 75 miljoner år att skapa!


Idag släpper människan ut 40 miljarder ton koldioxid per år. Lägger man på andra växthusgaser (dessa bidrar till den globala uppvärmningen) som metan bland annat så blir utsläppen närmare 50 miljarder ton. Så sent som 1950 släppte vi bara ut 7 miljarder ton per år. Alltså har en explosiv ökning skett de senaste 60 åren. Den ökningen beror till stor del på vår ökande användning av olja.

Avslutningsvis: var kommer utsläppen av koldioxid ifrån idag?

Den viktigaste källan är energiförsörjningen, alltså på vilket sätt vi värmer vårt hus och våra arbetsplatser! Härifrån kommer en fjärdedel av våra utsläpp och här kan vi som enskilda personer alltså förändra mycket genom att värma våra hus med solpaneler, vindkraft, fjärrvärme osv.

Därefter kommer industriproduktion (främst stålverk och cementfabriker), avskogning, transporter och jordbruk!


Avskogning på en bergssluttning i Laos

Tecken på "a global warming"

Tänkte också visa ett bevis på att den globala uppvärmningen finns mitt ibland oss!

Av äldre personer i min omgivning har jag fått höra att syrener alltid blommade lagom till skolavslutningen. Frågan blir då ganska självklar -  varför blommar syrenerna nu?

Mitt svar känns ganska givet: vi är mitt uppe i en uppvärmning av jorden orsakad av människan.


Har ni några förslag på hur man ska minska människans utsläpp av växthusgaser?

Grannens jättehallonsnår

Här är grannens hallon!Jag och mina hallon har lite att jobba på, eller vad säger ni?!

Före och efter

Före:
Lunchpaus:
Efter:Här faktiskt ganska nöjd. Nu väntar jag bara på att de ska bli lika höga och täta som grannens. Visar en bild på hennes senare.

Slogs dock av en sak; har efter dagen förstått hur fruktansvärt ont i ryggen 1800-talsmänniskorna måste ha haft. Det är ju helt sjukt ont jag har efter bara några timmar med en spade. Tänk då att gå och plantera, gräva och greja som dessa människor gjorde för hand på sina gårdar. Stackarna...


Nu ska jag gå ner till bensinmacken och unna mig en glass. Mums!

Boktips

Just nu bryter solen fram igenom molnen. Underbart. Jag ska ju nämligen ut i trädgården och fixa iordning hallonsnåren. Ska bli kul. Kanske kan jag få lite välbehövlig solbränna?!


Håller på och läser Klas Eklunds bok Vårt klimat: ekonomi, politik, energi. Riktigt läsvärd bok. Har än så länge bara hunnit med två kapitel, men den har verkligen potential. Eklund är så väldigt pedagogisk så att alla som läser den kommer förstå klimatproblematiken. Ett hett boktips till alla er som vill få en klar bild över problemet!


Men nu ska jag som sagt ta och ge mig ut i buskarna! Kommer eventuellt skriva ett inlägg senare om konstgödsel, såhär i trädgårdstider!

Vad ska ni hitta på idag på denna lediga dag?

Bojkotta färjor

Dagens miljötips är att undvika snabbfärjor samt vanliga färjor som inte är miljöcertifierade.


Jag vet att många människor åker båtresor mellan till exempel Stockholm och Gotland, Kalmar och Gotland och till Åland. Framför allt i sommartid är detta ett populärt sätt att semestra, inte minst sedan Färjan-programmet gjort detta slags resande ännu mer populärt.

Jag vill nu upplysa er om hur omiljövänligt färjeresor kan vara, vilket man inte alltid tänker på!Färjor kör nämligen på olja. Färjor kör på den olja som är allra smutsigast. Den olja som inga andra fordon får använda. Denna olja är högsvavlig - den innehåller alltså stora mängder svavel. Svavel som går rakt igenom bränslemotorerna och läcker ut i vattnet. Svavlet hamnar förr eller senare i luften där det sedan faller ner som försurat regn. Det kan också skada djur och växter i havet, och inte minst när det försurar mark och vatten.

Anledningen till att man ska undvika snabbfärjor är att de använder oerhört mycket bränsle på grund av att de ska åka så fort. Ärligt talat, hur viktigt är det att komma fram någon timme snabbare?


Det finns dock miljöcertifierade färjor och kryssningsfartyg som kör på lågsvavlig olja, och i vissa fall olja helt utan svavel, och måste man nu ut och åka båt så rekommenderar jag såklart dessa!


Alltså, undvik ocertifierade färjor då de både släpper ut koldioxid och svavel!


En typisk omiljövänlig färja

Dilemma inför Köpenhamn 2009

Läser på miljöaktuellt att Kina och USA för hemliga miljösamtal! Låter minst sagt spännande, eller hur? Kanske kan vi få ett ordentligt klimatavtal i december i Köpenhamn - ett avtal där både USA och Kina, världens smustigaste länder, tar på sig ett ansvar att rädda världen.

  
Kinas och USAs presidenter

Läser också att de två första utkasten till klimatavtal nu publiceras av FN. Det låter också lovande! Det första avtalet gäller de länder som skrivit under Kyotoprotokollet, medan det andra avtalet gäller alla länder - rika som fattiga.


Det där med rika och fattiga länder tycker jag är intressant, men svårt. Hur bör man egentligen göra nu i Köpenhamn? De rka länderna bör ju rimligen få realistiska, men ändå hårda krav som de ska uppfylla. Det är ju trots allt vi som har smutsat ner mest.

Frågan är väl om de fattiga ska stå helt utanför? Ska de göra samma miljömisstag som vi en gång gjorde för att bli utvedcklad och industrialiserade? Är det inte bättre att vi I-länder stödjer dem? Investerar i dem så att de går direkt till miljövänliga fabriker, bilar och hus och slipper omvägen med svavelutsläpp, sot och övergödning.

Klart att en ekonomisk och social utveckling kan ta längre tid, och framför allt bli dyrare, om man ska göra det miljövänligt direkt, men om vi västländer hjälper till att finansiera detta så kanske de kan se en potential i att slippa all miljöförstöring. Framför allt tror jag befolkningen ser en potential i att slippa miljöförstöring. Titta bara på Pekingborna som uppskattade bilregleringarna som fanns under OS-tiden och som gärna hade velat att regleringen funnits kvar även efteråt!
'

Hur tycker ni att man ska göra med U-länderna i det nya klimatprotokoll som ska skrivas i vinter?

Solig dag

Dagen började fruktansvärt med ösregn och tidig, stressig morgon. Jag försöker släpa ner en full och svintung bag och en datorväska ner till bussen samtidigt som jag försöka täcka min skinnjacka och min datorväska med ett paraply som hela tiden vände sig i Göteborgsvinden. Jag ville bara skrika!


Men sedan kom solen och eftermiddagen och en ledig weekend vilket fick mig på bättre humör! Nu är jag återigen i Alingsås och laddar för att imorgon fixa iordning min mammas hallonsnår. Ska därför strax iväg och köpa jord och gödsel. Bär mig dock emot att köpa handelsgödsel, men de här stackars hallonrankorna kommer nog suga upp det mesta så det är nog ingen jättefara för övergödda Säveån här i stan.


Visar en bild på min grannes underbara träd också. Tror det är japanskt körsbärsträd. För er som inte vet - det är mitt drömträd!


Ikväll kommer dagens miljötips - håll utsikt!!

 

Tidigt nanande ikväll

Hörde på Rapport alldeles nyss att det ska byggas en vindkraftverkspark i Västerbotten! Låter riktigt bra tycker jag!

Där bor det kanske inte så mycket folk som på västkusten som kan börja gnälla över att det låter, är fult, ger skuggor och så vidare vilket är en fördel mot att lägga vindkraftsparker i Halland.


Nu ska jag strax borsta tänderna (stäng av kranen!), krypa ner och läsa Klas Eklunds bok för att sedan nana. Börjar så sjukt tidigt imorgon - åtta! Först ska jag bara sällskapa pojkvännen när han äter middag i form av mackor med dansk salami.


Sov så gott allihop!

Kvällens middagDet blev lax och pasta till middag. Ganska gott, fast har lite dåligt samvete för det där med odlad lax. Det är ju inte så bra som det först låter.


Har heller aldrig förstått mig på tallriksmodellen - är det ens möjligt att ta halva tallriken med grönsaker?


Åt ni något kul till middag så får ni gärna inspirera mitt uttråkade och slentrianmässiga matlagande!

Vågkraft

Jag funderar ganska ofta på vågkraft och att det vore en stor och bra källa att få energi från. Senast för några dagar sedan läste jag någonstans att Östersjöns vågor kan försörja alla Sveriges hushåll med energi.

Tanken med vågkraft är en boj som flyter på ytan och är föränkrad i en betongklump på botten. När bojen lyfts upp och ner i takt med vågorna så alstras rörelseenergi. Nere vid havsbotten finns en turbin som omvandlar rörelseenergin till elektricitet som sedan transporteras in i kablar till land.


Bild lånad från http://www.draka.se

Vågkraften är ett miljövänlig sätt att få energi tycker jag. Faktiskt i klass med vindkraft. Nackdelen skulle kunna vara att bojarna som ligger och guppar på vattenytan kan skugga vissa partier av havsbotten där det kan bli svårare för arter av växter och alger att leva. Det finns också forskning som visar att visa arter kan gynnas av vågkraftverken genom att pålarna som går mellan yta och botten blir en ny plats att leva på för musslor, havstulpaner och andra djur.

