Stora städardagen

Idag är dagen då det ska flyttstädas.

Jag har aldrig gjort det förut, så det blir spännande att se om det verkligen är sååå jobbigt som alla säger.Efter att städningen, förhoppningsvis, är klar ska jag på min allra första golfkurs. Antingen var det klockan 16 eller klockan sex - blandar alltid ihop och kommer inte ihåg vad kursledaren som ringde mig sa. Får väl helt enkelt ringa upp och be om ursäkt för min tidiga alzheimers. Målet är i alla fall att ta grönt kort i sommar. Plus körkort. Vi får se vilket som går vägen. Att ta båda på en sommar låter väl alltför optimistiskt. Eller vad tror ni?
 


Hinner tyvärr inte skriva mer nu, men ha en underbar dag i högtrycksSverige.

Lakanen sen i julas är nu bytta

Jag har nu bytt lakan i min säng för första gången sedan i julas.

Och nej, jag är inte en sådan snuskhummer som ni tror. Jag har ju bara sovit i den kanske en helg i månaden sedan dess. Plus att min bror slumrat i den under mörkrädda kvällar. Men visst, lite ofräscht är det kanske... Nu är det i alla fall nybäddat!


Rena hotellbäddningen. Saknas bara en chokladbit på kudden!

Svenska tomater allt miljövänligare!

Jag har alltid hört att svenska tomater är så otroligt omiljövänliga mot vad man tror.

Även fast de odlas nära oss som köper så går det åt så mycket energi till att hålla växthusen varma så man lika gärna kan transportera tomaterna från Spanien. Detta är från och med nu en myt!

8 av 10 växthus i Sverige värms nämligen upp med förnyelsebara bränslen. Därmed har koldioxidutsläppen från svenska tomatodlare minskat med 70 % de senaste åren. Ett kilo svenska tomater släpper därmed ut betydligt mindre än holländska.

Alltså, köp svenska tomater framför holländska. Hur miljövänliga de spanska är i jämförelse kan jag inte säga ännu. Ska försöka ta reda på det. To be continued...Läs mer på http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.237589/sa-minskade-svenska-tomatodlare-co2-utslappen-med-70-procent

Notes about freedom (Smala Sussie-soundtrack)

Här är ett youtubeklipp på en av låtarna i Smala Sussie. Så himla skön!


Förlåt mig!

Då är LadyGreen tillbaka från exilen kanske ni tänker nu. Landsflykten.

Ja, förlåt mig att jag inte bloggat på cirka 100 timmar.

Jag har varit i vårt kära sötsaksgrannland i väst.
I det grötiga språkets land.
Jag har varit i Danmark.


Vi bodde på pojkvännens släktings gård på den danska landsbygden bland enorma åkrar och kor. Familjen vi bodde hos bedrev odling för eget bruk och hela helgen har vi ätit hemmaodlad potatis och jordgubbar. Mysigt och ekologiskt. Inga större ekologiska fotavtryck har gjorts, förutom några enorma kliv eftersom vinet kom från östra Australien.

Värre, miljömässigt set,t var jag dock när jag godtroget klev ombord på Stena Line och det senare visade sig att vi visst bokat en expressfärja. En snabbfärja. Världens miljöovänligaste färdsätt. Jag skäms verkligen. Både flygtur och snabbfärja på mindre än en månad. Det enda jag har att skylla på är att vi ingenting förstod förrän vi kom fram cirka tre timmar för tidigt. Men ja, jag blev lite misstänksam när vi gick ut på däck och vattnet försvann bakom oss i en rasande fart.

Nu sitter jag och äter lite grönsallad här hemma i min ensamhet och lyssnar på soundtracket till Smala Sussie. Grönsallad är i alla fall miljövänligare än kött. Eller kanske inte eftersom tomaterna är från Spanien och salladen och gurkan från typ Holland. Men ändå, jag gjorde ett försök. Och så tänkte jag på min kropp som inte ska ha mer kalorier efter alla Nutella-frukostar.


Hur har ni haft det i helgen? Varit på Peace&Love kanske? Eller glassat i solen?

Sommarens höjdpunkt - allsång

Ibland så är Allsång på Skansen så himla mysigt, bra och rent av världens bästa program!

Gillar Anders Lundin riktigt mycket, Tomas Ledin är väl okej, Anna Maria Espinosa hade jag aldrig hört förut, Owe Thörnqvist är väl lite ute kanske, men så kommer Henrik Dorsin och bara tar över. Han äger så sjukt mycket. "En-gaffel-kort"-sketchen är sjukt rolig.
 

Och efter Dorsin kommer Zelmerlöv. Han är söt så man smälter, och är så glad att till och med trötta jag sjunger "lalalalalala" i min ensamhet i tv-soffan.


Nån som säger emot mig?! Förresten, stavar han Zelmerlöv/w med v eller w? Hittar både och på nätet... Kvällens kluring!

Var det någon som såg Allsång på Liseberg på teve igår? Var det något att ha och vara stolt över som göteborgare?

Och en påminnelse, missa inte Skansen nästa vecka för då kommer A Camp - världens bästa grupp! Sov så gott!

Namnsdag

Förresten, jag har namnsdag idag. Varför har ingen grattat mig?!


Allmänt flumm

Vet ni hur trött man blir om man först flyttar, sen sover sex timmar, sedan jobbar i sju timmar, sedan flyttar igen?

