En jobbig dag...

Jag är så sjukt trött att jag knappt kan tänka. Fötterna värker. Mina byxor är fortfarande blöta efter att jag gick i regn till jobbet imorse. Ösregn. Ett av alla mina sår på händerna, som jag har fått av knivar och skärmaskiner, har blivit infekterat. I bakgrunden står teven på. Bröllop och jäkelskap. VEM nu för tiden tycker det är roligt?!

Det enda positiva som jag kan komma på har hänt under dagen är att jag lyckades få en tant att köpa ekologisk blandfärs. Ett litet steg för en människa, ett stort framsteg för världen.


Kram på er alla miljövänner!

Ekologiskt vs närprodoucerat

Läste en intressant artikel på Svenska dagbladet om ekologisk mat kontra närproducerad - vilken är att föredra? http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3269827.svd

Kan i en viss mån hålla med om att ekologiska produkter fått en för viktig roll. Folk vet inte varför de köper det - kanske för att vara miljövänliga - men vet inte vad ekologiska produkter egentligen innebär.

För klimatets skull är det ju oftast bättre med närproducerat. Exemeplvis köpte jag vindruvor idag - inte hade det varit mer klimatvänligt ara för att de var ekologiska. Snarare tvärtom eftersom man fått köra traktorer på större områden för att skörda ekologiska druvorna och dylikt.


Tycker ni att närproducerad mat borde märkas i affärerna istället för att märka ekologiska produkter?

Notes about a Swedish "småstad"

Tänkte berätta lite om Vårgårda idag, staden där min pojkvän bor och där jag just nu befinner mig.

Bildernas stad - därför att man en vecka om året har fotograferier av staden uppsatta kring torget.
Cykelstaden - därför att Susanne Ljungskog (ja, exakt - vem är det?) kommer härifrån.


Här är en bild över drottninggatan i Vårgårda - stadens största gata. Bilden visar också stadens enda rödljus.


Är man i Vårgårda en lördag kväll (på sommaren gäller detta vilken kväll som helst) så är denna väg belägrad av:

1. Raggare i raggarbilar som kör runt kvarteret varv efter varv. Helt sant.
2. Ungdomar på trimmade moppar som kör åt ena hållet, vänder, kör åt andra hållet och tävlar i två grenar; Vem kör snabbast? och Vem låter mest?


Titta på bilden igen. Längst till vänster, bakom den mörka bilen är ett grått hus. Polishuset.

I Vårgårda bryr sig ingen om polisen. För övrigt är stationen obemannad under juli månad. Drottninggatan görs om till Autobahn under juli.

Storstädning

Har nu gjort en storstädning av mitt rum.

Eller ja...

...dammsugit och skakat mattan.


Hörde nämligen  på radion om en undersökning som visade på att människor som vistas mycket i dammiga lokaler löper större risk att drabbas av astma vilket utlöste mitt städanfall. Mitt rum var, milt sagt, ofattbart dammigt. Jag som vanligtvis är ganska ordentlig har fullständigt struntat i att dammsuga.

Under min säng fann jag ett stort antal tomma skokartonger som var väldigt dammiga (har av någon anledning fått för mig att tomma skokartonger är saker som är bra att spara). Hittade också en annan spännande låda under min säng full av gamla julsaker jag brukade pynta mitt rum med, både fula och mindre fula saker. På locket stod det (efter att jag sopat bort dammtussarna):
 
Måste säga att jag verkade vara lika lillgammal som barn som folk hävdar att jag var... Dock ingen stjärna på att stava.


Utöver dessa fynd hittade jag också min mammas fotkräm som varit spårlöst försvunnen sedan jag lånade den för någon vecka sedan. Hon fick anledning att använda sitt favoritordspråk "städar man så finner man"...


Nu har jag städat klart för i år!! Dags för en romantisk komedi som man fick med när man köpte Tara. Och nej, ddeet är inte jag som köpte Tara. Så lillgammal är jag inte...

Stackars mig...

På ena sidan munnen har jag en visdomstand som gör sjukt ont och som tandläkarna säger "vi kan tyvärr inte gör något" om.

På andra sidan munnen har jag en blåsa som svider.


Väldigt bra bantningspiller kan jag lova. Man kan inte äta någonting utom rinnande föda som man direkt för ner i halsen. Typ saft. Man blir inte så mätt på saft...

Eko-shopping

Gick in på H&Ms hemsida för att se om de fått in några nya snygga höstkläder i ekologisk bomull.

Blev jätteglad när jag ser att de har en skjorta i ekologisk n´bomull och inte bara massa bleka t-shirts. Sedan upptäckte jag att det var en mama-skjorta för gravida.


Jaja, finns väl bara en väg att gå för att få köpa den...Denna topp var annars fin. Kanske ska slå till?! Måste dock då ha ett par svarta leggins. Och det finns inga ekologiska... suck!


Gick också in på bubbleroom.se som det görs så mycket reklam för på teve för att se om det fanns något ekologiskt där. Och ja, tro det eller ej. Ett par ekologiska kalsonger från Calvin Klein och ännu mer överraskande - ett par ekologiska jeans. Dock, killjeans. Dock, tajta. Alltså inget jag kan köpa...


Etik på jobbet

Har idag insett att det inte är så lätt att leva upp till sin moral. Till min miljömoral. Mitt "green thinking".


Jag fick nämligen i uppgift att slänga pålägg, burkar med utgången potatissallad och sjok med kött rakt i soporna. Säkert var det inget fel på det, men är bäst-före-datumet passerat så köper ingen det. Alltså, rakt ner i soporna. Redan där bröt jag min moral. Egentligen borde jag väl tagit med det hem, lagat storkok, frusit in och ätit närmsta halvåret.