Vissa hävdar också att det skadar havsbotten att gräva ner betongelement, men jag har förstått att saker som sätts ner i botten och sedan sitter kvar inte gör sådan stor skada som man tror. Naturen anpassar sig ganska snabbt när en skada sker under en viss tid, men naturen sedan blir lämnad igen. Exempelvis ska det vara värre med flytbryggor som skvalpar omkring och flyter upp och ner, än med bryggor som man med betong sätter fast i havsbotten och som sedan sitter där år ut och år in.

Summa summarum så blir nog vågkraftens inverkan på den biologiska mångfalden nästan ingen alls. I jämförelse med vattenkraftverk blir vågkraftverken totalt miljövänliga.


Några vågkraftverk ovanifrån. Bilden är lånad från http://www.fortumkampanj.se/blogg/page/6/

Ett annat problem med vågkraftverk sägs vara risken att båtar kör på bojen som ligger på ytan vilket gör att dels båten, men framför allt bojen, blir förstörda och måste repareras. Men även detta har det kommit en lösning på, nämligen Anaconda - ett vågkraftverk med en ormliknande slang av gummi som ska ta upp energin ur vågorna. Att slangen är av gummi gör den mer tålig mot stötar av olika slag.


Anacondaprototypen. Bild lånad från http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article382162.ece Här finns också mer information om Anacondan.

Anledningen till att det inte finns någon vågkraft än är att kunskapen om det är så ny och att inte tillräckligt med foskning har gjorts. Det pågår dock just nu ett projekt med en vågkraftsanläggning i Islandsberg i Lysekils kommun.

Är det någonting som jag tycker regeringen ska lägga pengar på så är det forskning, utveckling och byggnation av vågkraft. Vågkraftverk är en av framtidens energikällor!


Det får bli en myseftermiddag istället

Jag skulle ju gå ut och promenera nu på eftermiddagen. Fota i solen och äta glass.

Men nu ser det plötsligt ut såhär:Det kanske inte framgår på bilden, men det blåser är grå moln och allmänt oktoberväder... Nej, det får bli till att krypa ner i sängen med Stieg Larsson. Myspys!

Klimatsmarta vattentips

 

Några vattensparartips:

 • Borsta inte tänderna med rinnande vatten (kan tyckas självklart)

 • Duscha kortare och kallare - eller byt till en snålspolande duschmunstycke

 • Byt ut din gamla toalett mot en nyare och spara på vattnet

 • Fyll diskmaskinen innan du diskar

 • Fyll tvättmaskinen innan du tvättar


Och för er som inte fattar varför vi i Sverige, världens regnigaste land, ska spara på vattnet:

Vattenanvändning innebär energianvändning. Genom att spara på energin så sparar vi in på de koldioxidutsläpp och andra skador som energiproduktionen skapar. Förstår ni?

 

Boktips och Robinsonsnack

Har legat senste timmarna och läst upplösningen på "män som hatar kvinnor".Jag är alltid lite skeptisk till böcker, framför allt deckare, som hela Sverige älskar, men jag medger att den boken var riktigt bra. Har dock fortfarande 50 sidor kvar att läsa. Tänkte ta dem i eftermiddag när jag gjort dagens sysslor.


Annars hade jag igår kväll första godiskvällen på två veckor tror jag.Pojkvännen och jag åt godis och kollade in lördagens avsnitt av Robinson. Tyckte faktiskt att det var lite synd att den sista "onda" på ön åkte ut, Lucas. Har också bytt favorit från Nina till Jarmo, eller Erik. Erik är så himla bra att skapa en "teamkänsla" och han verkar så gó och glá. Men Jarmo är ju såklart den bästa överlevaren. Om det nu handlar om det? Jag tycker att den som vinner Robinson ska vara den som är mest social och har hållt ihop gruppen på ett bra sätt. Alltså borde Erik vinna.
Men nog talat om Robinson. Nu ska jag övergå till marknära ozon... jippie!

Köttskatt och Polluter Pays Principle

På Aftonbladet idag, http://www.aftonbladet.se/debatt/article5168838.ab, läser jag en debattartikel av en man som anser att man bör införa en köttskatt. Detta för att var och en som väljer att äta kött också ska betala för de dolda kostnader som uppkommer vid köttproduktion och som idag betalas av alla genom löneskatten, oavsett om man är vegetarian eller inte.

De dolda kostnaderna består exempelvis i utsläpp av växthusgaser, övergödning av Östersjön genom odling av foder till djuren samt avskogning av t ex regnskog i Brasilien till förmån för djurhållning där.

Det beräknas att köttkonsumtionen skulle gå ner 0,8 % om man införde en procents skatt på kött.


Jag tycker det är en bra idé att införa skatt på köttprodukter; en högre skatt på nötprodukter och en lägre på gris och kyckling  - beroende på hur mycket växthusgaser som släpps ut av djuret samt hur mycket foder som måste tillverkas.

Skulle det införas skatt på köttprodukter så skulle också var och en kunna välja om man vill äta kött, betala lite extra och generera växthusgasutsläpp eller om man vill äta vegetariskt, spara pengar och tänka lite extra på miljön. Varje människa får göra sitt eget val.Jag tycker att det är vettigt när man för in miljötänk i samhället att var och en får betala för det man släpper ut. Polluter Pays Principle som man brukar kalla det.

Det är inte rimligt att alla ska betala saneringen när ett fartyg tömmer oljetankern i Östersjön. Istället får det företag som äger skeppet betala reningskostnader.

Precis likadant ska det vara i vardagliga sammanhang!

Energivampyrerna

Idag handlar dagens miljötipset om de små vampyrerna som fyller våra hem och tar vår energi.

Ett exempel är mobilladdaren, eller kameraladdaren, eller datorladdaren, eller rakapparatladdaren.


Dra ut sladden när ni har laddat klart!Jag hoppas att detta är självklart för de flesta, men det tåls ändå att säga igen.


Vill ni få lite pluspoäng kan jag tipsa om grenuttag med av-och-påknapp där man enkelt innan man går och lägger sig kan stänga av strömmen till alla manicker som står på stand-by-läge hela nätterna.Exempel på grenuttag som man kan fästa på väggen. Finns på Clas Ohlson för 30 kronor, pengar du snabbt sparar in genom minskad energianvänding.

Usla valkampanjer

Måste kommentera folkpartiets usla valkampanjaffischer!Som att uranavfallet är ett problem som lätt går att lösa... Tror inte det!Är säker mat oekologisk mat, eller hur var det nu Marit Paulsen?!

Arbete om marknära ozon

Har nu suttit hela dagen med min grupp och diskuterat hur vi ska lägga upp arbetet som vi ska skriva om hur marknära ozon påverkar luften på landsbygden.

Vi har tänkt rikta in oss på de skador som blir för jordbruket, att till exempel grödorna blir mindre och färre och att vete är en gröda som är väldigt känslig och som därför kanske inte kommer odlas lika mycket i framtiden.

Möjligheten finns också att genmodifiera grödor så de inte blir lika känsliga för marknära ozon. Vad tycker ni om GMO, genmodifierade organismer, förresten?


Själv ska jag tills onsdag morgon ha skrivit några rader om vad det finns för lagstiftning när det gäller halter av märknära ozon. De svenska miljömålen berör ju ozon, vilket även regler från EU och WHO gör. Frågan är om målen är realistiska samt om de är tillräckliga!

Har dock bestämt mig för att skriva de där raderna imorgon och idag inrikta mig på att diska, kolla in ytterligare en lägenhet på Hisingen, läsa "män som hatar kvinnor" samt kolla in lördagens avsnitt av Robinson.

Vad ska ni hitta på?

Veckans...

Veckans musik är gruppen a Camp. Deras nya skiva, och även den gamla, är så himla grymma!

Här kommer den bästa av alla de bra låtarna:
Njut av detta resten av kvällen. Jag lovar att du kommer somna lycklig!

Dagens miljötips

Såhär i sommartider kommer ett miljötips för er som gillar att grilla!

 • Använd inte tändvätska som är gjord på paraffin. Det är nämligen ett fossilt bränsle som avger koldioxid. Använd istället klimatsmartare alternativ som tändvätska gjord på etanol, tändpapper med stearin istället för paraffin eller en eltändare.

 • Använd dessutom grillkol som är SIS - eller FSC-märkt. SIS-märkningen innebär att kolet kommer från ett trä som inte är kemiskt behandlat, medan FSC-märkningen innebär att skogen blivit bra skött ur miljösynpunkt.

 • Tänk dessutom på vad det är du grillar. Kanske ska du byta ut flintasteken mot majskolvar en kväll?


Ha en bra grillkväll allihop!


 

Allmänna funderingar efter helgen

Varför blir man alltid så besviken när Sveirge kommer fjärde sist i Eurovision song contest år efter år. Var kommer alla höga förhoppningar ifrån? Var kommer ens mitt intresse ifrån?

I år missade jag dock tevehögtiden för första gången i mitt liv. Kanske var det det första steget ut i frihet från dessa fruktansvärda tevetimmar? Kanske har jag nu brutit en meningslös tradition och ett uselt sett att tillbringa/kasta bort mitt liv?