Ingen idé att ni försöker gissa. Det är oförståeligt om man inte varit med om det. Jag visste inte själv hur dåligt jag kunde må. Nu vet jag.


Okej, jag överdriver lite. Men ni fattar poängen - jag vill bara krypa ner under täcket och sova. Tyvärr går inte det eftersom det himla högtrycket har kommit. Vem vill ha 25 grader varmt när man flyttar? Imorgon kväll kommer det dock vara skönt att sitta och glassa i kvällssolen, äta jordgubbar från trädgården och njuta av ledigheten. Och känna mig typ 1500 kronor rikare! Ahhh...

Förresten. Jag har redan vant mig vid att grilla kyckling. Idag bara gjorde jag det. Mekaniskt. Utan att tänka.  Utan att protestera. Hade lika gärna kunnat vakta fångar i ett koncentrationsläger. Nu vet jag hur de tänkte, de som jobbade som vakter och mördade. Eller rättare sagt, jag vet hur de inte tänkte.  

Lite gnäll

Jag har lite ångest över min livssituation. Okej, jag svälter inte och är varm och så. Men jag känner för att gnälla lite ändå.

De två närmsta dygnen ser ut såhär:

Idag: flytta
Imorgon: jobba 6.45 - 14, sen flytta.
Onsdag: jobba 6.45 - 16.00 Sen övningsköra. Förhoppningsvis har vi flyttat klart.

Sedan ska jag i och för sig till Danmark mellan torsdag och söndag till min pojkväns släktings gård där det finns kycklingar och lamm! Levande djur. Jag älskar framför allt små ulliga, vita lamm. Och kanske ska jag få vara med när fåren klipps! Så jag får väl helt enkelt tänka på det när jag grillar kyckling och skivar salami och saltrulle imorgon. Usch.

Vill med detta också förvarna för dålig uppdatering de närmsta dagarna!

Kärnkraft är poppis igen

I hela världen planeras det att bygga 58 nya kärnkraftsreaktorer. 26 av dessa ska byggas i USA där det redan finns 104 stycken. Bara i Finland planeras tre nya reaktorer utöver de som redan byggs nu. Även i Sverige röstades det igenom ett förslag på att vi inte längre ska avveckla våra reaktorer i förtid. Även opinionen i Sverige är ganska positiv till att bygga nya reaktorer.


Man kan med andra ord säga att världens inställning till kärnkraft har förändrats. Från att ha varit negativ sedan Tjernobylolyckan har vi, antagligen påverkade av klimathotet, blivit alltmer positiva till energi från kärnkraft. Även jag har velat i frågan och emellanåt ansett att kärnkraft är ett bra komplement till vår energiförsörjning. Allt som inte släpper ut koldioxid är väl bra, eller?

Problemet som man glömmer är att inget land i världen ännu har en plan för var kärnavfallet ska förvaras. Att kärnavfallet fortsätter vara radioaktivt i 100 000 år. Att enorma geologiska förändringar sker på 100 000 år och att det därför inte alls är så säkert att förvara kärnavfall i berggrunden som det kanske låter. Man glömmer också att själva reaktorn medför en risk vilket ger lite av "not-in-my-backyard"-syndromet - alla vill ha kärnkraft, men ingen vill bo nära ett.


Bild från Vattenfalls hemsida över hur kärnavfall förvaras

Det som gör mig oroad är att världen inte ser kärnkraften som ett energiproduktionskomplement tills dess vi utvecklat bra teknik för att kunna ta till vara på vågors, vindars, solens och vattnets energi. Världen verkar se kärnkraft som en fullgod, problemfri ersättning till kol och olja. Ingen tänker på vad vi lämnar efter oss till omvärlden. 


Man kanske bör tänka efter när det gäller vad vi lämnar i arv till våra barnbarn och deras barn...

Fattigdom

Blev visst inte mycket skrivet igår. Sorry... Idag är det körskola som gäller och sedan utflyttning ur lägenheten. Suck. Ska bli så sjukt tråkigt. Och imorgon börjar jag 6.45 på Ica. Ska vara helt ensam första timmen och grilla kyckling.

Läser för övrigt i tidningen idag att var sjätte person i världen lider av svält. 1 miljard människor. Det är helt sjukt. Jag blir så förbannad också när jag vet att inga länder i världen, inte ett enda, följer FNs råd att skänk 1 % av BNP i bistånd. Är det inte värt det för att hjälpa 1 miljard människor?


Kan det inte vara värt 1 % av vårt BNP att hjälpa människorna som bor i dessa hus till ett lite drägligare liv?

Jordbruket och klimatet

Har som vanligt läst lite i Klas Eklunds bok och fått mig en tankeställare som gjort  mig villrådig. Kanske kan ni hjälpa mig att välja. Lyssna på detta:

Jordbruket står för 13 % av de globala utsläppen av växthusgaser. Detta dels genom det mekaniserade jordbruket med dieseldrivna fordon, men också dels för att jordbruksmarker inte fungerar som kolsänka såsom skogen hade gjort om inte marken varit uppodlad. Jordbruket bidrar också i motsats tillmånga andra sektorer inte främst med koldioxid utan istället med metan, från risodlingar och djurhållning. Metan är en 20 gånger starkare växthusgas än koldioxid, men har som tur är kortare livslängd. Ändå är den "farligare för klimatet" än koldioxid.