Men värst av allt var när jag kom på mig själv med att inte orka öppna förpackningarna, slänga maten i komposten och plasten i vanliga soporna. Jag slängde hela förpackningen rakt i soppåsen. Illa illa.

Någonstans då förstod jag människorna som står där med matpaket upp över öronen och som därför fullständigt struntar i miljömedvetenhet, sopsortering och green thinking. Som slänger allt i samma påse och sedan dumpar det i närmsta container för "övriga sopor". Någonstans i min reptilhjärna kunde jag förstå dem. Men ändå borde väl jag, som försöker leva som jag lär, ha lite mer tålamod med idiotiska förpackningarna som inte går att öppna.

Gocart

Förresten, var och körde gocart idag också vid lunchtid. I Borås. Riktigt kul! Rekommenderas varmt. Framför allt med tanke på att bilarna körde på naturgas - inte riktigt lika omiljövänligt som bensin. Men i och för sig, uppumpningen av naturgas är väl inte helt ren...
Kan man åka fast för rattfylla på gocartbanan? Kan mycket väl ha haft lite alkohol kvar i blodet ifall jag hade tvingats blåsa... Surt att berätta det för kompisarna: "nej, jag kan inte ta körkort i höst för jag åkte fast för rattfylla nämligen. På gocartbanan..."

Golf + miljö = hmm

Hemma från andra golfutflykten. Faktiskt riktigt kul nu när det börjar gå bättre för mig. Problemet är väl bland annat att bollarna sällan går dit man har tänkt sig. Annars är det också jobbigt att koncentrera sig såpass länge. Nu har vi gått i fyra timmar och hann inte ens igenom 18 hål. Jag är helt slut i huvudet.

Annars slås jag på golfbanan av hur människan slösar med naturresurserna. Att bygga en stor golfbana över sjukt många hektar mark, säkert fin jordbruksmark, och bara använda den som rekreation och nöje. Plus att man därtill tar bort den biologiska mångfalden som fanns där. Allt detta istället för att kunna fixa vete till hela närområdet. Ganska sjukt.

Det enda biologiska jag såg idag förut kanadagäss (evolutionens misstag) var en pytteliten söt grodunge. Kanske direkt kommen från ett av de konstgjorda diken som jag alltid lyckades träffa med bollen. Jättegullig var den i alla fall.

Ungefär såhär såg den ut (bild från google) med prickiga ben och pepparkornsögon!


Nu är jag en del av detta enorma slöseri av naturen. Fy på mig! Tur att jag är så dålig på att träffa bollen - då förstör jag i alla fall inte gräsmattan och alla de myror och maskar som lever där.

Chewbacca besöker Inferno imorgon

Är sjukt trött. Känner mig ofräsch efter charken. Att skära skinka, tvätta en flottig ugn och städa diskmaskinen (hur äckligt som helst) tär på krafterna. Längtar tillbaks till skolan. Lära mig saker, kunna planera sin tid själv och slippa gå upp alldeles för tidigt. Har ställt klockan på 5:10. Fattar ni hur tidigt det är?!

På söndag är jag i alla fall ledig, men eftersom jag ska ut i älskade Götet imorgon kväll (första gången på typ två månader) så lär söndagen vara bortkastad eftersom jag ligger i sängen och sover bort hela min lediga dag. Kan ju kanske vara värt det eftersom det alltid är roligt att komma ut och svänga sina lurviga så att säga. Det uttrycket ger mig för övrigt alltid en bild av Chewbacca (ni vet, Star-Wars-björnen) som dansar omkring, runtrunt, på ett överfullt dansgolv.


Vad hittar ni på i helgen?!Förresten, lästips: dagens GP, del 2, intervju med Caminos chefredaktör. Camino: ekotidning!

Två månader gamla äpplen

Kom hem utsvulten från Ica, öppnade kylen och hittade ett par äpplen längst in i en låda. Äpplen som jag köpte när jag flyttade hem för två månad sen.

Äpplena såg superfräscha ut och smakade gudomligt. Helt sjukt.

Jag tvättade dem supernoga för att försöka få bort åtminstone hälften av allt gift.


Nyttigt sa dem...

Spelkväll

Idag har jag varit ute på min första golfrunda. Blev bara nio hål dock innan regnet kom, men är nöjd ändå. Gick faktiskt över förväntningarna. Bara en bortskjuten boll.

Skulle egentligen spelat tennis nu ikväll, men eftersom det öser ner så blir det spelkväll. Frågan är om det blir Cluedo, Alfapet eller Monopol? Vilket tycker ni är skojigast?

Trippelkris (finanskris, klimatkris och personlig byxkris)

Jag är desperat nu. Jag måsta hitta ett par jeans. Jeans av ekologisk bomull. Gärna rättvisemärkt. Gärna inte för dyra.

Jag har ett alternativ till att köpa ett par byxor. Det alternativet är omöjligt att utnyttja.


Alternativet är att använda ett par jeans jag fått av min pojkväns mamma.
Ett par missSixty-jeans.
Ett par jeans som är så tajta att jag måste ha knappen uppknäppt för att inte få magknip.
Ett par jeans som är cirka femton centimeter för långa så jag måste vika upp dem sju varv så som man tvingades göra som barn för att man skulle kunna "växa i sina byxor".

Det är höjden av förnedring, att inte få på sig ett par jeans som passar ens svärmor (måste man vara gift för att ha en svärmor?!). Att ens ha samma jeans är pinsamt, men att inte ens kunna ha samma jeans för att man är för stor kring midjan och har för korta ben är förnedring. På en skala från ett till tio är det TIO.


Alltså måste jag hitta en affär som säljer ekologiska jeans hyffsat överkomligt. Hjälp mig ur denna lose-lose-situation!

Och så var det det där med konditionen...