På kalaset jag var på i helgen fick vi tjejer möjlighet att skjuta lerduvor. Var faktiskt mycket roligare än förväntat, även om jag var livrädd att skjuta axeln ur led som man tydligen kunde göra om man var oförsiktig. Vilket är ett av de ord som beskriver mig ganska bra.

Förvånad blev jag också när det visade sig att vi skulle skjuta på något som liknade små oranga frisbees. Jag trodde ju man skulle försöka träffa små runda, bruna saker av lera. Eller något som i alla fall liknade duvor.

Men jag var inte direkt någon hejare på lerduveskjutning även om det var roligt. Men det hade ju varit ännu roligare om jag hade varit duktig på det...


Hur lika duvor är dessa??


Avslutningsvis har jag i helgen lagt märke att jordgubbslandet hos min mamma fullständigt svämmar över av jordgubbsplantor och blommor! Även körsbärsträdet är översållat av små gröna bär och äppelträden står i fin blom fulla med bin.

Det ser ut att bli en god sommar!
 

Pär Holmgren

Idag i GP hängde det med en bilaga från Renova som handlade om energi och miljö. Väldigt intressant.

Det roligaste att läsa var intervjun med Pär Holmgren. Han som var meterolog på teve men som nu mestadels åker runt och inspirerar folk till att bli klimatsmarta!Han berättade att han tycker det vi konsument gör är väldigt viktigt även om det inte alltid känns så. Det är vi som skapar efterfrågan på de grejer som vi konsumerar. Hade vi exempelvis inte köpt produkter med palmolja så hade produktionen av palmolja blivit olönsam och upphört inom en viss tid.

Eftersom vår mat är en tredjedel av våra totala utsläpp av växthusgaser så kom Pär med sina bästa klimatvänliga mattips:

- Tänk efter en extra gång, behövr du verkligen köpa en exotisk frukt varje vecka?

- Byt ut rött kött mot gris och kyckling

- Undvik förpackningar kring grönsaker, de genererar mycket utsläpp. Undvik framför allt hårda plasttråg.


Pär svarade också på frågan "vilka tomater ska man köpa?". Han menar att närodlad oftast är bäst, men när det gäller tomater ger ett kilo svenska växthusodlade tomater tre gånger så stor klimatpåverkan som ett kilo spanska frilandsodlade.  


Jag tycker Pär verkar vara en bra kille faktiskt. Läs gärna också hans bok "Mat&Klimat" där han kommer med fler tips och råd!


Bloggpaus

Hade en jättekul kväll igår. Gick själv hem längs Avenyn på kvällen och slogs av hur många "gamla och vuxna" människor det finns som är totalt dräggfulla på nätterna... Ganska surrealistiskt när flera människor ramlar in i en när man promenerar hem på natten.


Jag kommer nu ta en bloggpaus tills imorgon eftermiddag när jag kommer till Göteborg igen!


Ha det jättebra och skriv gärna om ni vill läsa om något speciellt gällande miljöfrågor!

Snart dags att åka!

Nu ska jag (med hjälp av pojkvännen) platta håret och sen tar jag tåget till Alingsås för att träffa kompisar!


Vi hörs imorgon igen!


Ska ni göra något kul ikväll?!

TV-tips om torsken

För er som tyckte att gårdagens inlägg om torsken i Östersjön var intressant tipsar jag om gårdagens Niklas Mat där hela programmet handlade om fisk.

Såklart är det mycket recept och matlagning i programmet, men också ett repotage om hur det egentligen står till med den svenska torsken!


Kolla in programmet på http://svt.se/


Är han inte lite söt?!

Mitt utsikt närmsta timmarna!

Dags för att plugga!


Vindkraftskooperativ motverkas

Jag fick ett meddelande på facebook (äntligen något vettigt som händer på fejan) att "vi miljöentausiaster nu måste engagera oss och skriva på ett uppror".

Saken gällde den att skatteverket nu vill ha nya regler gällande de människor som ingår i vindkraftskooperativ. Skatteverket tycker nämligen att de ska betala en uttagsskatt, vilket skulle gå helt emot regeringens uttalanden om att de vill satsa på förnyelsebar el och komma bort ifrån fossila bränslen.

Skatteverket menar att eftersom de människor som ingår i ett vindkraftskooperativ får billigare el än andra ska de beskatta den vinsten de gör. Det pris som de "andra konsumenterna" får betala anser Skatteverket är priset på den nordiska elbörsen Nordpool, där priset till stor del styrs av priset på kolkraft. Kolkraft är ju som ni alla vet en energiproduktion som släpper ut stora mängder koldioxid.Att ta bort de ekonomiska incitament för att starta och ingå i mindre vindkraftskooperativ verkar ju helt sjukt sett ur miljösynpunkt. Regeringen, som ju gör allt för att framstå som miljövänlig och verkar vilja satsa på förnyelsebar energi, hållbara företag och miljöteknik, gör nu ett stort klavertramp anser jag.


Vill ni visa ert förakt för denna nya planerade uttagsskatt gå in på http://www.vindandelar.nu/. Här finns också länkar för er som vill läsa mer.
 

Varning för triklosan!

Jag vill idag utfärda en varning för en kemikalie som finns i många produkter och som är livsfarlig om den kommer ut i naturen.

Triklosan heter ämnet som är ett miljögift. Det finns ofta i tandkrämer och deodoranter, men även i träningskläder. Triklosan i tandkräm är ofta helt onödigt, om man inte har speciella tandköttsproblem.

Våra reningsverk har svårt att ta hand om triklosan och det kan därför ganska lätt hamna ute i öppet vatten. Där är det livsfarligt när det kommer i kontakt med kräftdjur, alger, småfisk och annat. Även människor som använder tandkrämer med triklosan riskerar att få ut det i blodet och eventuellt överföra det till sina barn via bröstmjölken.Kolla därför upp era produkter hemma och bojkotta allt med triklosan! Sprid även detta till era vänner. Ju fler som bojkottar triklosan desto bättre!


PS. Jag har hört det ryktas om att triklosan ska finnas i vissa Colgate och Pepsodent. Kolla upp dessa extra noga!

Morgonsysslor

Ahh, vilken energisk morgon. Har hunnit diska, dammsuga och duscha på dryga timmen!

Känner mig full av energi idag. Kan i och för sig bero på att jag kommer ha fullt upp hela helgen så jag vet att jag måste göra massa saker idag.


Nu ska jag äta frukost och sedan ge mig iväg för att köpa ett minneskort till kameran. Och sen blir det fotande!

Är strålande väder ute så det kan nog bli fina kort tror jag.


Eller så sparar jag fotandet till söndag då jag är mera ledig. Idag ska jag nämligen också försöka läsa in mig på problem med marknära ozon på landsbygden, vilket jag ska skriva ett arbete om som avslutning på vårterminen.

Och avslutningsvis ikväll ska jag gå ut med kompisarna. Fast jag känner nästan mer för att grilla och dansa hemma hos någon... Hade varit riktigt mysigt om det blir tillräckligt varmt under dagen!


Ska ni hitta på nåt kul denna fredag?

Virrigt värre

Det råder fortfarande väldigt delade meningar om hur stort och stabilt torskbeståndet i Östersjön är.I måndags gick östersjöexperter ut och sa att man inte bör äta torsk från Östersjön. I DN Debatt skrev de att "vi balanserar på gränsen till att lyckas återskapa ett rikt torskbestånd i Östersjön och ett friskare hav... På 90-talet var politikerna för snabba att tillåta ökat fiske och därför fick vi återigen en kollaps".

Trots detta väljer nu WWF att ta bort rödmarkeringen på östersjötorsk och istället gulmarkera den, vilket i och för sig ska uppmana till försiktighet, men som ändå troligen kommer leda till en ökad konsumtion.


Tror ni att man bör äta Östersjötorsk?
Här är WWFs fiskguide 2009. Läs mer på http://wwf.se/

Modigt värre

Hur sött på en skala?

Bilder från aftonbladet.se

Vikten av KRAV-bananer

I Sverige äter vi ju väldigt mycket bananer, vilket också är nyttigt och bra!

Problemet är att bananer besprutas med sjukt mycket gift. 50 kilo gift per år går åt för ett hektar bananplantage.


Alltså vill jag att ni alla från och med nu köper KRAV-bananer, och inte helgula blänkande Chiquita. De är giftiga och dödar både människor och miljö.

KRAV-bananer är helt fria från kemiska bekämpningsmedel. Köp det!


Vuxenpoäng

Detta känns vuxet!


Insikternas dag

Klimatförändringarna är det största hotet mot folkhälsan berättades det på nyheterna imorse.Nähä?! Har ni kommit på det nu...

Den hållbara staden

Läser i GP idag om en forskare på KTH i Stockholm som igår höll ett föredrag i Göteborg om ideer på hur man kan skapa den hållbara staden. Ett väldigt intressant ämne tycker jag!

John Manoochehri, som forskaren heter, tycker att parker är en viktigt del i en stad, och då inte bara som rekreationsområde. Han menar att man också i parker kan bedriva stadsnära odling av specifika produkter, odling av bränsle, vattenrening mm. Som exempel har han Rosendals trädgård i Stockholm där man kan fika, promenera, handla frukt och grönt... Har aldrig varit där, men blir sugen på att besöka den om jag tar tåget till Stockholm i sommar.