Metanavgivande risodling


Till mitt problem.

Jag köper mycket ekologisk mat för att visa min ståndpunkt i hur vi tar hand om miljön. Jag tycker inte om det stora, onaturliga, mekaniserade, konstgödslade jordbruket och visar det genom att köpa ekologiskt som jag anser är mer naturligt odlat. Dock så gillar jag heller inte klimatförändringarna och de effekter som skapas och försöker därför minimera mina växthusgasutsläpp genom att åka kollektivt, cykla osv.

När ekologisk mat odlas används inte bekämpningsmedel samt ingen, eventuellt en mindre mängd, konstgödsel. Vad händer då? Jo, skörderna blir mindre då växterna växer mindre på grund av näringsbrist eller dör på grund av skadedjur. Används mindre konstgödsel och bekämpningsmedel behövs istället större arealer. Detsamma gäller uppfödning av frigående djur. Större arealer ger mer växthusgasutsläpp.

Alltså påverkar jag klimatet negativt genom att köpa ekologiskt. Eller? Vad tycker ni? Fortsätta köpa ekologiskt eller hitta ett annat sätt att visa min miljövänliga ståndpunkt?Dagens miljötips

Dagens miljötips gäller bilkörning. Det första tipset när det gäller bilkörning är:

  • Kör så sällan som möjligt. Ta cykeln!


Men ja, jag vet att det är praktiskt och ibland nödvändigt att ta bilen. Därför har jag, med hjälp av Vägverkets hemsida, satt ihop en liten lista med saker att tänka på för att köra miljövänligt - ecodriving!

1. Kör med framförhållning. Undvik stopp. Sänk exempelvis farten fort och kör långsamt fram till ett rött trafikljus, istället för att köra snabbt fram, så kanske du slipper stanna.

2. Växla upp tidigt och kör på en hög växel.

3. Kör med jämn hastighet och kör inte snabbare än hastighetsgränserna tillåter - det sparar bara lite tid men orsakar mycket större bränsleåtgång och därmed mer utsläpp. En resa på 10 mil tar 55 min om du kör 110km/h och 67 min om du kör 90km/h. Minskar du hastigheten från 110 km/h till 100km/h minskar du bränsleförbrukningen med 10 %, och den minskas ytterligare 10 % om du går ner från 100 km/h till 90km/h. Du förlorar alltså 10 min men sparar mycket på miljön!

4. Motorbromsa, det vill säga släpp gasen helt istället för att bromsa.

5. Kör inte på tomgång.

6. Använd motorvärmare. Varje gång du kallstartar bilen ökar bränsleförbrukningen och de giftiga avgasutsläppen. Ha den dock inte inkopplad längre än den rekommenderade tiden.

7. Serva bilen regelbundet och kolla framför allt däckens lufttryck. Dåligt pumpade däck kräver mer bränsle för att rulla.

8. Ta bort takbox och onödiga saker i bilen som gör den tyngre och ökar bränsleåtgången.

Läs mer på http://www.vv.se/Trafiken/Sparsam-korning/Snabbkurs-i-sparsam-korning/


Vetenskaplig pjäs om Östersjön

Egentligen gillar jag inte alls Helge Skoog, han känns bara uråldrig och gubbig, men nu måste jag lyfta på hatten för honom. Han ska nämligen medverka i en teater under Almedalsveckan. Han har tillsammans med Johan Paulsen skrivit en vetenskaplig pjäs som ska handla om hotet mot Östersjön.

Helge och Johan Paulsen - pjäsförfattare

Med pjäsen vill de visa vad vi människor gör med havet och fiskarna och de har uppspelning på Almedalsveckan för att så många människor med makt, politiker och övriga, ska se den och förhoppningsvis få en tankeställare.

Bra gjort Helge!


Visst ser han lite gubbig ut? Men man kan tydligen vara bra för det...

The Reader - se den!

The reader var riktigt grym! Kan varmt rekommenderas. Älskar du Kate Winslet också så kommer du avguda filmen. Ett äkta drama, såsom dramor ska vara.

Scen ur the reader

Jag övningskörde också både till och från Göteborg. Kändes duktigt, även om jag ju såklart i mitt miljöhjärta mår dåligt. Men det vore ju så praktiskt att ha en bil i vissa lägen. Till exempel nu i flyttider. På måndag har jag min första körlektion på över ett år. Ska bli spännande att se ifall jag har utvecklats något sedan sist. Känns absolut så, men man vet ju aldrig hur bra ens självinsikt är.

Sedan ska jag hem till pojkvännen och kanske slå några golfslag. Vi ska i sommar tillsammans ta grönt kort så måste öva upp mig lite innan.


Har er midsommar varit bra? Ingen av er som var på Öland där knivdådet ägde rum? Fan va sjukt sådant är. Tänk om man en dag är där det händer. Känns inte helt orimligt eftersom det händer överallt hela tiden. Känns det som i alla fall.

Biodags

Ska snart iväg och se the reader på bio. Lite efter menmen. Någon som har sett den?

Vilken pigg och glad midsommardag

Haha - vad jag känner mig nykter, pigg och icke-bakfull!


Är ni avundsjuka?!

Willy Wonka

Har nu spenderat sista timmarna med Willy Wonka.