Det sägs ju att det smartaste ur hälsosynpunkt är att hålla uppe konditionen även under sommaren då de flesta gym kör med reducerade scheman. Det smartaste är inte att som jag hålla upp helt med träningen mellan maj och augusti.

Jag tror dock att jag får bäst kondition genom att inte jogga alls.


Ja, ni läste rätt - och här kommer förklaringen:

Skulle jag ge mig ut och jogga ikväll så skulle jag orka ungefär 400 meter innan jag skulle falla ihop. Därefter skulle jag skämmas och full av självförakt för min dåliga kondis inte visa mig ute i joggingkläder på resten av sommaren.

Om jag däremot tar en rask halvtimmespromenad ikväll, och en till de närmsta kvällarna så kommer jag förhoppningsvis om några veckor ta mina första joggingsteg och kanske, åtminstone, orka med en kvarts jogging. Och eftersom jag klarade av passet ge mig ut på ytterligare en någon dag senare, med det goda minnet av hur bra det gick när jag sist sprang.


Alltså, promenad ikväll!


En sån här hurtbulle kommer jag nog aldrig att bli. Åtminstone inte med mig själv som personlig tränare...

Stela samtal

Var vuxen och tittade på "gomorron Sverige" en stund vid nio. Gillar det programmet. Känns lärorikt med vettiga ämnen och intervjuer.

Allt är frid och fröjd ända tills nyhetsankaret, programledaren, vädergubben och sportfånen ska ha något slags spontant avslutningssamtal där de diskuterar dagens nyheter. Idag fick var och en berätta vilken allsång de hade valt om de var med i Allsång på Skansen.

Om de bara skulle ta bort det där avslutande stela så skulle programmet få tio solar!

Växthusgasers påverkan på klimatet

Jag är lite arg. Läste igenom några gamla kommentarer som jag fått här på bloggen och hittade då ett par stycken där folk skriver "koldioxid har inget med jordens uppvärmning att göra. Kom med bevis innan jag tror dig. Inget tyder på att mer koldioxid i atmosfären påverkar klimatet." Etc Etc.

Först tänker jag att jag inte orkar bry mig om sådana puckon, men sedan inser jag att varför skapade jag denna bloggen? Jo, för att förhoppningsvis lära människor lite om miljön omkring oss, och försöka få människor att inse att vi förändrar jorden hela tiden och att detta inte bör fortgå för vi riskerar då att sabotera för de allra flesta organismer som bor här. Alltså kan jag inte bara bortse från idioter som inte vill se fakta, utan istället försöka få dem att förstå - om det nu går.


Alltså, nu kommer en kort lektion om hur koldioxid och andra växthusgaser fungerar samt vad växthuseffekten är och  varför vi människor nu förstärker den.

Vattenånga, koldioxid, metan och lustgas är de vanligaste växthusgaserna i vår atmosfär. De absorberar elektromagnetisk strålning, värmestrålning, från solen. I och med att de gör detta så reflekteras den inte ut i rymden utan stannar kvar på jorden en längre tid än den annars skulle ha gjort. Den kommer dock inte stanna här för all framtid, utan kommer så småningom att sippra ut i rymden. Att den stannar kvar i jordens atmosfär gör att den värmer upp jorden.

Solen värmer oss - grundskolenivå.
Solens strålar absorberas av ämnen i vår atmosfär och värmer därför upp luften - gymnasienivå.

Detta fenomen kallas växthuseffekt och fanns långt före att människan kom till. Växthuseffekten har medfört att medeltemperaturen på jorden är +15 grader istället för ca -20 grader. Detta har såklart förenklat för många organismers utveckling.

Det har inte alltid varit +15 grader på jorden utan temperaturen har svängt både upp och ner. Många forskare anser att temperaturen påverkas av halten koldioxid i atmosfären och i bland annat Klas Eklunds bok finns tabeller som påvisar detta. Grejen med historiska temperatursvängningar är att de har gått sakta så att arter hunnit anpassa sig. Det som händer idag är att temperaturen och koldioxidhalten ökar med en snabbhet som aldrig för skådats. Alltså finns stor anledning att oroa sig för framtidens klimat.

Figur från IPCCs rapport från 2007 som visar temperaturökningar vid olika scenarion från där man inte gör någon livsstilsförändring (röd linje) till där man gör omfattande samhällsförändringar (rosa linje). Observera att vi kommer få en temperaturökning även om vi slutar släppa ut växthusgaser imorgon.
 
Framtiden är inte heller så långt fram som man kan tro. Enligt IPCCs scenarion för om vi fortsätter släppa ut växthusgaser som vi gör idag så kommer temperaturen att stiga med knappt fyra grader till år 2100. Det låter inte så mycket för oss nordbor, men i torra områden kan fyra graders ökning ge förödande konsekvenser. Vid fyra grader kommer det bli en omfattande koralldödlighet, minskad tillgång på vatten på låga - och medelbreddgrader, alla spannmålsskördar minskar på låga breddgrader och miljontals människor kommer drabbas av återkommande översvämningar. Allt detta från IPCCs rapport från 2007 som presenteras i Eklunds bok.

Och nu, till alla er som är trötta på folk som inte tror på allt "klimattjafs", länka till detta inlägget eller köp dem en bok så kanske de lär sig någonting.

För er som vill läsa mer om detta rekommenderar jag varmt två böcker som är lättlästa, börjar från början men ändå är väldigt intressanta. Makten över klimat av Christian Azar samt Vårt klimat av Klas Eklund.

 

Svininfluensan

Känns som att det är något jag inte riktigt fattar.

Det här med svininfluensan nämligen. Hur farligt kan det vara tänker jag. Men alla verkar inte riktigt hålla med mig.

På nyheterna berättar de att sjukavdelningar omstrukturerar för att förbereda sig inför pandemin. Att de räknar med att tio procent kommer bli smittade. Att de förbereder sig så att samhället ska kunna fungera så mycket som vanligt trots att influensaepidemin är över oss. Jag sitter med stora ögon och är chockad. Trodde inte att det var såhär farligt.