Artikeln finns att läsa på http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=494912, och där berättar han också hur vi enskilda individer bör göra för att leva hållbart.


Vi har i skolan diskuterat mycket kring hur städer kommer se ut i framtiden, och hur man bör planera städerna för att göra dem så hållbara och ekologiska som möjligt. Det finns främst två huvudteser;

Den ena menar att staden ska byggas tät och på höjden (lite som Manhattan) och att arbetsplatser, fabriker och annat ska ligga utanför staden. Parker kanske man kan klämma in mellan husen, men det finns också diskussioner om att bedriva stadsodling på hustak eller ha konstgjorda parker som rekreationsområde uppe på taken.

Den andra tesen är att man sprider staden likt Los Angeles och att husen ligger i små grupper utplacerade med vägar emellan. De som hävdar att detta är bra menar att man då påverkar naturen på många platser, men ändå mindre intensivt än vad man gör i en tätbyggd stad där marken är väldigt exploaterad. Problemet här är väl att stadsplaneringen gynnar biltrafik, vilket inte är speciellt klimatsmart. 


Detta är en bild på en köksträdgård uppe på ett tak i Kanada.
Bilden är lånad från http://www.urban-ecotech.org/lokal%20matproduktion.htm


Vad tror ni - hur kommer städer se ut om femtio, hundra år?

Happiness

Woohoo, vem har fått sin kamera?!


Röd och fin och väger ingenting. Dock har jag glömt köpa minneskort (är tekniskt förvirrad och okunnig) och därför var det väl lika bra att det var mulet och regnigt idag... Hur många kort kan man ta på 44 MB - nån som vet?


Nu ska jag äta lunch.

Sommarlovsmorgon

Denna morgon när jag vaknade var jag lycklig.

I stort sett helt ledig i två dagar. Förutom ett litet möte nu på morgonen, men ändå. Det räknas inte.

Jag ska äta glass, läsa böcker (skönlitterära), läsa Klas Eklund-boken jag fick i present, blogga, fota, träna och ha det helt underbart. Sånt som man gör när man i stort sett har sommarlov.


Nu ska jag snart äta lite fil med ananas. Det är faktiskt riktigt gott. Sprid lite müsli över så mättar det bättre.


Ska ni hitta på nåt kul idag?

Lyxdagen är slut

Har nu kommit hem från den grekiska restaurangen! Gud vad gott det var.

Åt lammfärsbiffar med fetaost, paprika och örtkryddor, grekisk yoghurt och klyftpotatis. Plus jättegoda små runda söta (både smakmässigt och utseendemässigt) morötter.


Min lyxdag börjar lida mot sitt slut...

Dock, min kamera har anlänt och imorgon ska jag hämta den! Så det blir fotande hela min lediga dag!! Hoppas det blir fint väder!

SMHI säger dock att det ska bli sånt där väder när det är ett moln med regn, och bakom molnet en sol! Fattar ni vilken symbol jag menar? Vad betyder egentligen det? Är det typ en symbol för att SMHI inte har en aning om vad det ska bli för väder?


Jaja, morgondagen får utvisa vad det blir för väder.

Sov så gott allihop!

Dagens musik

Lasse Lindh


Underbar artist som man blir så glad av!


Lyssna framför allt på "du kan få mig hur lätt som helst". Titeln är löjlig, men sången är fin!P.S

Vill bara tillägga om tvättmedelinlägget:

Man kan köpa tvättnötter på nätet och även i affärer som tillhör kedjan Ekobutiken som finns i många städer!

Är så trött på allt gnällHur trötta är vi på rubriker som dessa när det gäller ljudproblem i Eurovision Song Contest?

Att läsarna rasar, att Christer Sjögren rasar och att hela SVT rasar. Alla rasar på att ljudet bara var nästan perfekt!

Spelar det någon roll eller? Malena gick ju vidare - vad gnäller ni om?!


Är så trött på det löjliga gnällandet! Och trött på att kvällstidningarna måste skriva om det!

Mitt nördiga beroende

Okej, jag ska erkänna en sak. En väldigt töntig sak.


Jag är fullständigt beroende av att kolla på Ensam Mamma Söker.

Har följt de tidigare säsongerna slaviskt, tittat på extraklipp på TV3s hemsida och läst allt jag kommit över i kvällspressen.  Och nu ser jag att de nya deltagarna inför höstens säsong är bestämda.

Gissa ifall jag blir lika glad som alla män som söker en fru!

Jag tittade till och med på presentationsvideorna som låg på Aftonbladets hemsida. Skämdes lite, men kunde inte låta bli.


Nu längtar jag ännu mer till september när säsongen startar!


Här är mammorna som ska vara med. Den blonda tjejen, tredje från vänster, verkade trevligast i sökningsvideon. Hon kommer nog bli min favorit!

Livsfarliga tvättmedel

Känns som sagt som om jag tvättar för jämnan. Börjar nästan kännas lite tjatigt att skriva om hur tråkigt det är att tvätta.

Ska därför idag skriva om våra livsfarliga tvättmedel, ett ämnen som jag berört tidigare.


I skolan för några veckor sedan gjorde vi nämligen en laboration som etsat sig fast i min hjärna. Vi testade nämligen på små djur, Daphnia magna, hur giftigt tvättmedel är. Vi testade alla möjliga tvättmedel, allt från Svanenmärkta till Eldorado´s egna.

Grejen som vi gjorde på vår lab, och som företagen som testar tvättmedlen inte gör, är att vi testade den färdiga produkten, alltså tvättmedlet, medan företagen bara testar hur giftiga de enskilda ämnena i tvättmedlet är. Problemet är att när ämnen blandas ihop och reagerar med varandra och med vattnet i tvättmaskinen kan de förändras, reagera med varandra och bli både mer eller mindre giftiga. Detta tar man dock inte hänsyn till när man miljömärker tvättmedel.

Om man exempelvis köper ett tvättmedel som är Svanenmärkt, betyder det bara att de enskilda ämnena är godkända för Svanenmärkning. Om hela produkten hade testats så hade den kanske inte blivit godkänd för Svanenmärkning.

             
Svanenmärkningen, Falken/Bra miljöval-märket och Astma och Allergi Förbundet-märket

När vi gjorde vårt test på Daphnior visade det sig att om man följde doseringen på tvättmedelspaketet så skulle allt tvättvatten man släppte ut, oavsett vilket tvättmedel man använde, döda 50 % eller mer av daphniorna som finns ute i alla våra sjöar och vattendrag.

Det enda tvättmedlet som inte dödade några Daphnior alls var tvättnötter, en nöt man köper från Indien och som man lägger i tvättvattnet. Viss forskning tyder dock på att tvättnötter inte tvättar mer rent än vanligt vatten, men kanske är det ändå en bra lösning.


De tvättmedel som i vår undersökning visade sig vara minst giftiga var:

1. Grumme vittvätt och Spar vittvätt (båda Falk/Bra miljöval-märkta)

2. Eldorado color (Falk/Bra miljövalmärkt)

3. Änglamark kulör (Svanenmärkt och Astma&Allergiförbundet)

Allra sämst var Via vittvätt och Skona kulör (svanenmärkt).


Med detta inlägg vill jag bara göra er uppmärksamma på hur giftigt tvättmedel faktiskt är. Det är ju trots allt gjort för att döda biologiska organismer, bakterier och annat, och doserar man för högt är det därför hög risk att till exempel kräftdjur som Daphnior, men också högre organismer, kan skadas eller dö.


Mina tips:


 • läs noggrant på förpackningen, och dosera absolut inte mer än vad som rekommenderas

 • lita inte blint på miljömärkningar

 • tvätta inte oftare än nödvändigt (och ja, jag ska bättra mig här!)

 • prova gärna tvättnötter och berätta vad ni tycker

 

Såhär ser tvättnötter ut. Denna bild verkar vara finsk, men de finns även i speciella butiker i Sverige. Hittade även att man kan beställa det från nätet, till exempel på denna sidan http://sverige.biona.tv/tvattskal.html.


Lycka till med tvättandet i framtiden!

Klimatansvar för maten

Läste ni Fredrik Reinfeldts inlägg på GPs debattsida imorse?

Han skrev om att vi måste ta klimatansvar för maten vi äter.

Hel artikeln handlade om olika argument för varför man ska rösta på moderaterna i EU-valet. Han hävdar att M vill väcka debatt i EU om utvärderingar av mattillsatser för att se om det finns farliga sådana, tydligare märkning av kvaliteten på maten och om djurens välbefinnande.

Låter ju väldigt bra, men de grejerna han skriver om har inte direkt med miljöfrågor att göra. I början av artikeln skriver han i och för sig litegrand om närproducerat, men det är inte mycket.


Alltså, rubriken på artikeln är felvisande, men i övrigt var innehållet bra. Dock inte klimatsmart.


Här finns artikeln för er som vill läsa: http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=494634


En sån här brosch kanske stadsministern skulle få?

Lyxdag

Jag kan till och med gå idag. Trodde jag skulle vara totalt förstelnad efter gårdagens tre timmar, men jag stretchade tydligen tillräckligt!

Åt en lyxfrukost idag. Hade tid till det idag när jag inte börjar förrän tio.

Ananas är inte helt klimatsmart, men otroligt sött och gott!