Kalle och chokladfabriken är väl en av världens mysigaste filmer. Blir bättre för varje gång. Och musiken är så söt. Och Johnny Depp är så söt.

Till detta serverades ostbågar och cocacola. Oslagbar kombination.


Hoppas ni haft en bra midsommarkväll!

Boktips från en bokmal

Bokmal som jag är och efter att under dagen ha sträckläst Stieg Larssons andra bok i trilogin Millennium så har jag beslutat mig för att delge mina boktips inför sommarens hängmattemaraton (om det nu blir någon sol).Liten presentation av vissa böcker:

Busters öron: obeskrivligt bra! Läs den.
Flyga drake: roman om modern historia som berättar vad krig medför. Kommer bli en modern klassiker tror jag bestämt.
Varför deppar Gilbert Grape: även filmen rekommenderas varmt för er som inte är bokslukare.
Flickan som lekte med elden: det finns en anledning till varför den gripit hela Sverige.
Vårt klimat: lärorik, tankeväckande och utomordentligt bra. Läs den om ni vill få en bra bild av klimatläget!
Det lilla huset i stora skogen: min favoritbok under barndomen. Hela serien är underbar, men många har bara sett teveserien, lilla huset på prärien. Läs boken också! Rekommenderas för yngre syskon.
Konsten att vara snäll: tankeväckande och lärorik
Havets stjärna: öden vävs ihop på ett fantastiskt sett. Gripande.


Otraditionell midsommartårta

Har nu bakat en otraditionell midsommartårta.

 
Understa lagret med chokladkräm och hallon


Det färdiga resultatet

Min bror gillar inte jordgubbar så det blev istället, ekologiskt oförsvarbart, vindruvor. Annars är det som sagt chokladkräm (3 msk kakao, 3 msk socker, 2 dl mjölk, 1 msk maizena majsstärkelse och lite lemon curd/apelsinmarmelad) och hallon på understa lagret. Sedan vaniljkräm på nästa lager och överst grädde och vindruvor.

Ska bli smarrigt att äta ikväll!


Mycket disk blir det dock vid tårtbakning. Tur att vi har diskmaskin. Och på tal om diskmaskiner har jag tänkt ta upp en sak som jag tänkt länge på. När man stoppar i en disktablett i diskmaskinen är det ju plast runt vätskan. När allt är färdigdiskat är plasten borta. Vart tar den vägen??
 
Jag förstår att diskmedlet löses upp - men plasten? Vart tar den vägen? Är jag en miljöbov i hasorna?!

Notes about midsummer

Blev inget Surte ändå ikväll utan beslöt mig för att hålla mig hemma med lillebror och äta midsommartårta, spela Monopol och annat familjärt. Och även om ni inte är avundsjuka på mig idag så kommer ni alla vara avisa imorgon när jag pigg och glad hoppar ur sängen klockan halv nio!

Kul med hagelskurar på midsommarafton förresten! Gör det hela lite festligare.


Inte min egen bild, men ungefär såhär mycket var det faktiskt... Somrigt!

Dagens mattips

Såhär i midsommardagar blir det mycket färskpotatis. Tröttnar man på den vanliga kombinationen med gräddfil och gräslök kan man testa en ny variant, färskpotatis med majonnäs! Himla gott även om det väl inte är perfekta dieten inför beach 2009.


Dagens miljötips

Vill tipsa om ett upprop för en ökning av förnybar energi i Sverige!

http://fornybart.nu/ - Gå in och skriv på uppropet!Detta initiativ startades av Lantbrukarnas riksförbund, Naturskyddsföreningen och Tällberg Foundation. De har släppt en rapport där de kommer med tre förslag till regeringen:

  • Att den förnybara energitillförseln ökar med 70 TWh till 2020

  • Att Sveriges energianvändning i relation till BNP ska minska med 4,0 procent per år och att den slutliga energianvändningen ska minska med 20 procent till 2020

  • Att andelen förnybar energi i Sverige år 2020 ska uppgå till 70 procent

SKRIV PÅ UPPROPET IKVÄLL OCH VISA ATT DU BRYR DIG!

Midsommar i Surte vs migrän

Allt var som gjort för att det skulle bli en helt vanlig midsommar; bär i jordgubbslandet som ännu inte mognat, slagsmål i mataffären efter färskpotatis och regn.

Men så slås min mamma ut av migrän och så blev det inget med den Stockholmsresan. Istället får det bli någon halvdan fest i Surte (förort till Göteborgs förorter) imorgon kväll med kompisar. Hmm... Kanske lika bra om jag också drabbas av migrän?!

För er som inte vet vad migrän är - huvudvärk och spyor i två dygn. Jämför det med en midsommarfest i Surte. Ungefär lika illa...

Detta står det om när man skriver in Surte på wikipedia: Frågan om vilket landskap Surte ska räknas till, Västergötland eller Bohuslän, är understundom föremål för tvist. I allmänhet brukar Västergötland anges, men historien är lite komplicerad. Byn Norra Surte var en del av Norge fr.o.m. 1200-talet fram till freden i Roskilde 1658, då Bohuslän tillföll Sverige. Området kallades förr Skårdals skate och tillhörde Västra Hisings härad i Göteborgs och Bohus län. 1888 överfördes det till Ale härad i Älvsborgs län, till vilket övriga delar av Nödinge församling alltid hört. Södra Surte, däremot, var förr en by i Angereds socken, som överfördes till Nödinge först 1935. Denna del av orten har aldrig tillhört Norge, och kan därför sägas vara otvetydigt västgötsk.