Sedan går jag in på nätet och första nyheten på SvD handlar om att 22-åringen som är dödssju efter att ha blivit smittad av svininfluensan nu andas med en konstgjord lunga för att kunna syresätta sitt blod.

Herre min Gud, detta låter allvarligt. Borde jag bli rädd??!


Vad har du smittat oss med, sötnos?!

Dagens miljötips

Min mamma håller just nu på med något som är väldigt klimatsmart:


Att frosta av frysen

Det drar mycket mindre energin om frys och kyl är snö och frostfritt. Passa också på att dammsuga den på baksidan när ni ändå är igång. Dammet där bak lägger sig som isolering och ökar energianvändningen. Har ni en gammal kyl och frys kanske det är lika bra att ni köper er en ny. Satsa då på en som är märkt med A, A+ eller A++ - dessa är energiklassmärkningar som alltså visar hur mycket energi som apparaten drar.


Big nono

Självgoda svenskar vill bli en ekoeffektiv ekonomi

Läste till frukost en kolumn av Maria Sköld om EU:s stundande klimatmöte i Åre. Härmed följer ett referat för er som inte orkar läsa hela artikeln själva. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=506918


I veckan som kommer ska nämligen EU:s energi - och miljöministrar träffasi Åre. I detta lär det diskuteras att klimatarbetet tappar tempo, i alla fall om man ska tro stadsministern. Allt fler regeringar talar nämligen, inte så överraskande, om att klimathotet får vänta lite medan man tacklar den ekonomiska krisen. Finanskrisen har också gått om klimatkrisen när det gäller vad EU:s medborgare oroar sig mest för.

Svenskar är dock fortfarande mer oroade för klimathotet än ekonomin. Även den svenska regeringen är hård och tuff inför klimatfrågorna, rapporterar utländska medier. The Economist rapporterar exempelvis att  de alltid självgoda svenskarna i just det här fallet är tuffa med viss rätt. Tidningen skriver därefter att just Sverige minskat sina koldioxidutsläpp med tio procent samtidigt som ekonomin har vuxit med 50 %.

Det sistnämna är Reinfeldt favoritargument för att visa Sverige som ett gott föredöme. Vad jag dock tror han inte säger är att detta mycket beror på att Sverige till stor del drivs av kärnkraft och vattenkraft vilket inte ger några koldioxidutsläpp. Vår trafiksituation har dock fortsatt att öka liksom i de flesta EU-länder. Och inte vill vi väl att hela världen bygger ut kärnkraften för att få lika fina utsläppssiffror som Sverige. Lite mer långsiktigt smarta vill vi väl vara?!

Inför Åre-mötet har regeringen i alla fall tryckt en broschyr där man beskriver tolv goda exempel på svensk ekoeffektiv ekonomi (Reinfeldts nya ord). Tre stycken är västsvenska och bland annat står det då om den Göteborgska fjärrvärmen samt sol - och vindenergi i Gårdstensbostäder. Regeringen har också utarbetat en rapport om ekoeffektiv ekonomi. Tanken är att tala till EU-ländernas egenintresse där man menar att lågkonjunkturen är ett bra tillfälle att stimulera grön energieffektiv teknik. Budskapet sockras också med att detta främjar sammanhållningen mellan EU-medlemmarna och frigör oss från beroendet av energi från omvärlden, det vill säga rysk gas.
 
Jag hoppas att dessa två jobbar på hårt i Åre-veckan

Det ska bli intressant att se vad man kommer fram till i Åre i veckan. Jag hoppas att Andreas Carlgren, miljöministern, och Maud Olofsson, energiministern, fortsätter prata om ekoeffektiv ekonomi. Tycker det låter som ett bra ord att jobba efter. Bara Maud inte låter alltför självgod kanske de andra mer trögtänkta europeerna orkar lyssna och lära.    

Vad är en kyrkbuss?

Bara en sak till innan jag går och lägger mig: Någon som vet vad det här är?En kyrkbuss!

Vad gör en sådan? Kan någon svara på det så jag slipper fundera mer...


Som ledtråd kan jag säga att den var halvfull, och det var enbart pensionärstanter i den. Bra i alla fall att de åker kollektivt!

Iakttagelser från Båstad

Hemkommen. Dödstrött och ser för jävlig ut rent ut sagt.

Saltigt, otvättat hår i en tofs som allt hår har ramlat ut ur. Mascara som kladdat under ögonen på grund av envist regn i slutet av dagen. Naglar som totalt gått av - vet inte varför. Myggbett. Jeans med chokladfläckar efter en glass med chokladsås. Dålig andedräkt efter en enorm crepes med nutella och banan.

Det enda positiva är att mitt sår på fingret läker efter alla konsten regler trots att plåstret ramlade av när jag, inte så smidigt, gled ner i havet vid klipporna i Hovs hallar. Osmidig till tusen, men vem var det som sa att man kunde lita på ett grepp i tången? Jag ska aldrig mer lita på den personen...


Tennisen var i alla fall rolig att se och det var ju det viktiga. Först såg vi en mindre kul semifinal, och sedan var det svenskmötet mellan Söderling och någon annan jag inte kände till (okej, detta avslöjar att jag inte är så jätteinsatt i tennis, och fine, det är sanningen). Den matchen var spännande, och Söderling vann och spelar final imorgon klockan 14.00.

Första matchen mellan Monaco och Rodrego. Monaco är killen med hårbandet på bilden. Hon med hysteriska tröjan en fisförnäm dam som vände sig bak till oss och fräste "schhh, tysta. Det är faktiskt tennismatch" med jämna mellanrum.


