I valet och kvalet

Behöver lite hjälp från er läsare. Ska nämligen bestämma var jag ska träna i höst och vår, och undrar vilket ni tycker är bäst:

Hederliga Friskis vs moderna Sportlife

VS

Cykel på tåget, fortsättningen...

För er som undrar så gick det utmärkt att ta cykeln på tåget. Lite bökigt att få upp den bara, framför allt eftersom konduktören bara stod och tittade på och vägrade hjälpa till och lyfta...

Kostade 30 kronor, och tror inte direkt att det är risk för platsbrist. Minst två till hade nog fått plats!


Med andra ord, ett väldigt smidigt sätt att få en hälsosammare höst.


På dessa tåg går det utmärkt att ta med cykel

Menskopp

Funderar faktiskt på att köpa en menskopp, både ekonomiskt och miljömässigt. Men jag undrar om det är någon som vet var man kan köpa det!

Finns det på Apoteket eller?


Ser ni förresten, det ser ut som om man kan mäta hur många milliliter som kommer varje dygn. Gud vad intressant. Kanske ska börja rita kurvor och göra excelark med mina siffror. Och så kan man jämför med varann på tjejmiddagarna!

Dags att testa Västtrafik

Idag ska jag testa Västtrafiks kundtillgänglighet - och service.


Jag ska ta 11.03-pendeln från Alingsås till Göteborg. Med mig ska jag ta min cykel. Och jag ska fanimig få med mig cykeln till storstaden även om konduktören så kommer vilja döda mig.

På Västtrafiks hemsida står det att man får ta med sig cykeln i mån av plats. Skickade en fråga till Västtrafik och frågade om man kan ringa någonstans och få reda på om det finns plats innan jag släpar ner cykeln till stationen. Jag ska få svar inom fem arbetsdagar.


Alltså chansar jag idag. Och som sagt, cykeln ska med till Götet.


Varför detta är så viktigt för mig? Jag ska bli ladygreen rakt igenom och cykla till skolan. I ur och skur. Nåja, i uppehåll och sol i alla fall.

Angående IKEA och mijöansvar

Angående inlägget om IKEA tar sitt miljöansvar så känner jag mig lättad efter att ha köpt matbord, stolar, skrivbord och bokhyllor att de hävdar att de inte accepterar trä som är avverkat illegalt eller som kommer från intakta naturskogar (vad är inte en naturskog?). Deras långsiktiga mål är att alla deras trävaror ska vara tillverkade av trä från certifierade skogar som sköts ansvarsfullt. Låter som ett bra mål i mina öron - hoppas det inte är alltför långsiktigt bara...

Min helg

Har flyttat hela fredagen, lördagen och söndagen. Förutom igår kväll när jag åkte till en kompis och gjorde paj med rödlök, fetaost, soltorkade tomater och broccoli. Mums! Och helt klimatvänligt!

Nu är det vilokväll, med godis och Sagan om de två tornen. Hade planerat att se hela trilogin i sommar, men känner nu att det börjar bli ont om tid...Miljöovänlig bakom ratten

Idag på körlektionen fick jag höra att jag "inte är så bra på ecodriving".

Det skar i hjärtat på mig.


Måste övaövaöva på att bli klimatsmart även i trafiken!

SugarSugar

Jaha, då var det IKEA snart då. Är inte helt laddad, men kanske kommer det gå bra ändå.

Om jag till exempel får fika och köpa en dammsugare så ska det nog gå bra.
Eller får köpa massa ramar och värmeljus.
Eller helt själv får bestämma köksmöbel.
Eller får köpa massa godis i "godislandet" på vägen hem.


Är nog sockerberoende, med tanke på att jag är sugen på godis klockan nio på morgonen?! Någon mer än jag som ÄLSKAR att äta gårdagkvällens mysgodis nästa morgon?!

Körkort, körkortDet är snart dags att ge sig av på teorilektion.

Som ni kanske vet har jag kört hela sommaren för att ta körkort. Är nu på upploppet. Ville alltså för någon vecka sedan boka uppkörning och teoriprov. Hade gjort alla teoriprov på datorn, läst och antecknat ur boken och så vidare. Så kommer kärringen i receptionen på körskolan och gnäller:

"Varför har du inte gått på teorilektionerna?!"

"Ehh... för att jag lär mig mycket bättre med hjälp av böcker och datorer." (Plus att jag inte gillar den gaggiga gubbe som håller i teorin, men det sa jag inte)

"Om du inte har gått på teorin är det mycket kortare väntetid på uppkörning. Annars får du inte köra upp förrän 15e oktober."