Det säger något om förorten. Intresseklubben antecknar.

Dagens miljötips!

Ta alltid ut mobilladdaren och andra laddare ur eluttaget när du har laddat klart! Annars drar de en massa ström i onödan vilket genererar koldioxidutsläppp!

Miljömissarna vi skäms mest över på jobbet

1. Att skriva ut papper i onödan (34%)
2. Att lämna datorn påslagen när man går hem (26%)
3. Att inte åka tillräckligt miljövänligt i jobbet (25%)
4. Att alltid ha telefonladdaren i eluttaget (23%)
5. Att diska under rinnande vatten (21%)

källa: Miljöaktuellt

Min fråga är, varför gör man då dessa grejer om man nu skäms så mycket? Och vem låter mobilladdaren sitta i uttaget?!

Ica-Alice


Grillad kyckling

Idag har varit en tuff dag.

Den började i charken på Ica klockan 6.45 (vet ni hur dödstrött jag var). Jag fick grilla kycklingar. Det var hemskt. Jag riktigt såg framför mig hur alla dessa kycklingar kunde ha sprungit runt i gröngräset, pickat i marken och pipit. Istället så stoppades de nu, marinerade, in i en ugn och blev 85 grader för att därefter ätas upp av överviktiga, glupska människor.

Nej, aldrig mer färdiggrillad kyckling för mig!


Nu sitter jag ensam i pojkvännens hus och väntar på honom. Ska läsa lite och äta godsi snart. I rummet där jag nu sitter och bloggar finns också deras undulat som flaxar kring huvudet på mig och skriker. Är inte överförtjust i fåglar. Kanske kan detta bota mig lite...

Imorgon bär det av till Stockholm och midsommarfirande. Hoppas hinna med och träffa en klasskompis då också!


Vad ska ni hitta på på midsommar?

Avbrott

Funkar inte att skriva inlägg nu. Provar senare i eftermiddag! Irriterande...

God natt!

Det har tyvärr inte blivit mycket skrivet idag. Har packat grejer och flyttat hela dagen och nu avslutat med att övningsköra. Aktiv dag.

Imorgon är det Ica och charken för hela slanten. Börjar kvart i sju, men hoppas hinna skriva några gånger på dagen i alla fall. God natt vänner!

Flyttdags

Eftersm pojkvännen och jag inte lyckats få något nytt när vårt andrahandskontrakt går ut 1 juli så blir det till att flytta hem allt till föräldrarna. Suck. Idag är första flyttdagen vilket förklarar min tidiga uppgång på mitt sommarlovs sista vecka innan jobbmaratonet sätter igång (8 veckor bakom charkdisken - vill bara dö...).

Idag kommer jag att vara så sur och gnällig. Inte just för att vi ska flytta från lägenheten utan på grund av fenomenet flyttning. Finns det något tråkigare än att ordentligt packa ner saker i kartonger och släpa ner dem för trappan och bort till bilparkeringen? Sedan känns det inte heller så kul att behöva sova med flyttkartonger i hela rummet resten av sommaren. Någon som har ett utrymme ledigt?

Detta är i alla fall anledningen till varför jag inte kommer blogga så mycket idag. Men ikväll har jag hämtat hit min egen dator så då ni. Passa er så ni inte blir bortblåsta av alla inlägg...

Matlagningsradioprogram

Läser i GP att Alexandra Zazzi (ni vet, den gamla Robinsonvinnaren som nu är restaurangägare och även GP-kock) ska ha ett matlagningsproram i P1 i sommar. I programmet kommer Alexandra att prata mycket om klimatsmart mat.

Låter spännande tycker jag. Lyssna den 25 juni då första programmet sänds.


Greenpeace

Min mamma blev idag uppraggad av en Greenpeaceaktivist som fick med henne som medlem för 50 kronor i månaden. Kändes bra att ha en mamma som inte bara tror att miljöpartiet är kommunister utan trots allt bryr sig lite om omvärlden och framtiden.

Hon fick i alla fall Greenpeaces medlemstidning som var väldigt intressant. Bland annat fick jag reda på att 50 % av Danmarks el kommer från kolkraft och Greenpeace har just nu en aktion i landet som heter "Quit Coal Tour" där de kräver att danska regeringen ska avveckla sin kolkraftsproduktion. Det fanns också en artikel där Greenpeace spårade en återvunnen svensk teve och avslöjar att den hamnar på en enorm skrotmarknad i Nigeria.

Jag läste också om ett unikt korallrev man har funnit utanför Lofoten i Norge och som riskerar att utplånas av bottentrålning efter fisk. Hittills tros 30-50 % av de norska korallreven ha blivit utplånade av bottentrålning. Även gas - och oljeverksamhet riskerar att skada norska korallrev. Greenpeace kräver att Norge ska agera för att bevara dessa värdefulla områden, som i längden också är väldigt viktiga för Norges fiskeindustri. Detta verkar dock inte den norska regeringen anse då de inte har skyddat ett enda korallrev sedan 2003 vilket i mina öron låter som att man inte tar något ansvar för miljön och den biologiska mångfalden i haven.


Norska koraller hotade from Greenpeace in Nordic on Vimeo.