Och så några ord om kändisspottingen i Båstad. Den var sådär. Lite överdriven, i alla fall om man inte hängde på Pepe´s Bodega på kvällarna och var med i tävlingen "vem sprutar dyrast champagne över hela golvet och på alla andra". Jag som mest hängde på gatorna och proppade glass och crepes såg bara Pepe Eng, Bonde-Söker-Fru-Peter (han som var gay och snygg om ni minns) samt Robinson-Angela-Monroe. Den sistnämnda var klädd lite som en slampa (inte mitt ordval utan såklart en man som sa det - de vet hur sådana ser ut) i kort röd kjol, stövlar och läppstift som konkurrerade med trafikljuset. Hon var dock både längre och mer vältränad än hon ser ut på teve. Hade hon ensam tagit över det svenska försvaret hade jag känt mig trygg om den ryska björnen attackerat. Tror absolut hon är bättre lämpad än fjuniga tonårskillar.


Känner nu att jag börjar bli alltför flummig för att skriva mer. Ska gå och lägga mig och läsa Veckorevyn. Är framför allt spänd på att läsa om hur Agnes (ni vet hon som vann Idol för typ sju år sen och som knappt synts sedan dess förutom i "sommarkrysset") får sådana fantastiska lockar och underbar hy.

God natt!!

Båstad

Nu så blir det Båstad för mig. I´m back tomorrow om jag inte krockar när jag övningskör E6:an hem.


P.S Fingret gör fortfarande ont. Att duscha var en pärs...

Självömkan

Det är ganska synd om mig ikväll!

Dels har jag vattenblåsa under foten efter mina nya jobbarskor (ett par träskor från Maxi Stormarknad).

Dels har jag skurit mig i fingret på skärmaskinen i charken. En yta på cirka 1 kvadratcentimeter är borta. Hur djupt det är vet jaginte riktigt. Tillräckligt djupt för att spruta blod i alla fall. Usch. Vågar inte ta bort plåstret och se hur det ser ut nu. Vet inte om jag ska ringa läkare. Varför är inte mamma hemma när man behöver henne?!

Superduperplåster från Ica som jag ska ha på "tills jag kommer hem och kan titta till det ordentligt". Vågar inte titta till det ordentligt. Hur ser det ut när det är bra respektive inte bra?

Om jag vågar ta bort plåstret och kika vill ni ha en bild här på bloggen?!


Var detta tvunget att hända dagen innan jag ska till Båstad och bada i havet?!

Dagens matlåda

Vitkålssallad - nyttigt och somrigt4 port                Tillagningstid: 15 min

Sallad:
1 litet vitkålshuvud
2 tomater
150 gram skinka
2 gröna äpplen
2 ägg
15 skivor smörgåsgurka

Dressing:
1,5 dl gräddfil
majonnäs
curry, salt, paprikapulver, chilikrydda

Tillagning:
hacka grönsakerna och kålen. Blanda ihop med dressingen. Ät med smörgås.


Var nöjd med din kropp!

Blir lite sorgsen när jag på en av Aftonbladets omröstningar ser att 68 % av kvinnorna inte är nöjda med sin kropp.


Kvinna: Är du nöjd med din kropp?
Ställningen just nu:
Ja (32.0 %) Alternativ ALT1
Nej (68.0 %) Alternativ ALT2
 

När ska vi alla inse att dagens ideal är sjukt. När ska vi kunna gå runt på stranden med undehudsfett utan att skämmas. Det är det som är det naturliga för en tjej. Vi har underhudsfett för att när vi blir gravida så ska vi ha extraenergi att ge våra spädbarn när de är i magen så att de slipper svälta. Underhudsfett är kvinnligt. Former är vad som ofta skiljer män och kvinnor åt. Annars är vi väldigt lika eller hur?

Och ni, alla tjejer, ska vi tumma på att alla killar som inte accepterar oss om vi inte strävar efter att se ut som mannekängerna ska vi bojkotta. Vi ska inte ägna en sekund av vår dyrbara tid på dem. Vi är inte värda det.

Var nöjd med din kropp precis som den är.

 
Vem vill egentligen se ut sån här?!

Ett tappert försök...

Förresten,

kom in på CocaColas hemsida där de argumenterar mot något de kallar "myter om CocaCola".

Till exempel argumenterar de mot "myten" om att läsk gör oss överviktiga: Övervikt kan inte tillskrivas ett specifikt näringsämne, som t.ex. socker, utan beror på ett samspel mellan flera faktorer. Det viktigaste du kan göra för att förebygga övervikt är att inte inta mer energi än du förbränner. För lite kroppsrörelse i förhållande till kaloriintaget orsakar ofta övervikt. Kaloriinnehållet i en sockerhaltig läskedryck motsvarar det i en fruktjuice.


Visst har de rätt i det de säger, men ändå ganska patetiskt. Ändå kul att läsa! http://www.coca-cola.se/contentstore/se_SV/pages/products/myths.html

Soda Streamer - effekten

Min mamma fyllde år för några veckor sedan och vi barn skramlade då ihop några hundringar och köpte en soda streamer till henne.

Bild från NetOnNet


"Om inte annat en miljövänlig produkt" tänkte jag. Är man mamma till två tonårssöner köps nämligen ganska många liter läsk varje helg och även om dessa flaskor pantas och återvinns är det ändå mycket slöseri med energi när man kan göra sin egen läsk hemma och använda samma flaska om och om igen.

Så tänkte jag i alla fall.

Nu hör jag till min förskräckelse att det inte bara är guld och gröna skogar med dessa soda stremaers. Tydligen skickas kolsyrepatronerna ända till Tyskland för att fyllas på när de tar slut. Så alla mina pessimistiska vänner som är trött på mitt eviga miljötjat gillar nu att trycka till mig, trampa på min miljöstolthet, och säga att det inte alls är bra med soda streamers eftersom man måste skicka dem till Tyskland med jämna mellanrum.