"Nähä... Jag visste inte det. Men jag flyttar snart till Göteborg och kan därför inte gå på teorin eftersom den börjar redan klockan fyra. Jag slutar skolan då så jag hinner inte hit."

"Jaha, men gå på så många du kan så ska jag försöka boka en uppkörning så fort du har kommit på några lektioner."


Så nu håller jag alltså på att gå på meningslösa teorilektioner med en gaggig gubbe som tjôtar håll i huvudet på mig. Suck.

Idag ska jag i alla fall få reda på vilken dagen D blir. Vilken dag jag förhoppningsvis kommer kunna lägga dessa krävande körlektioner bakom mig. Hoppas bara att det inte är dagarna innan första tentan...

Kan man lita på det svenskaste som finns?

Ska till IKEA imorgon och shoppa matbord och stolar, nattduksbord, skrivbord och badrumsbyrå.

IKEA-besök är lite småjobbiga tycker jag. Måste ställa in mig på det i en vecka innan, ladda, för annars blir jag helt orkeslös och negativ direkt när jag kliver innanför dörrarna. Men nu måste jag ju dit och då är det bara att acceptera.


Hade så gärna velat köpa ett matbord av något miljövänligare trä. Som man vet är odlat och skördat på ett hållbart sätt. Litar inte på något företag längre. Har de senaste året när jag läst ovanligt mycket miljönyheter (miljöaktuellts hemsida ett bra tips) blivit misstänksam mot allt och alla. Känns som att alla missköter naturen och miljön, allt för att tjäna pengar. När min mamma byggde om köket fick hon bänkskivor i mahogny, utan att bli tillfrågad och utan att någon på Kvänum kök verkar bry sig om att regnskogarna inte bör sågas ner för att bli bänkskivor.

Jag vill inte vara med om något sådant, och komma hem med ett köksbord i regnskog. Hoppas att IKEA är att lita på. Att märkningen stämmer. Att allt går schysst till i tillverkningen. Att de ser framåt, långt framåt, och satsar på hållbarhet. Jag hoppas hoppas. Annars kan man ju inte ens köpa möbler längre!


Kan man lita på dem?

Tror ni att IKEA kör med schysst spel gällande miljö, löner, avfall och hållbarhet?

Dagens musiktips

Idag tänkte jag också dela med mig av ett musiktips.

Närmare bestämt ett Spotifytips nu när nedladdning är straffbart. Och nej, jag har inte fixat gratisspotify själv. Trodde ni det?! Jag är helt oteknisk. Min bror har fixat. Tack bror!


Tipset är i alla fall Amanda Jensens skiva. Och nej, det är ingen Idol-tvåa-tuggummi-pop-snöre-dålig-röst-vill-bara-tjäna-pengar-skiva. Detta är bra!


Detta var det bästa klippet som fanns

Dagens miljötips

Dagens miljötips:

Skippa sushi emellanåt!

Världens blåfenade tonfisk håller nämligen sakta på att dö ut. Både WWF och Financial Times säger att tonfiskarten kan vara helt utfiskad om tre år.

Vill vi inte att framtida barnbarn ska få uppleva detta fräcka djur?

Handeln med blåfenad tonfisk är väldigt lönsam. Arten är den mest värdefulla fisken på jorden idag enligt WWF, och det leder till att fisket blir allt intensivare. Framför allt har efterfrågan ökat i samband med att sushi blivit allt vanligare att äta i I-länder. EU-kommissionen har föreslagit att man ska utrotningshota tonfiskarten, vilket skulle leda till fiskeförbud på den, men Medlehavsländerna motsätter sig detta. Anledningen är inkomster som fisket inbringar.

Kvoterna som är satta i Medelhavet på den blåfenade tonfisken är dubbelt så höga som de rekommendationer som forskarna ger. Fiskarna i medelhavsländerna fiskar dock 50 % mer än kvoterna. Det illegala fisket i Medelhavet är alltså oroande högt och riskerar tonfiskens överlevnad.


Alltså är det kanske dags att inte äta sushi allt för ofta, för vill du vara med och utrota en av havets unika arter. Alternativet är helt enkelt att försöka hitta KRAV-märkt fisk och göra din egen sushimiddag!

 
Inte helt okej att äta för ofta

Uppdate

Förlåt att jag har varit så usel på att uppdatera hela sommaren. Har tappat massa läsare sen i våras. Bara de trognaste kvar - tack!

Om en vecka börjar skolan igen så då kommer jag antagligen fly till bloggen och skriva - allt för att slippa plugga, men ändå sitta framför datorn så det känns som om man pluggar.