Titta gärna på denna video som visar de unika norska korallreven och förklarar vad det är som hotar dem.


Lisen Organics

Tänkte tipsa om jättebra produkter som jag har hittat och som funkar!

Lisen Organics heter företaget som säljer ekologiska hudvårdsprodukter. Hon gör det mesta av olika örter och håller även i örtkurser för företag och privatpersoner. Just nu håller hon också i föreläsningar tillsammans med Mia Törnblom.

I alla fall, tillbaks till produkterna. De är superbra! Verkligen. Här är ett smakprov:
  
  
På hennes hemsida finns alla återförsäljare. http://www.lisenorganics.com/


Här är hon själv med massa rosenblad omkring sig. Var på en av hennes föreläsningar faktiskt, och hon verkar väldigt trevlig och var jätteinspirerande! Gå och lyssna om du får chansen!

Sveriges miljövänligaste kommuner

Läser på Miljöaktuellts hemsida att de håller på och ör en undersökning där man bedömmer olika kommuner ur ett miljöperspektiv. Låter väldigt spännande tycker jag. Och det ger nog kommunerna en morot att jobba lite extra med miljöfrågor.

Faktorer man väger in i bedömningen är bland annat om kommunen har en kommunekolog, om man har en klimatstrategi som uppdateras regelbundet, om man har anlagt några våtmarker, byggt ut cykelbanor eller har ekologisk skolmat.

Rapporten ska presenteras den 28 juni samt i nästa nummer av tidningen som man även kan läsa på nätet. Vill ni läsa mer av artikeln klicka på http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.235665.

Dagens planer

Har äntligen fått tillstånd av brorsan att låna hans dator i några minuter medan han äter frukost framför Disney Channel. Han spelar nämligen WoW väldigt mycket och därför krävs det hårda förhandlingar för att jag ska få låna hans käraste ägodel en stund.

Idag ska jag ner på stan och leta efter en cykel. Har nämligen insett att jag börjar jobba om exakt en vecka och tills dess måste jag lyckas fixa en cykel så jag slipper gå fram och tillbaka varenda dag. Problemet i Alingsås är att cykeltjuvarna är många och sluga. Det är ett problem polisen bör höja prioriteringen på. Tror det är det brottet som människor i allmänhet drabbas av. Kanske inte ett jätteallvarligt problem, men ack så dyrt och aggresivitetsväckande.

Sen har jag upptäckt att det öppnats en ny glassbar nere på torget - måste prova!


Någon annan som har sommarlov?

Dagens miljötips

Skaffa dig ett gäng tygpåsar och köp aldrig mer plastpåsar när du handlar. Ta för vana att alltid ha en i handväskan så slipper du få små plastpåsar när du spontanshoppar på stan.

Tillverkning av plastpåsar genererar koldioxidutsläpp. Plast skapas av olja. Plast återvinns sällan.


Bojkotta plastpåsesamhället!

 
Dessa påsar finns på http://www.ekobolaget.se/ 45 kronor per såld påse går till köp av utsläppsrätter.

Eftermiddag

Känner att jag inte riktigt kommit in i bloggkänslan igen efter ledigheten. Vad var det jag skrev om?

Det enda jag vet är att min brors dator är i behov av en rejäl upprustning, att ett rejält åskväder är påväg (blixten slog nyss ner i pojkvännens hus, krossade en ruta och slog ut all el - guden Tor är arg) och att jag är sjukligt sugen på lösgodis. Kanske blir en godissöndag med andra delen av Stieg Larsson?!


Del två

Miljönytt

Härmed följer ett litet sammandrag om vad som hänt på miljöfronten senaste veckan:

  • Regeringen har gett bland annat Vägverket i uppdrag att skapa en plan för hur maskinförare ska läras att köra mer miljövänligt, så kallad ecodriving. Jordbruksministern säger att det finns förhoppningar att minska bränsleåtgången med 20 % om man kör mer energieffektivt. Utsläppen av koldioxid från arbetsmaskiner står för drygt 4 % av de svenska utsläppen och detta är ett sätt för den svenska regeringen att nå klimatmålen om en minskning med 20 % till 2020.


  • Hittills har Sverige varit det enda land som producerar biogas ur avfall, men nu är Londons borgmästare intresserad av att göra samma sak i London. 1 miljard ska satsas för att bygga upp nödvändig infrastruktur som behövs för att kunna omvandla Londonbornas matrester till drivmedel. Det produceras 3 miljarder ton organiskt avfall i London varje år vilket skulle kunna generera mycket biobränslen.


  • En grupp Stillahavsöar vill att klimathotet ska hanteras av FNs säkerhetsråd, den högsta nivån inom FN. De små öarna känner sig väldigt hotade av den globala uppvärmningen då hela samhällen riskerar att översvämmas av stigande havsnivåer. Öarna menar att världsfreden kan hotas av klimatförändringarna och att frågan därför bör hanteras av FN.


  • Japans premiärminister avslöjade i veckan att landet bara kommer att sänka sina koldioxidutsläppen med 8 % jämfört med 1990 års nivåer. Detta försvårar för en överenskommelse i Köpenhamn i december. Japan är världens femte största utsläppsnation och deras klimatpolitik väger såklart tungt bland världens andra länder.

Vem vill ha ett dagisbarn som president?