Idag ska jag luncha med min mamma. Ska bli mysigt faktiskt. Och gott med gratis lyxlunch. Och ikväll är det min försenade födelsedagsmiddag. Det är rena lyxdagen idag känner jag.


Vad ska ni hitta på?

Malena

Förresten,


tror ni Malena tar sig vidare från kvalet till finalen på lördag?


Fin klänning!

Dödstrött

Känns på ett sätt bra att nu ha tränat nästan konstant i 3 timmar. En slags njutning vid tanken på att jag teoretiskt sett har tränat en hel veckas träning på en dag.

Samtidigt gråter jag vid tanken på smärtan imorgon efter 100 armhävningar...


Men jag rekommenderar er alla varmt att vara med i ledaruttagningen till Friskis&Svettis där ni bor. Riktigt roligt!!Nu ska jag krypa ner i min säng och sova fram till åtta imorgon!

Kram på er!

Önskemål?

Förresten,

tänkte bara säga att har ni några speciella önskemål om vilket specifikt miljöproblem ni vill att jag ska skriva om så är det bara att skriva det bland kommentarerna så tar jag upp det i ett inlägg!

Glass i stora lass

Det börjar fladdra lite i magen nu. Börjar nog bli lite nervös inför Friskis-passet. Börjar i och för sig inte förrän om drygt två timmar, men är nervös ändå. Eller spänd är nog rätt ord. Fast det ska ändå bli skoj.

Hoppas att jag för en gångs skull kan göra saker med inställningen att det ska bli skoj istället för att känna att jag måste prestera. Hoppas också att benen inte börja skaka och dallra - då kan det bli svårt att göra jympaövningar!


Har nu firat att tentan är slut med en Daim-strut. Var himla gott!Ska packa ihop mina grejer till Friskis och äta gröt så jag står mig, och sen är det dags!


Ska ni göra något kul ikväll?

Koldioxidskatter är den rätta vägen!

Läser i en intervju med Andreas Carlgren att Sverige ska driva frågan om koldioxidskatter hårt nu när Sverige blir ordförandeland i EU.Detta glädjer mig mycket!

Koldioxidskatt tycker jag är ett av de bättre alternativen till att få ner utsläppen av koldioxid. Ett av de bästa sätten att minska användningen av fossila bränslen. Därför tycker jag att vi ska ha koldioxidskatter i hela EU!

Blommor och blad

Ser ni hur somrigt det är utanför vårt lägenhetshus?
Underbara rhododendros!
Snart sommarlov

Äntligen är det över!

Kändes riktigt skönt att lämna in tentan, ta med sig pennfacket och gå. Vilken lättnad. Nästan som att gå ut ur skoldörrarna på studenten.


Så nu känns det som sommarlov! Framför allt när det är sol, hela Göteborgs parkförvaltning är ute och klipper gräsmattor så det doftar underbart av gräs och alla människor går i kjol och äter glass!

Jag vill också ha glass idag. Tror jag ska satsa på det någongång i eftermiddag! Fira att jag nästan har sommarlov!


Hur god ser inte denna glassen ut?!


Ljus framtid nu!

Maten var hur god som helst! Är helt proppmätt.


Känner att den närmsta framtiden ser bra ut:

 • Tenta imorgon, sedan (typ) sommarlov. Ett grupparbete kvar i och för sig, men det är ju inte så ansträngande...

 • Hålla i ett Friskis-pass imorgon och kanske utbildas till ledare till hösten!

 • Försenad födelsedagsmiddag på grekisk restaurang på onsdag med vänner!

 • Utgång på fredag för att fira en kompis födelsedag!

 • Hemmafest på lördag för att fira en annan kompis födelsedag!


Vad jag känner mig poppis!


Det enda jag behöver nu är lite lyckönskningar inför tentan imorgon bitti. Wish me luck!

Matdags

Håller på och lagar kyckling och curry till pojkvännen och mig!


Favoriträtten no 1

Mums filibaba!!


Majmys

Hängde en stund på Olskrokstorget och solade förut.

Rhododendrobuskarna hade slagit ut och bina surrade. Myspys!
Vad har ni gjort nu på eftermiddagen?

En moderat kovändning

Läser en artikel om att moderaterna nu säger sig tro på miljöskatter.

De tycker att det bör sättas krav på hur mycket koldioxid en bil får släppa ut per kilometer, 95 gram.

De tycker att man ska öka vind - och vattenkraftens elproduktion.

De tycker att man ska skattebefria biobränslen.Okej, alla dessa saker anser inte jag är positiva för miljön, men initiativet är dock oväntat och visar på att moderaterna kanske börjat inse problematiken med miljöförändringarna som just nu accelerar.

Dock tycker jag inte att ni ska rösta på dem i Europaparlamentsvalet bara för detta lilla uttalande. Mer måste till innan de får miljömedvetnas röster.

Rösta istället på miljöpartiet den 7 juni!


Somriga kläder

Blir ibland sugen på att shoppa kläder, men ofta stillas det behovet genom att jag sitter en stund och kollar på shoppingsajter.

Idag hittade jag lite fint:


Längtar efter att ha en långkofta och bara svepa om sig över ett par leggins. Denna ser riktigt skön ut. Ekologisk bomull, 198 kronor på H&M.


Denna top är fortfarande min favorit bland H&Ms knappa ekologiska utbud. 149 kronor.


Dyrare ekologisk blus från http://hildur.se/, men sjukt snygg. Hela kortet är grymt fint och gripande. 1590 kronor.


Denna klänningen är sjukt fin tycker jag. Finns på http://www.gemenskapgron.se/ för 499 kronor.


Detta ser också ut som något för mig. Också från grön gemenskap.


Och om jag hade haft barn (och en bättre ekonomi) hade jag köpt detta till dem:
   

Också från Hildur

Friskispasset klart!

Nu är mitt Friskispass fulländat och redo att visa upp! Jag bara måste bli uttagen nu!

Mitt problem är bara att jag svettas så sjukt mycket, vilket kommer kännas lite jobbigt imorgon. Kliva upp helt röd i ansiktet och med svettfläckar på ryggen och stå och hoppa inför alla andra.

Förhoppningsvis vet folk att svettningar inte är samma sak som otränad kropp.


Här är i alla fall låtarna jag ska ha i passet:

 
Styrkepasset - Hanna Pakarina, Leave Me Alone


Konditionspasset - Bob Sinclair, Sound of Freedom


Rörelsepasset - Amy MacDonald, Caledonia


Tror ni detta blir bra?

Östersjötorsken


Hör nu på God Morgon Sverige att en forskare hävdar att man inte ska äta torsk från Östersjön därför att beståndet ännu inte är tillräckligt stort. Detta några veckor efter att man hört just på Rapport att forskargrupper säger att det nu finns mer torsk än på länge i Östersjön och att svenskar därför bör börja äta fisken igen.

Jag tycker det är så tröttsamt att inte veta. Att forskare säger så otroligt olika saker.

Och samtidigt vet man att torsken som fiskas upp i Östersjön och som svenskar inte vill ha skickas vidare till Frankrike och säljs för dyra pengar.


Hur kommer det sig att man ens får fiska ur rödlistade bestånd?

Hade det inte varit bättre att sluta fiska i Östersjön i två år för att sedan fiska hållbart, men med stora fångster, ur ett bestånd som då är stabilt och skulle klara stora uttag?


En tabell över torsklandningar i Östersjön. Ett vanligt problem senaste decceniumen är som man kan se tjuvfiske, främst från Polen, vilket allvarligt kan skada torskbeståndet.


Tycker ni man ska äta eller dissa Östersjötorsk?Tabell lånad från http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/animalier/fisk/saltvattenfisk.htm

Jag stör mig på...

Tittar på Babben o co på SVTPlay (det bästa SVT har gjort för övrigt) i brist på annat att göra innan träningen börjar.

Hon intervjuade bland annat Martin Timell. Är det bara jag som har svårt för honom?

       

Han ska vara så rolig, klämkäck och svärmorsdröm men blir bara töntig och självupptagen.

Stör mig!

Människans dumhet

Ibland så slås jag av hur dumt människosläktet verkar ha blivit. I alla fall majoriteten av oss.

Eller kanske inte dumma som i korkade, men dumma som i "slöa i huvudet". Detta anser jag efter att ha gått in på Sveriges största webbsida http://aftonbladet.se/ och läst lite rubriker.

Här är ett utdrag:

"Jag åt fett - och gick ner 1 kilo i veckan." Med LCHFdieten

"Pappa är en pinsam mobbare" Kändistjejerna som inte firar fars dag

Angela berättar om utröstningen. "Det finns en person som ljuger friskt"

Carolas extraknäck - som TV-reporter!

Roland fick en kanyl i fläskköttet
Det jag undrar är varför vi människor, inklusive jag själv, intresserar oss för de här rubrikerna, när man av erfarenhet vet att man oftast inte får ut någonting av att läsa artikeln.

Och ändå läser man! den

Varför?

Lugnet efter stormen

Så har då bröderna åkt hem. Åter lugnt i lägenheten.

Dags för att plugga... eller ladda inför att plugga med en kompis ikväll efter träning och middag?


Är så himla sugen på att få sommarlov och bada, glassa runt och jobba. Så trött på att plugga.