Det blir ekonomi i höst. År två på min väg till att bli miljöekonom. Miljö första året, ekonomi andra och sedan ett avslutande år med kombination av ämnen. I höst har jag också tänkt vara ambitiös nog att läsa engelska en kväll i veckan. Återstår att se om jag pallar... Lyckades knappt förstå mailet som skickades ut med instuktioner hur man skriver in sig på den filosofiska fakulteten. Det kändes lite motigt redan där.


Måndag och tisdag har ägnats åt att flytta. Har nu fått en studentlägenhet i Gårda där jag bor med utsikt in på Ullevis läktare. Maffigt det hade varit att bo där när Madonna var i stan. Största problemen för tillfället är 1) får man borra hål i väggarna för tavlar och lampor i en studentlägenhet utan att fråga om lov? och 2) var hittar man kompostpåsarna till hushållsavfall? Någon som bor i en SGS-lägenhet får gärna höra av sig!

Under denna dag har jag suttit på trafikskolan och först gått en ny kurs som är obligatorisk (ytterligare 500 spänn) och handlar om alkohol och trötthet i trafiken och därefter en teorilektion som överraskande nog var ganska givande. Imorgon är det körning igen och fredag är IKEA-dag. En fråga till - om man köper matbord och stolar på IKEA, ligger det också i platta paket?!


Har ni haft en bra onsdag?  

Stundande studier

Hämtade ut mina böcker inför höstens första delkurs igår kväll.
Okej, nej, de verkade inte överdrivet hemska och jobbiga. Inget på engelska. Inte förstoringsglaskrävande text. En bild här och var.


Men ändå... Man blir lite matt på tanken att man ska ha lärt sig allt som står på de där 700 sidorna om en månad.


Någon som har ett bra studieteknikstips? Jag är trött på att läsa, stryka under, skriva sammanfattningar, läsa sammanfattningarna, skriva nya, ännu kortare, sammanfattningar osv

Lyckodag

Detta är min lyckodag!

Därför att:

Det ska införas trängselskatter i Göteborg!!


Hoppas nu bara att man lägger pengarna på kollektivtrafiken och inte på större billeder...

Lite tisdagsgnäll

Något jag stör mig maximalt på nu: CSN. Centrala Studiestödsnämnden.

Vem har bestämt att man behöver ha e-legitimation för att kunna ansöka om studiestöd?


Något jag stör mig ännu mer på: SEB. Min bank.

Vem har bestämt att SEB ska göra det så svårt att ansöka om e-legitimation? Varför ska man behöva ansöka via Telia som har en telefonkö som man inte kommer fram i även om man väntar i 47 minuter?


Nu har jag äntligen lyckats att hitta blanketter på CSN som man kan fylla i hemma. På gammalt hederligt pensionärsvis. Då visar det sig att det tar en vecka för CSN att skicka hem de blanketterna till mig!

HUR kan det ta en hel vecka att skicka ett brev?!


Jag orkar inte med livet ibland...

Bojkotta trålning!

Såg denna skylt på en fiskbil i Alingsås idag:


Hallå?! Har de jäkla fiskarna börjat tråla i floderna nu också? För det stod inget om att det var havskräftor. Och om det var det så är det lika illa...

Kan man inte bara förbjuda all slags trålning. Från och med nu! EU-folk - gör något vettigt för att förtjäna era feta löner.


Trålning förstör för hela havet, floden eller sjön.

För det första får trålnäten upp enorma mängder djur. De största trålarna är breda som tre fotbollsplaner och plöjer fram över haven. De får också upp saker som inte var tänkta att fiskas upp: små organismer som är viktiga för att havet ska fungera, större fiskar som är viktiga för att ekosystemen ska fungera. Allt som fiskas upp och som inte är lönsamt att ta med in till hamnen dumpas i havet. När de är döda.

För det andra trålas bottnarna sönder. All växtlighet rycks upp med rötterna, sand virvlar upp och gör vattnet grumligt. Tungmetaller och annat giftigt som begravts under lager av sand och döda organiska delar kommer upp till ytan och förgiftar.


Trålning är den sak inom fiskeriverksamheten som gör mig mest förbannad! Det är det som har skadar vårt hav allvarligast och som nu har gjort att hundratals arter i havet har, eller riskerar att, försvinna.

Kan inte alla ni som läser detta be era nära och kära, alla ni känner, att bojkotta trålade kräftor nu i höst!

Uranborrning i Kinnekulle

Läste för övrigt i GP om att man ska provborra efter uran i närheten av Kinnekulle i ett berg som heter Billingen, nära Hornborgarsjön, Vänern och naturområdet Kinnekulle.

Ni som varit i Kinnekulle förstår hur sjukt detta förslaget är.


Jag ska leta på facebook efter en grupp som är mot detta. Häng på tycker jag!