Jag tror dock fortfarande på min idé. Kolsyrepatronen räcker till 60 liter - alltså behöver de inte skickas till Tyskland speciellt ofta. Samtidigt kan man fundera över varifrån Coca-Cola och annat har transporterats? Enligt Wikipedia så tillverkas all Cola som säljs i Sverige i Jordbro i Haninge. Vet dock inte om detta stämmer. Bor man i Malmö så är det nog ändå mer miljövänligt att skicka en kolsyrepatron fram och tillbaka till Tyskland var tredje månad än att köpa två flaskor läsk från Stockholmstrakten varje helg. Dessutom använder man sitt eget vatten ur kranen och som sagt samma flaska varje gång!

Alltså tror jag på soda streamerns miljöeffekt - vad tror ni?


Världens mest kända dryck kanske inte är så bra för miljön?!

En liten vinare

Att dricka en vinflaska på en tisdag är inte samma sak som att dricka en vinflaska på en fredag.


Man blir mycket mer bakfull efter tisdagens.

G8 och klimat

Tänkte nu ta och skriva några rader om G8-ländernas klimatdiskussioner härom veckan. G8-länderna består av åtta stora industrialiserade länder; Italien, Frankrike, USA, Kanada, Ryssland, Japan, Tyskland och Storbritannien. Även några stora utvecklingsländer brukar bjudas in, liksom EU:s ordförande. Kinas president tvingades dock i ett tidigt skede åka hem på grund av den etniska konflikten i Xinjiang vilket var ett bakslag. 
Fredrik Reinfledt, EU:s ordförande, anländer till G8-mötet i Italien (bild från DN:s hemsida)

Det som var mest överraskande med det mötet som inleddes för en vecka sedan, var att länderna enigt ställde sig bakom klimatmålet om att temperaturen på jorden inte får öka med mer än 2 grader. Man belsutade också om att de industrialiserade länderna ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 80 %, medan totala världen ska minska sina med 50 %. Allt detta fram till 2050.

Detta låter jättebra, eller hur?

Problemet med hela mötet tycker jag är att det inte någonstans står hur de indstrialiserade länderna ska minska sina utsläpp med 80 %. Det är ganska mycket att minska eller hur, och inte minsta plan för hur det ska gå till. Det finns inte en enda överenskommelse om hur läget bör se ut vid halvtid, alltså kring 2030.

Gällande tvågradersmålet säger IPCC att världen måste minska sina klimatutsläpp med 20-40 % till år 2020 om temperaturen inte ska öka med mer än två grader. Detta sades det ingenting om på G8. Antagligen eftersom USA, Ryssland, Kanada och Japan tror att de inte skulle klara av så kraftiga åttaganden.

Och så lite om USA då, som fått en ny, betydligt mer klimatengagerad president. Obama har redan tagit många fräscha kliv framåt på klimatstegen och pratat mycket om solenergi, energieffektivitet, och nu ställt sig bakom tvågradersmålet. Men är det tillräckligt? Kanske inte...

Visst sitter han i en svår sits efter åtta år med Bush på tronen och ett folk som liksom övriga världen kanske inte jättegärna vill byta ut sin sköna, lyxlivsstil. Visst hade han säkert velat ha tio år på sig för att vända opinionen och få amerikanska folket att inse hur viktigt klimatet är.  Men klimatet tar ingen politisk hänsyn. Varken i USA eller någon annan stans. Inte heller i Kina och Indien har man tid på sig att vända opinioner och bygga upp ekonomier till västvärldens standard innan man tar tag i klimatfrågan.

Obama - engagerad i miljöfrågor, men räcker han till?

Vi måste komma med planer, strategieroch åtgärder idag. Det räcker inte med att bestämma fina mål om temperaturbegränsningar på ett papper och skriva 2050 som slutmål då alla som leder världen idag redan är döda. På det sättet lämnas problemet över till framtida generationer. Kan man få böter och fängelse för att smita från en trafikolycka, så borde man absolut kunna få fängelse om man som ledare över de största ekonomier i världen smiter från sitt ansvar att ta tag i det största problem som någonsin drabbat jorden - klimatproblemet. 

Klimatblogg på Aftonbladet

Kolla in denna miljöbloggen förresten,

http://blogg.aftonbladet.se/klimatbloggen


En kille som är i Svalbard med Ola Skinnarmo och kollar in hur isbjörnarna mår!

Att ta en tupplur

Att ta en tupplur måste vara bland det underbaraste man kan göra.

Krypa ner under täcket mitt på dagen med regnet mot rutorna, blunda och slappna av.
Man känner hur underbart skönt det är att vila och sova.

Att ta en tupplur är den ultimata sysselsättningen en ledig eftermiddag!


Sen är det ju alltid samma problem att låta tuppluren ta slut efter sisådär tjugo minuter och inte dra ut sig över flera timmar...


Undrar varifrån ordet tupplur kommer. Någon som vet? Sover tuppar på dagen?

Grönt kort snart?!

Har nu betalt fakturan för golfundervisningen. 2000 kronor. Så nu hoppas jag banne mig att jag blir godkänd på det praktiska provet på måndag.


Mitt hatslag. Drivern. Sjukt mycket svårare än det ser ut. Hur svårt kan det vara att träffa bollen och undvika ivägskjutna grästuvor?!

Ekologiska kläder

Förresten,

hittade hemsidan http://www.ekojeans.se/ nu när jag höll på och letade jeans.


De hade inte så mycket kläder än, men snygga t-shirts som attan. Kanske är det nystartat och byggs på med mer kläder. Håll ögonen öppna!


Riktigt snygg!

Jeansproblem

Har någon annan detta problem - att jeansen spricker längst upp på låren, precis innan byxbenen är ihopsydda?