Har nu ätit lite svensk pasta bolognese med ketchup samt ett glas rödvin. Går sakta men säkert framåt med planerna på att vänja mig vid rött vin. Mina smaklökar är inte helt överens med eftersmaken av det ännu. Tittade under tiden på "landet runt" på SVT. Mysigt program. Rekommenderas varmt. Små nyhetsrepotage från olika, avlägsna delar av landet.

Pasta bolognese och landet runt på teve

Läste tidigare idag den första dagstidningen på en dryg vecka (måste nördigt nog erkänna att det är det jag saknar mest under resor - dagstidningar. I turistiga Ayia Napa kunde man dock köpa Aftonbladet och Expressen, men så turistig ville jag inte vara...) och läser till min sorgsenhet att klimarförhandlingarna inför Köpenhamn inte verkar gå kanonbra. I-länderna vill att U-länderna minskar sina utsläpp mer, och U-länderna vill att I-länderna tar ett större ansvar för vad de har ställt till med. Kina och Indien är irriterade på I-länderna, och USA håller på att diskutera ett stort nationellt klimatpaket i kongressen.

Det finns dock länder som gått ut och berättat vad de har för minskningsplaner. Däribland finns Norge, Vitryssland, Kanada och Australien. Alla har de dock utgått från olika basår och ställt upp olika villkor för sinalöften vilket såklart försvårar för en överenskommelse i december. Räknas alla löftena samman kommer I-länderna ändå inte i närheten av de mål som FN och IPCC har satt; att minska koldioxidutsläppen med 25-40% till 2020.

Detta är väldigt oroväckande och gör mig väldigt frustrerad.

Det visar också på två saker tycker jag; att U-länderna måste med på klimattåget samt att alla länder och individer måste ta mer ansvar för miljön nu. Vi är mitt i en finanskris och har alla möjligheter att nu, när en förändring ändå måste ske, göra en radikal omsvängning till en mer hållbar utveckling av den globala ekonomin.


Ibland får jag en känsla av att världens presidenter och stadsministrar är som barnen på dagis som tillsammans ska bygga ett legotorn, fast ingen av barnen vill göra arbetet med att sätta ihop legobitarna och bygga tornet. Alla vill bara se det färdiga resultatet. Vi måste tillsammans bygga en hållbar värld, men fast vi har både byggmaterial och pengar vill ingen göra grovjobbet och ta tag i problemet. Det är enklare att gömma sig bakom urvattnade siffror på ett papper och hoppas att Gud kanske ramlar ner från himlen och fixar en uthållig jord som står pall för all vår skit.

Gordon Brown, Obama, Angela Merkel och Kinas presient Hu Jianto?!

Miljötänk på Cypern

Har nu hunnit landa och äta en svensk frukost utan croissanter, marmelad och vattenmelon. Landade tre inatt så sov rätt länge i morse. Nytt rekord tror jag. Klockan tolv väcktes jag.

Flygturerna gick bra. Reste sista minuten med Apollo och vet ni vad? Novair, Apollos flygbolag, flyger miljövänliga turer... Undrar vad det betyder?!


Tyckte att det var spännande att läsa om det i alla fall. Att det finns något som helst miljötänk - i alla fall på pappret. Tydligen kör de bland annat lite långsammare för att spara bränsle och deras mål är att minska koldioxidutsläppen med 6 % mellan 2007 och 2009. Det kan låta lite med sex procent, men det är ju faktiskt bara två år som de har på sig.


På Cypern såg jag senare till min glädje att de allra flesta hotell hade en hel del solpaneler på taken. Glädjande. Dumma vore de ju annars. 45 grader i solen mellan elva och fem genererar nog en hel del varmvatten. Upptäckte också att alla hus hade vita tankar på taken, och min teori är att de innehöll vatten som värmdes upp av solen.


Vad tror ni?


Avslutar med en bild på mig snorklande i övergödda Medelhavet. Trots allt fanns en och annan fisk. Kanske ser inte övergödningen ut på samma sätt i Östersjön som i Medelhavet. I det sistnämnda var det nämligen kristallklart vatten och en hel del fiskar. Framför allt när man hade med sig lite bröd...


Home, Sweet home

Hemma igen!

I ett kallt och regnigt Sverige. Bloggar mer senare!

Sista inlägget inför semestern

Nu ska jag snart till Slottsskogen och grilla ihop med mina kursare. Vi har ju fått SOMMARLOV idag och måste fira.

Imorgon ska jag till Cypern som sagt och därför blir detta mitt sista inlägg på ett tag, om det nu inte är så att jag får tag i en dator med internet på ön. Annars återkommer jag igen nästa lördag. För er som vill bli påminda när mitt nästa inlägg kommer är det bara att prenumerera på bloggen och så kommer det ett litet pling i mailboxen när jag skrivit klart!   


Ha det så bra tills dess! Och glöm inte att rösta grönt.

Jag vann pris!

Vi vann pris idag i skolan. Arbetet vi gjorde utmynnade nämligen i en tävling om vem som hade den snyggaste postern samt vem som hade postern med bästa/intressantaste innehållet.

Jag och min grupp vann bästa layout-priset för denna poster:


Vårt pris var:Ikväll ska pojkvännen och jag göra banan med choklad i ugn! Rättvisemärkt choklad och KRAVbananer. Hur miljömedvetet som helst va? Väger upp flygresan.