Hittade tyvärr ingen länk till artikeln, men kolla in GP sidan 6-7

Svikna förhoppningar

Jag känner mig sviken.

Av Australiens premiärminister. Eller kanske snarare av senaten.


Premiärministern började ju så bra med att direkt när han blev president skriva under Kyotoprotokollet. Väldigt viktigt för övriga världen eftersom Australien har bland de största utsläppen av koldioxid per invånare. Detta beror till stor del på att 80 % av deras energi kommer från kolkraft. På grund av detta vore det himla bra för oss alla andra om de tog sitt ansvar. Eftersom de är ett relativt rikt I-land borde de avsolut ta sitt ansvar.

Men nu så har senaten plötsligt röstat ner presidentens miljöförslag - ett ambiitöst förslag för att minska koldioxidutsläppen. Konservativa politiker gick ihop med de gröna (va?! vad är det för gröna?) och röstade nej till utsläppningsminskningskravet som skulle träda i kraft under 2011. Nejsägarna vill invänta klimatmötet i Köpenhamn samt se vad USAs roll blir i framtida klimatmål.

Australiens premiärminister Kevin Rudd

Detta gör mig så sjukt förbannad. Man kan inte alltid alltid invänta och se vad alla andra gör. Då kommer ingen göra något. Någon måste ta första steget, och ibland är jag faktiskt väldigt nöjd med att bo inom EU som ändå kan sägas ha varit pionjärer när det gäller storskaliga miljödiskussioner - och åtgärder.

Australiens parlament borde skärpa till sig - annars kommer de en dag stå vid skampålen som "de som ignorerade allvaret i miljöproblematiken". Hur man nu kan göra något sådant om man bor i Australien där gräsbränderna blir alltfler och större för varje torkaperiod som går.

Förgiftad

Skulle äta banan imorse och i brist på annat att öppna med (och eftersom jag är usel på att öppna bananer med handkraft) så bet jag av bananen. Delar av skalet fastnade mellan tänderna.

Om jag inte skriver några inlägg de senaste dagarna är jag antagligen inlagd på avgiftning.


Det är nog inte bra för hälsan att få i sig det giftigaste skalet som finns...


Giftigaste skalet i världen

Fina människor går före i kön, eller?

Lite försent, men ändå:

Jag är så glad att Samuelsson fick avgå som landshövding!


The devil herself?!

Att en sådan kvinna varit språkrör för miljöpartiet är bara att försöka glömma nu, men det känns bra att hon nu inte kom undan när hon dels satt finare människor utanför lagen och dels brutit mot en av våra viktigaste miljölagar.

Bra gjort, ni som presenterade bandinspelningen där hon visade sitt riktiga ansikte!

Bitterhet

Ni som bor på västsidan av landet vet; jobbar man hela denna dag är man bitter.

När jag kom hem från charken klockan fem kastade jag mig ner i en solstol i solen. Bitter över att ha missat hela soldagen ville jag ta igen. Jag somnade. Vaknade en timme senare av att knäna ömmade. Brända.

Ännu mer bitter gick jag till Statoil och inhandlade godis och en påse djupfrysta majskolvar som står och kokar på spisen nu. Kvällens mat.

Något som också gör mig bitter är att jag igår tackade ja till fyra timmars morgonarbete imorgon med 100 % OB-tillägg, för att senare på kvällen inse att jag i och med det också tackat nej till utekväll med tjejerna ikväll.


Vid tiotiden kommer mamma och bror hem efter att ha tillbringat dagen på stranden. Då kommer jag slå rekord i bitterhet och förvandlas till en liten satt kärring.

Relationsakuten

Efter att ha spenderat helgen med pojkvännen har jag insett vad vårt förhållandes största problem är:

Vem som får hålla i godisspaden i godisaffären, och därmed ha makten.


Vi löser detta på två sätt; antingen klunsar vi om det på klassiskt Filip-och-Fredrik-manér eller så vinner helt enkelt den som springer snabbast fram till godisspadestället och rycker åt sig en.

Båda sätten får godisaffärsinnehavaren samt eventuella kunder att stirra förvånat.


Hur löser vi detta på bästa sätt tror ni?

Rekordsömn?

Vaknade nu. Har sovit i chockartade elva timmar.
Känner mig helt groggy.

Detta som skulle bli en perfekt dag kommer förstöras av en molande huvudvärk. För-mycket-sömn-huvudvärk. Varför ställer man aldrig klockan när man är ledig? Man kan ju ställa den på typ halv tio - en human tid. Eller på halv sju, bara för att tänka att "nu brukar jag gå upp" och sedan känna hur underbart det är att vända på steken och somna om.

RSS 2.0