Jag vägrar att tro att det bara är jag som har detta problem.
Jag vägrar att tro att bara jag har för tjocka lår.


Inser ni hur stort hålet är?! Vill inte visa upp den kroppsdelen för hela stan!

I alla fall så tänkte jag ägna min lediga söndag åt att försöka hitta ett par nya byxor. Jag har nämligen fyra par jeans - och tre av dessa har spruckit, två så mycket att det syns när det går vilket gör att präktiga jag inte kan ha på mig utan att ha lång tröja som döljer.

Att köpa jeans ger mig dock väldigt dåligt samvete. Miljömässigt och etiskt. Vad tjänar egentligen den arbetare som sydde dessa? Hur stor procentandel är deras lön av de åtskilliga hundralappar jag betalar till affären? Hur mycket kemikalier har gått åt? Hur många hundratals liter vatten har runnit iväg och blivit förorenat för att jag skulle kunna ha ytterligare ett par jeans? Hur vikitgt är det att jag ska ha ett par jeans till, istället för att sätta en lapp över hålen på mina gamla jeans som jag ändå inte kommer kunna slänga eftersom jag gillar dem?

För att tillverka ett par jeans krävs 10 000 liter vatten. 8000 av dessa används vid bomullsodling (alltså går det åt mycket vatten även för att göra en bomullströja.

För att tillverka ett par jeans krävs också minst ett halvt kilo kemikalier. Betydligt mer om ska bleka jeansen. Mest kemikalier används nämligen i infärgningen. Sandfärgade jeans är big nono. Tänk på arbetaren som stod och sprutade sand på jeansen för att få dem "slitna med en äkta toúch"...


Efter detta inlägg ska jag ge mig ut och leta efter fair-trade-jeans av ekologisk bomull. Någon som vet någon bra affär som har det?!

"Koldioxid är dåligt"

Det uppstår komiska situationer när jag sitter i en mörkvbå Volvo tillsammans med bilskoleläraren och lär mig "ecodriving" och hon håller en fem-minuters-lektion för mig om hur bilavgaser förstör miljön.

"Bensin släpper ut koldioxid och det är inte bra. Det vill vi inte. Om vi inte bromsar mer än nödvändigt, utan istället slutar gasa mycket tidigare, så släpps mindre koldioxid ut. Det är bra! Alltså ska du varken gasa eller bromsa i onödan, samt köra på höga växlar då dessa drar mindre bränsle än låga."


Jag nöjde mig med att le inombords, och inse att hon troligtvis inte hade en aning om varför koldioxid är dåligt. Det är bara inte bra helt enkelt - en körskolelärares motto.


Är du miljöbov på jobbet?

Hittade ett test på Expressens hemsida - är du en miljöbov på jobbet?
http://www.expressen.se/Utbildning/webbtest/1.965376/ar-du-en-miljobov-pa-kontoret

Gör det med intresse... och upptäcker att "Jättebra! du värnar verkligen om miljön. 14 rätt av 30 möjliga".

Själva resultatet lät ju inte så bra, men kul att känna mig miljövänlig i alla fall. Mycket styrs dock av min dåliga ekonomi som student, tar engångsreklampennor för jag inte anser mig ha råd att köpa riktiga, skriver inte ute papper för att jag inte vill köpa varken utskriftskort eller bläckpatroner.

Hoppas att jag fortsätter vara lika miljöriktig när jag "blir stor" och får ett jobb där jag väl åtminstone borde ha råd att köpa patroner och riktiga pennor.

Vad fick ni för resultat?!


Hur töntigt är det att vara miljömulle på jobbet? Tacka vet jag att plugga tillsammans med andra miljönissar. Nu blir det väl ändring på det när jag ska plugga ekonomi på Handels...Arbetsskada

Har för övrigt fått arbetsskada efter att skära skinka.

Höger axeln gör jätteont. Den är väl överansträngd efter att dra stora skinkor fram och tillbaka framför kniven...

Nedbrytbara plaster

Kan inte släppa det här med hur mycket plast som går åt när man jobbar i en chark. Och då är ändå "min" affär relativt liten. Tänk stora "Kvantum"-komplex och Ica Focus.

Så slog mig då: kan man inte använda biologiskt nedbrytbar plast? Sådan som används i plast-kompost-påsar. Så googlade lite på detta.


Biologiskt nedbrytbar plast är plaster som när de bryts ner enbart blir till vatten, koldioxid/metan och biomaterial. De kan brytas ner av mikroorganismer under vissa förutsättning av temperatur, fuktighet, sol mm. Man ska dock komma ihåg att nedbrytbara plaster inte nödvändigtvis tillverkas av biomaterial (t ex växter), utan mycket väl kan göras av olja.

Nedbrytbara plaster låter som en väldigt bra idé tycker jag, men problemet som med allt annat är att vi människor börjar överkonsumera nedbrytbara plaster. Att plasten är nedbrytbar betyder ju inte att den bryts ner jättesnabbt. Det kan ta upp till flera år för en nedbrytbar plastpåse som slängs på marken att brytas ner. Men ändå är det en bar idé med dessa plaster om de används enbart när det är nödvändigt att använda plast. Annars borde man strunta i det tycker jag!

Michael är död?!

Okej, vet att jag är lite efter, men måste ändå säga att det känns så konstigt att läsa i tidningen om Michael Jacksons begravning. Man trodde nästan att han var odödlig.

Fast jag aldrig har lyssnat på honom, förutom när man varit ute och dansat, så känns det som om man hade en relation med honom och det känns helskumt att han är död.


Förlåt att jag skrev detta lite efter alla andra. Kanske har jag varit i något slags chocktillstånd fram tills nu.

IQ fiskpinne?

I svallvågorna av plötslig våldsam hunger åt jag glass, maränger och chokladsås till middag. Inte helt enligt kostcirkeln med andra ord.