Jag har alltid usel studiemotivation i april och maj. Har fullständigt kopplat bort skolan och lever som om det vore sommar och ledigt. Detta visar sig också ofta på proven i slutet av våren.

På tisdag efter sista tentan kommer jag vara lycklig!!Kvällstider

Håller på att laga mat till pojkvännen, bröderna och mig själv.

Killarna sitter samlade i soffan och kollar handbollsfinalen. Alingsås är med, och tydligen är det sensation. Säger de. Jag har ingen aning. Väldigt sportointresserad.

Står istället i köket och känner mig som hemmafru, eller nedtryckt syster.Längtar till Robinson ikväll i alla fall. Och 1,5 kilo godis som vi köpte. Tur att mamma bjöd...


Vad hittar ni på ikväll?

Giftfria leksaker

Funderar ofta på hur läskigt mycket gifter småbarn måste få i sig när de suger och bier på allt de hittar - skallror, kläder och nappar.

Nu har jag hittat ett företag som har kommit med en lösning - ekologiska, giftfria leksaker.Vad sägs om en skallra i form av en groda. Gjord av uttjänt fruktträd och målad med giftfri färg.


Handgjord kanin i ekologisk bomull.

Gå in på http://www.ekoleko.se/ för att se mer ur deras stora sortiment.

Dagens pryl

Salem al Fakirs nya album Astronaut
Jag fick den i present och fullkomligt älskar den!

Bästa låten är Bluest Eyes.

Och It´s Only you (Part II)

Ekologiskt fotavtryck

Jag testade på nätet hur stort mitt ekologiskt fotavtryck är.

Ett ekologiskt fotavtryck är att sätt att mäta en persons (eller en nations) resursförbrukning och avfallsproduktion. Fotavtrycken mäts i hektar per individ och år.

För en global ekologisk hållbarhet bör man ligga på 2,1 hektar. Då skulle jorden räcka till åt alla människor på den. En normalsvensk behöver 5,1 hektar, medan en amerikan behöver 9,4.

Som motpol kan man jämföra med människor i Afrika som i genomsnitt använder 1,4 hektar.


Till mina resultat:

På "min planets" test blev mitt ekologiska fotavtryck 4,24 hektar. Om alla på jorden skulle leva som jag skulle det behövas 2,4 jordklot.

På konsumentverkets miljömätare fick jag resultatet att min  livsstil går bra ihop med en ekologiskt hållbar utvedckling. Det som jag främst skulle ändra på var mina matvanor.

På WWFs engelska test blev mitt ekologiska fotavtryck 2,5 hektar. Alltså inte så mycket över det ekologiskt hållbara fotvatrycket.


Slutsatsen blir helt enkelt att alla test ger lite olika svar, men kanske ändå en liten hint om hur ekologiskt ohållbar man är. Viktigt är ju dock att man svarar ärligt.

Jag tycker att ni också ska gå in och göra testen. Det tar bara några minuter!

http://www.minplanet.se/index.php?option=com_pixcalc&view=pixcalc&Itemid=100000013

http://www.miljomataren.konsumentverket.se/

http://www.panda.org/how_you_can_help/greenliving/footprint_calculator/ (på engelska)Lycka till och meddela gärna era resultat!Mitt ekologiska fotavtryck!

Min kärleksgran dör sakta...

Ni uppmärksamma och trogna läsare kanske minns att jag en gång fotade en granplanta som jag planterat här hemma och som jag tänkte låta växa upp och äta upp massa koldioxid ur vår atmosfär.

Tyvärr verkar granen nu sakta dö ifrån mig. Jag har ingen aning om vad jag har gjort för fel...

  


Min kärleksgran håller sakta på att försvinna till de sälla jaktmarkerna...

Morgon

Ring så spelar vi + melodikrysset + god frukost = mysmorgon
Sov så länge jag bara kunde imorse för att vara pigg hela dagen och orka plugga plugga plugga. Men när klockan var nio klarade jag bara inte av att ligga kvar. Delvis eftersom pojkvännen ordagrant mosade in mig i väggen när han rullade runt i sängen. Suck. Jag som trodde att allt skulle bli bättre när vi gick från en 0,90-säng till en 1,40-säng, men så fel jag hade...


Idag är schemat lite fullknôkat, och jag är orolig att det är mitt pluggande som kommer att komma i kläm.

Klockan ett ska vi gå och kika på en hyreslägenhet på Hisingen. Börjar snart bli lite panik i lägenhetsjakten...

Klockan tre kommer mina bröder hit, varav den ena behöver hjälp med matte inför slutproven i veckan. Den andra brodern ska sova över här.

Klockan åtta ska jag se på Robinson, det viktigaste som händer på hela veckan! (känner mig lite patetisk...)


Och någonstans här emellan ska jag hinna med att plugga och blogga och diska. Och njuta av en ledig helg.


Hur ska ni spendera lördagen?

Smakprov på kvällen

Lägger upp en TV4-bild som smakprov inför kvällens bästa program:Kolla hur skön Carina Berg ser ut!


Dregen också i och för sig. Gillar dock inte piercingar, men han verkar ju skön!

Konsert

Om en timme ska pojkvännen och jag ta tåget till Alingsås för att kolla och lyssna på hans brors konsert med kulturskolan i Alingsås. Ska bli mysigt.

Mysigt ska det också bli att gå och fika i Alingsås, cafeernas städer, innan konserten. Satsar nog på en chokladboll. Eller potatisbakelse om det finns! Mums.


Vi hörs senare ikväll.


Missa förresten inte Carina Berg hemma hos Dregen! Kommer nog att bli ett kul program tror jag!Visste ni...

På tal om regnskogen, visste ni:

 • 10 hektar regnskog i Borneo innehåller 700 trädarter, dvs lika många som finns i hela USA

 • Antalet fiskarter i Amazonas är lika många som i hela Atlanten

 • Varje dag försvinner 135 arter av djur och växter på grund av avverkningen av regnskogar över hela världen

 • 20 % av ökning av koldioxid i världen beror på avskogning


Det kanske är dags att göra något åt detta!


Jag hittade en svensk sajt där man för 100 kronor kan skydda 500 kvadratmeter regnskog i Ecuador! Gå in på http://www.raddaregnskog.se/ och läs mer!Regnskogen behöver vår hjälp (med risk för att låta lite klyschig)!


Bild över den unika molnregnskogen i Ecuador. Bilden lånad från http://www.raddaregnskog.se/ 

De fem största miljöbovarna

Läser i SvD om de fem största konsumtionsbovarna som orsakar hälften av medelsvenskens utsläpp:

 • Våra matvanor. Alldeles för mycket kött, främst nötkött, och för lite av andra proteinkällor såsom bönor, linser och ärtor. Om alla inte åt kött till alla måltider hade det gjort en stor skillnad.

 • Våra bilvanor. Våra bilar drar för mycket bensin, och vi åker på tok för långa sträckor.

 • Våra flygvanor. Vi åker för långt och för ofta för att vara hållbart.

 • Vårt sätt att värma bostäder. Vi värmer våra hus på ohållbara sätt. Olja är värsta boven för klimatet, men även direktverkande el är skadligt! Även om svensk elförsörjning inte släpper ut så mycket koldioxid påverkas vi av att många andra länder använder fossil energi för att värma upp hus och fabriker.

 • Våra elvanor. De flesta av oss använder för mycket el varje dag.


Det finns säkert någon av dessa punkter som just DU kan förbättra dig på.

Gör det, för miljöns skull!Kolkraftverk i Tyskland som inte är bra för klimatet!


Bönfrossa, som är bra för klimatet!

Skövling av Amazonas

Igår i skolan diskuterade vi som sagt markanvändningsproblem i U-länder. En väldigt intressant diskussion.

Tänkte skriva lite om skövling av regnskog vilket vi diskuterade längre. Fundera gärna över vad ni tycker och kom med era åsikter!


Vems fel är det att Amazonas skövlas?

Är det den brasilianska statens fel som tillåter stora företag att köra bort fattiga bönder för att på deras marker plantera sockerrör som man sedan gör till etanol och som vi västerlänningar vill köra våra bilar på? 

Är det de fattiga böndernas fel som när de blir utan mark och inkomst hugger ner träd i regnskog för att sälja och sedan använda marken till att odla på?

Är det vi västerlänningars fel som dels vill köra på etanolbilar för att vara miljövänliga?

Är det vi västerlänningars fel därför att vi vill köpa träslag från Amazonas såsom teak och mahogny för att vi ska kunna skryta om våra fina kök och möbler gjorda av exotiska träslag?

Är det EU:s fel som inte har lagstiftat om bättre märkning av varor så att vi kan få veta varifrån produkterna kommer och vad det exempelvis är för träslag i trädgårdsmöblerna vi köper?

Är det konsumenternas fel som inte kräver att få veta vad det är vi köper?

 Själv tycker jag att det är vi som konsumenter som har ett stort ansvar att se över vad det egentligen är vi köper. Vad är mitt köksbord från Mio egentligen tillverkat av för trä? Är det en bra idé att köpa en etanoldriven bil?

Det hade såklart förenklat för oss om allting vi köpte var ordentligt märkt, men frågan är om det hade varit uppskattat att ha hela förpackningar fyllda med märkningar som man ändå inte visste vad de stod för.

Jag tror på:

 • Ökad konsumentmedvetenhet.

 • Ökad kunskap hos de som säljer prylarna.