Läste samtidigt Allt om Vetenskap så lite nyttigheter fick jag i alla fall i mig. Fördjupade mig i en artikel om misslyckad forskning och livsfarliga uppfinningar. En av de som kom med livsfarliga uppfinningar var kemisten och miljöboven Thomas Midgley Jr (1889-1944). Han inledde sin karriär med att uppfinna blyad bensin som förhindrade knackningar i bensinmotorer. Himla bra uppfinning tyckte alla, tills dess det visade sig att världen blivit blyförgiftad. Det mesta av de 100 000 ton som släpptes ut per år när det var som värst på 60-talet ligger fortfarande kvar ute i naturen.

Men som om det inte var nog med det uppfann Midgley Jr freon. Detta underbara kylmedium som snabbt ersatte giftiga ämnen som ammoniak och svaveldioxid. Problemet var väl bara att freon var så långlivat att det kunde ta sig helskinnat upp till stratosfären och bryta ner jordens livsnödvändiga ozonlager.

1940 drabbades Midgley av polio och blev förlamad. Han uppfann då en sele som gjorde att han kunde ta sig upp i sängen. Inte heller selen var någon bra uppfinning då Midgley en dag trasslade in sig i den och ströps till döds. Fast lika bra var kanske det...

Ozonhålet i mörkblått är Midgleys förtjänst

En annan smartnisse var den tyske kemisten Hoffmann (1868-1946) som under 1800-talet kom på en lösning till det ökande antalet människor som blivit beroende av smärtstillande morfin. Hoffman framställde heroin och började prova detta på människor och såg att dem påverkades starkt av medlet. En av försökspersonerna sa att han "kände sig heroisk" och vips så kom namnet på ämnet. Heroin började säljas som läkemedlet och marknadsföringstricket var att det var särsklit bra för morfinberoende personer då det hade samma egenskaper som morfin men inte alls var beroendeframkallande. Med tiden visade det sig dock att heroein tvärtom är extremt beroendeframkallande och idag finns omkring elva miljoner heroinister i världen. 

Felix Hoffmann -

We live in a plastic world

Har slagits av hur mycket plast det går åt i vardagslivet. Bara i en mataffär köper man delad, inplastad ananas, skinka som är insvept i fyra plastbitar, köttfärs som är packad i storpack och som man sedan hemma delar upp och lägger i mindre plastpåsar. Och så avslutar man allt med att packa i plastpåsar och åka hem.

Plast är det material som svenskar i lägst grad återvinner.


Hur ska vi bryta vårt enorma användande av plast undrar jag. Hela vära liv verkar uppbyggda av det. Hur gjorde man förr?? 

En del av plastskräpberget i Stilla Havet. Kanske bör man använda en del av Europas överdimensionerade fiskeflotta för att städa upp plastskräpberg ur havet?!

Bra gjort, Fredrik!

Jag måste säga att jag faktiskt är positivt överraskad av Reinfleds tal i Almedalen. Han är faktiskt ganska konkret i sina planer och berättar i ordalag vad han tror kan lösa klimatkrisen. Att koldioxidskatter och utsläppsrätter är "the way to go" tror jag också. Att visa U-länder att utveckling kan gå hand i hand med energieffektivitet och en hållbar utveckling är också viktigt, och att visa att vi andra gärna hjälper dem!

På något skumt sätt gillar jag Reinfeldt. Jag tycker han står för sitt ord och även om k,limatet väl inte ligger högst prioriterad bland moderater så verkar han ännu kunnig. Kanske kan det komma något gott ur detta halvår ändå.

Tänk om han lyckas få till något bra i köpenhamn i vinter - kanske blir han min nya idol då?!

Trygghet kommer före miljökris?!

Vad är det för ett miljöparti vi har i Sverige som knappt nämner miljöfrågorna under sitt tal i Sveriges största politikervecka?


När partiet har alla intresserades ögon på sig plus ett mediauppbåd större än ofta annars borde de verkligen ta chansen att visa upp miljöproblemen och vad man bör göra åt det? Hur viktigt är trygghetssystem jämfört med en klimatkris?!


Pratar trygghet istället för miljö...

Förväntningar på Reinfeldt

Jag har faktiskt höga förväntningar på Reinfeldt och den svenska regeringen under ordförandehalvåret som ligger framför oss. Förväntingar på att de faktiskt tar tag i miljödebatten, får till ett bra klimatmötet och efterföljande avtal och gång på gång inför Köpenhamn påtalar hur viktigt klimatet är så att länder som inte bryr sig så mycket om det blir påverkade av hur Sverige, ett föregångsland, tar det på allvar.

Jag tror ett välståndsland som Sverige och andra EU-länder kan påverka många U-länder genom att visa att vi tar första stegen i klimatdebatten. Vi tar de första stegen mot ett hållbarare samhälle. Visar vi andra länder, fattigare eller rikare länder, mindre eler större länder, att vi tycker detta är den rätta vägen och därför går vi den. Vi bör visa att det är möjligt att behålla samma höga levnadsstandard fast man är klimatvänlig. Visar vi andra länder detta och de ser att det är möjligt så kommer de snart vara med på tåget.

Därför är det så viktigt att Reinfeldt på riktigt tar tag och gör något av sina vackra ord om klimatproblematiken!

Golfskador

Hra just kommit hem från golflektion nummer två.

Okej, jag är nte direkt bäst. Erkänner direkt. Inser att har man aldrig varit bra på minigolf så kanske man inte kan bli bra på golf heller. De praktiska proven hägrar om två veckor, men skam den som ger sig.


Det som möjligtvis skulle kunna få mig att kasta in handsken är om jag får fler vattenblåsor i händerna, alternativt mer kramp i benen efter timmarna stående bakom charkdisken.

RSS 2.0