 • Ökat stöd till fattiga bönder med hjälp av mikrolån så de slipper hugga ner skogen för att livnära sig

Tröttsamt

Håller på att leta låtar som jag ska jympa till på Friskis-uttagningen på tisdag.


Jobbigare än man tror. Har gjort massa upphopp och armhävningar nu för att se om det funkar att göra till låtarna.


Vad tror ni om dessa låtar?Jag tror de kan funka rätt bra!

Nu är jag hemma igen!

Gårdagen var en jättebra dag!

I skolan presenterade alla grupper sina stadsdelar som vi har arbetat med i några veckor. Alla var stadsdelar som ingick i miljonprogrammen på 70-talet, och idag kan man se tydliga skillnader mellan dem beroende på hur de var planerade, hur husen låg, om det fanns bra kommunikationer till staden och så vidare. Det var riktigt intressant faktiskt! Kul att för en gångs skull få in lite praktiska saker i en annars ganska teoretisk kurs.


På eftermiddagen diskuterade vi kring markanvändsningsproblem, både i Sverige och utomlands. Återkommer nog till det i senare inlägg. Väldigt intressanta problem att diskutera kring!


Därefter åkte jag till Alingsås för att träffa mina kära kompisar som varit i Australien senaste månaderna. Det var riktigt roligt. Vi pratade, drack vin, åt nachochips och guacemole. Tåget hem därifrån vid halv elva var dock bland det värsta jag gjort. Becksvart ute så man inte kunde titta ut, inga människor på tågte som man kunde titta/tjuvlyssna på och kallt som på Arktis.

Roade mig med att fota mitt enda sätt att hålla mig vaken - choklad - vilket dock fick mig lite ångestfull eftersom jag inte tränat på en vecka...Tänkte sedan vara smart och fotografera ut genom fönstret, men upptäckte sedan att insidan av tåget bara speglade isg i rutan. Blev dock ett ganska coolt foto eftersom man på bilden ändå kan se konturerna av perrongen på utsidan av fönstret.Under förmiddagen idag ska jag försöka fixa ihop ett träningspass på tre låtar som jag ska ha på ledaruttagningen till Friskis&Svettis på tisdag. En styrkelåt, en konditionslåt och en stretchinglåt - någon som har några tips?


Vad ska ni hitta på?

Blogguppehåll

Under dagen kommer det bli blogguppehåll. Anledningen är att jag är konstant upptagen hela dagen! Och då inte av plugg.

Jag ska nämligen träffa kompisen som varit i Australien och jag kände att det var viktigt.


Hoppas ni har överseende!Ha en jättebra dag i alla fall!!

Gröna ambulanser

Stockholms landsting håller tillsammans med ett ambulansföretag på att arbeta fram en grön ambulans!

Redan nu har man upphandlat om en biogasdriven ambulans!

Man håller också på och tittar på vad man kan ha för alternativa material i komponenter i ambulansen som ofta är fulla av kemikalier och annat omiljövänligt.

Några exempel på vad man funderar på att skaffa:

 • PVC-fri golvmatta
 • Väggmatta och skåpinredning utan ftalater (ett mjukgörare som eventuellt är miljöfarligt)
 • Isolering utan miljöfarliga ämnen
 • Dubbfria vinterdäck

Tycker det är så roligt med alla miljösmarta uppfinningar. De ger en positiv känsla. Oftare och oftare får man känslan av att världen en dag kanske kommer vara helt grön, hållbar och i samklang med naturen.

Tror ni världen någonsin kommer vara helt grön?Vill resa bort ibland

Har just pratat med en kompis som kommit hem från en 3-månaders-resa till Australien.
Jag vill också resa någonstans!Om det bara inte hade varit så stora utsläpp...

Och inte så dyrt...Vad sägs om att segla jorden runt? Någon som är på?

Ambitiösa Alice

Idag efter skolan ska jag och en kompis sitta och plugga i biblioteket!

Ambitiöst, eller hur?


Då kanske jag tillslut får in lite kunskap i min lilla hjärna...


Vad ska ni andra hitta på?

Produkter för lingonveckan

Vet ni vad jag har hittat?

Det perfekta valet för medvetna tjejer!http://hildur.se/ säljs det nu ekologiska produkter för oss tjejer att ha när vi har mens.


Tamponger, trosskydd och bindor i ekologisk bomull!

Cirka 35 kronor för en förpackning.


Inte helt fel va!


Ska nog faktiskt köpa detta när det blir dags. Kanske kommer en liten recension framöver?!

Samvetet gnager...

Pojkvännen ligger sjuk i sängen och tittar på 100 höjdare på youtube.
Är hur sugen som helst på att lägga mig bredvid och bara slappa, men har så dåligt samvete för allt jag aldrig får gjort:

 • Plugga

 • Fixa musik och träning till Friskisuttagningen om en vecka

 • Diska


Menmen, ingen är perfekt.

Och det är svårt att vilja plugga när det är soligt, snart sommarlov, man redan ligger efter i pluggandet och därför har gett upp, är nervös inför nästa tisdag och pojkvännen bara slappar och äter godis...

År 2011

Känns skönt när man läser att världsekonomin spås gå uppåt igen vid 2011.

2011, när jag har pluggat färdigt och är utbildad miljöekonom!

2011 kanske till och med är året då världen inser att man behöver väga in miljön för att kunna bygga upp världsekonomin på ett stabilt sätt.

2011 kanske är året när världen går mot att bli godare och godare, istället för ondare och ondare.


Eller vad tror ni - finns det hopp??

Inför koldioxidskattLäser i en gammal artikel i DN en intervju med Christian Azar (min husgud...) och blir som ofta när det gäller klimatfrågorna knockoutad.

Eller får en rejäl käftsmäll i alla fall.

Allt detta på grund av citatet:

"det är ju så att en lång flygresa till exempelvis Sydostasien släpper ut nästan lika mycket som en normal svensk bilist på ett år"

Helt sjukt faktiskt!


Tänk om man som flygresenär fått betala för att koldioxid man släpper ut. Då hade knappt någon haft råd att resa så långa sträckor med flyg vilket avsevärt hade minskat koldioxidutsläppen per västerländsk medborgare. Vilket hade betydd en dramatisk minskning av koldioxidutsläppen globalt.

Egentligen borde man införa koldioxidskatt på det mesta.

Höjde man bensinskatten ytterligare, så att man som bilresenär verkligen betalade för alla externa effekter som uppkommer vid en bilresa, hade folk minskat sitt bilåkande. Dessa pengar borde staten sedan öronmärka och använda på fler bussar, tåg, tunnelbanor och spårvagnar.


Vet ni förresten att det har gjorts beräkningar på vad bensin hade kostat per liter om man räknade med alla externa effekter bilåkning orsakar, alltså till exempel förorenad luft och förtidig död, växtskador, minskning av biologisk mångfald och bullerskador.

Vet ni vad bensin hade kostat då?

25 kr/liter


Då tror i alla fall jag att folk varit mer sparsamma med bilåkandet! Det bör kosta att smutsa ner tycker jag, precis som det är böter på att klottra och förorena vår natur.

Även Christian säger i artikeln att ett av de viktigaste besluten han anser att politkerna bör fatta är att införa koldioxidskatt.Artikeln finns att läsa på http://www.dn.se/nyheter/fragor-svar-om-energi-och-teknik-1.514226 för den som är intresserad!

Tomtar på promenad

Läser på Aftonbladet om Fylking och Aschbergs promenad genom Sverige för att samla ihop pengar till prostatacancerforskning! Jättebra idé tycker jag.

Men,

varför måste de se ut som två tomtar?Vad är det som säger att bara för att de promenera genom Sverige så får de inte raka sig?

De bor väl på hotell på nätterna antar jag. Eller i alla fall i hus/stugor med el. Varför då inte raka sig?


Framför allt Gert ser ju bedrövlig ut!Eller, gillar ni läsare skägg?

Den tekniska djungeln

Fick i present pengar till en digitalkamera. Blev jätteglad!


Nu börjar problemen:

 • hur ska jag kunna veta vad man ska ha för kamera?

 • Vad är viktigt när man köper kamera - megapixlarna eller zoomen eller båda?


Det enda jag vet är att jag vill ha uppladdningsbara batterier! Och en fin färg!

Den här kameran verkar bra enligt mig:


10 Megapixel, 3 gånger zoom, 2.5-tums monitor och lite annat som jag inte vet vad det innebär. 1790:-

Vad tror ni?!

Sjukdom

Min mamma har fått streptokocker.

Pojkvännen har fått feber och huvudvärk.


Ligger jag i riskzonen för att bli sjuk?
Hade i och för sig kanske varit bra för då kanske jag hade kunnat ta mig lite tid att plugga.


             
Nervöst

Nu anmälde jag mig till Friskis & Svettis ledaruttagning...


Usch, ångrar mig direkt!


Kommer vara så sjukt nervös...Vad har jag gjort?!

Dagens bästa

Att få vistas i skogen hela dagen!


Lyx nu när man blivit stadsbo.
Ny design!

Förresten,

har ni lagt märke till bloggens nya grymma design!Vad tycks?


Dagens vill-haBrickor med budskap. De tre budskapen är the light within, to make a difference och insight.


Tillverkade i Finland av björkfanér och klassas som en miljövänlig produkt!

Finns på http://hildur.se/ och kostar 195 kronor denna vecka (ordinarie pris 225)

Tvättid - igen!

Känns som att jag tvättar för jämnan.

Nu har pojkvännen och jag gjort en deal att om jag tvättar så ska han städa. Alltså har jag inget val.


Vill dock bara påminna er om relevansen i att dosera lagom med tvättmedel! Det gör väldig skada på sjölevande djur att så många människor släpper ut så mycket onödigt tvättmedel.

Så dosera ordentligt, och kolla om det där ni bor är hårt eller mjukt vatten. Det spelar stor roll för doseringen!


Skogsexkursion

Är nu hemkommen, helt slut, efter skogsutflykten med klassen. Varit en lång dag som började klockan sex imorse när klockan ringde.

Vi var i ett skogsområde utanför Gråbo, som ligger utanför Göteborg. Första halva dagen var en rundvandring med representanter från Skogsstyrelsen. Andra halvan av dag ägnades åt förberedelser inför en labb vi ska ägna tisdag och onsdag åt. Vi samlade nämligen in fågelföda och ska i slutändan räkna ut till hur många fåglar det finns föda till i en ung respektive en gammal skog.

Idag skakade vi därför grangrenar i en svart sopsäck och samlade på så sätt in insekter som vi imorgon ska inventera och mäta.

 
Här är bilder på en odlad skog. Den till vänster var cirka 40 år och granen till höger 80 år och redo för avverkning.


 
Här är bilder på en blandskog, alltså både barr - och lövträd.  I dessa skogar finns en större biologisk mångfald, alltså fler arter som lever vilket gör den bra ur miljö/naturskyddssynpunkt. Den är dock inte så ekonomiskt lönsam.Här är en bild från när vi stod inuti ett 15-årigt granplantage. Sticksigt värre... Snart dags för gallring i den!Nu ska jag tvätta resten av kvällen och sen vila i soffan. Måste dock plugga...

Matsäcksproblemet löst

Gjorde helt enkelt en kycklingsallad med färsk spenat, tomater, paprika, couscous, alfalfagroddar och fetaost.
Köpte också en påse gott&blandat och samt lite frukt så ska nog klara mig imorgon.

Dock går bussen 7.18 hemifrån. Känns segt...


Nu blir det kinesmat och tågresa hem till Götet!


Vad har ni hittat på idag?

Matsäcksproblem

Ha med sig matsäck till skolan låter så mysigt och roligt, men ack vad jobbigt det är...

 • Vad ska man ha med sig?

 • Hur hungrig blir man på en dag?

 • Blir maten dålig om det blir sol imorgon?

 • Hur mycket orkar man bära?

 • Ska man satsa på nyttigt eller gott?

Alla dessa frågor ploppar upp och gör planeringen svår.


Ska på skogsexkursion med klassen imorgon nämligen, mellan 8-17, så matsäck känns ganska nödvändigt. Var på en skogsutflykt med klassen även i februari, men då var det så sjukt kallt att skogen inte var intressant någonstans. Nu kanske man kan lära sig lite mer, när man slipper lägga all energi på att inte frysa ihjäl menar jag.


Ska i alla fall strax åka med mamma till Maxi och försöka hitta något matnyttigt att ta med. Kommer dock storsatsa på goda produkter. Exempelvis Singoalla-kex, Kanelgifflar (inte så gott, men typisk matsäcksmat), Chokladmuffins med vaniljkräm, Gott&Blandat samt Lipton Iste.


Kommer med en rapport senare om vad det blev...

   
Har ni sett ? Det finns tydligen en ny Singoalla med lakritssmak. Den kanske är god?
          


Nattens äventyr

Äntligen hemkommen, vaken och mätt efter gårdagens 20års-fest.

 

Var såhär tjusig i håret. Mamma tyckte det såg nonchalant snyggt ut, men lade säkert ner 20 minuter på det. Jag är usel på håruppsättningar...


Festen var rolig. Efteråt skulle vi dra vidare till Alingsås enda uteställe Hotellet. Åldersgränsen var 22. Vi som var 19-20 kom in utan problem. Löjligt när ställen på små orter har 22 som åldersgräns, men släpper in alla över 18 utan diskussioner...

Åkte tåg hem till pojkvännen på natten. Sista tåget. Hade tänkt tjuvåka, men konduktören var nitisk och jag betalade mina 50 spänn utan att protestera. Kändes ändå lite bittert...

20-årsfest

Nu drar jag strax iväg på 20års-fest. Ska bli kul, fast är inte riktigt lika taggad som jag var inför valborg. Knappt sugen på mitt ekologiska vin...

Har i alla fall inför festen lyckats sticka in eyeliner-penseln i ögat och sett hur hela ögonvitan blev svart. Riktigt läskigt.

Men det slutade bra. Efter att det svidit helt sjukt mycket en stund tvättade jag hela ansiktet och började om sminkningen. Lite störande.


Ha en mysig kväll i solen så hörs vi imorgon igen!

Vatikanen täcker elbehovet med solceller

Vatikanen ska bli det första landet i världen där landets el helt och hållet kommer från solceller.

Detta läser jag på Miljöaktuellts hemsida idag.


De ska bygga en 3 kvadratkilometer stor anläggning med solceller som ska placeras i en by utanför Rom. 2011 ska anläggningen vara klar.

Vatikanen är redan idag det enda landet som lever upp till EUs mål att minst 20 % av medlemsländernas energi ska komma från förnyelsebara källor år 2020.


Heja Vatikanen säger jag!

Läs mer på http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.227543/vatikanen-ska-bli-helt-soldrivet


Platta solceller som ofta sitter på tak och väggar. Kan även med fördel läggas längs marken i länder nära ekvatorn. Bild från ABB:s hemsida


En annan typ av solceller där solstrålarnas energi genom reflektion koncentreras till en generator i mitten. Bild från tidningen Ny Teknik:s hemsida.

Jag skulle egentligen ha pluggat...

...men har istället vräkt i mig chips och läst GP


Nu har jag inte tid att plugga mer idag -


Varför är jag så fruktansvärt odisciplinerad?

Mina paketMin bästa present tror jag. Ska bli riktigt intressant att läsa. Det jag får se fram emot att göra när tentan är över. Kanske kan göra mig lite motiverad till att plugga...


Salems nya platta!


Ny träningsoutfit som jag kan ha när jag är med i audition för uttagning av Friskis-ledare. Då måste jag se lite seriösare ut än jag gör i mina skrynkliga bruna Nikebyxor...

Sommar och glass, i stora lass

Har just kommit hem från soliga torget och choklad - och melonglass i rån! Helt underbart väder och alla på stan är så glada när de spatserar runt i linnen och sandaler. Inga sura tanter som gnäller. Det enda sura är väl alla getingar som hänger kring glasskioskerna. Hatar getingar.

  

 

Fotade lite i trädgården. Så fint med alla blommor.

Spelade krocket förut med bröderna. Lyckades för en gångs skull spela klart utan varesig slagsmål eller bråk om reglerna. Ett framsteg.

Jag vann båda gångerna!

Födelsedagen

Gårdagen var jättebra! Senare kommer jag lägga upp bilder på grejerna jag fick. Men mestadels var det pengar, så det är inte så spännande.


Nu ska jag och brorsan ner på stan och käka mjukglass. Mums.

Annars idag ska jag försöka plugga och sola för att senare fixa iordning mig inför 20-årsfesten som går av stapeln ikväll. Händelserik helg det här!


Vad ska ni hitta på?!

Gårdagen och ekologiska vindruvor

Igår morse kom pojkvännens mamma med brunch till oss studenter vid elvatiden. Hon hade också med glasstårta för att fira mina då snart nitton år.


Lejonet och björnen, med björnbärsglass i! Mumsfilibaba


Fick också en liten födelsedagspresent av henne:En bok med massa små tips på hur man kan leva klimatsmart. Man kunde också läsa den från andra hållet, uppochner, och där handlade det om 100 sätt att leva ekologiskt!

Ska bli kul att bläddra igenom den och se om det står något vettigt.

Bland det första jag såg när jag snabbt tittade igenom den lite var att det stod att vindruvan är den mest besprutade frukten. Det räcker inte heller med att skölja av druvorna, utan bekämpningsmedlet finns också inuti frukten. Därför är det extra viktigt att köpa ekologiska vindruvor!

Blev lite rädd, med tanke på hur många vanliga druvor jag ätit i mina dagar...

Könsroller

När jag nu kom hem till Alingsås pågår här en byggnation av en pergula (googla upp det, jag vet inte riktigt vad det är). Min moster och hennes man är här för att hjälpa min mamma med det praktiska.

Vad jag slås av är att morbrodern håller i borren och klättrar på stegar medan kvinnorna står och håller plankor rakt, mäter med vattenpass och andra mer passiva uppgifter.


Varför är det alltid så? Varför ser man sällan en kvinna som spikar och borrar?

   

Födelsedag

Idag så fyller jag år!


Har därför inte tid att skriva speciellt mycket just nu. Ska nämligen baka pinocchiotårta och göra kycklingsallad tills dess det kommer lite folk i kväll.

Gårdagen var dock jättebra. Brände mig lite i Slottsskogen, men det hör väl nästan till va?


Ha en solig första maj så ska jag försöka skriva i kväll också!

RSS 2.0