Klimatmötet och Kina

Bild som visar hur viktigt det är att Kina hänger med på klimatmötet i december och åtar sig miljöarbete:


Översta linjen (sett från 1990) är USA, sedan OECD Europa och sedan mörkblått Kina och grönblått Indien.

Klimatmötet i Köpenhamn känns så otroligt viktigt. Lite som om hela vår framtid hänger på det. Och visst, jag ska alltid vara lite dramatisk, men jag tror absolut att vad man kommer fram till, om man kommer fram till något, kommer spela stor roll. Får man ett tomt protokoll utan ordentliga åtaganden så kommer världen att fortsätta som den har gjort det senaste seklet.

Och nej, jag tror att Köpenhamnsmötet kommer bli helt urvattnat om inte president Obama tar tag i saker och ting och tar ledarrollen. Går inte USA med och visar att klimatet är viktigt så kommer inte Kina att göra det. Och går inte Kina med så är vi illa ute - i alla fall om diagrammet ovan talar sanning om framtiden.

Grekisk afton igår och imorgon

God morgon!

Känner glädjen sprudlande i mig. Sista dagen i skolan och imorgon lyfter ett plan till solen och Cypern med mig och pojkvännen! Okej, mitt miljösamvete gnager lite, men tycker ändå jag är värd det någonstans i mitt engagemang...


Igår var jag i alla fall på Lilla Tavrnan på Olivedalsgatan här i Götet. Underbar grekisk mat!

Lammfiléspett med potatis! Gå till denna restaurangen - hima gott och bra service.


Nu ska jag springa iväg, men på vägen hem ska jag stanna till hos mammas jobb som tagit med mitt cyklop som jag glömde hemma. Längtar till ett varmt hav. Tydligen ska havet vara klart som en pool - sa resesäljaren i alla fall! Vi får väl se.

Sommarpratare och boktips

Läser om vilka som ska vara sommarpratare i sommar. Jag är egentligen inte så mycket för det där att sitta och lyssna på folk som inte är bra på att prata i radio pratar i radion. Men Sveriges radio ska ändå vara stolta, det är många star famous som hänger med på tåget.

Laleh, Peter Englund (läs hans bok Brev från nollpunkten - bra!), Lasse Berg (läs hans bok Gryning över Kalahari - ännu bättre!), Ingvar Kamprad, Nour El-Refai, Katerina Janouch m.m


Delar av sommarpratarna! Se hela listan på http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3001901.svd


En superbra bok om människans ursprung. Låter trist men är riktigt bra!

Alice i gasmask


Vad tycks? Plåtning inför redovisningen av vårt grupparbete imorgon.


Nu ska jag strax ner på stan och guida pojkvännen till ett bra skoval. Därefter blir det en lägenhetsvisning och sedan trerättersmiddag på restaurang med en projektgrupp jag var med i och som anordnade en inspirationsdag för miljöintresserade i i våras.


Läser förresten i miljöaktuellts tidning att EU-kommissionen beräknar att 410 000 nya jobb kommer att skapas inom sektorn för förnybar energi. 2020 kommer alltså 2,8 miljoner människor i EU-länderna att jobba inom den sektorn. Detta baseras då på EUs mål att 2020 så ska 20 % av EUs energiförbrukning komma från förnyelsebara källor. Tillväxten spås ske inom vindenergi till havs, solenergi och andra generationens biobränslen. Detta tycker jag låter som goda nyheter i dagens jobbkris!

Vindkraft på hus stör

Här i Göteborg byggdes under vintern ett vindkraftverk ovanpå ett hyreshus i Bergsjön. Tanken med kraftverket var att det delvis skulle täcka energibehovet som krävs alla hissar, tvättmaskiner och belysning. 15 000 KWh producerar vindkraftverket.


Den 26 mars installerades kraftverket och nu har klagomålen rasat in, framför allt de senaste veckorna när det varit blåsigt på västkusten. Bostadsföretaget ska nu fylla tornet med sand för att få bort oljudet som stört hyresgästerna.


Tycker det var tråkigt att höra att vindkraftverken stör så mycket när de står på taket på ett hus. Jag tyckte det lät som en intressant idé när jag hörde om detta och hade det funkat hade det kunnat vara en bra framtida lösning. Men man ska inte ge upp. Hoppas på att sanden hjälper. Och hoppas verkligen att hyresgästerna inte gnäller bara för att, utan att ljudet faktiskt stör. Ibland har jag en känsla av att folk gnäller bara för att "vindkraftverk ju låter", utan att riktigt lyssna efter.


Min självgoda jävel...

Fick en fråga om hur det gick på min ledaruttagning för Friskis!

Har medvetet undvikit ämnet. Fick nämligen höra att jag "tyvärr inte kom med" (än så länge kände jag mig okej, ryckte på axlarna) "på grund av att jag saknade takt" (kände mig som efter en bitchslap).

Nu skäms jag lite och undrar hur jag kan ha sådan dålig självinsikt. Pinsamt. Hoppas inte takten var urusel i alla fall - då har jag verkligen skämt ut mig. Hoppas jag inte var lika dålig som tjejen som jag inombords skrattade åt när hon visade sitt pass. Skrattar bäst som skrattar sist...


Men nu vet ni hur det gick i alla fall.

Sötsugen

Är det någon som har sett den nya Marabou i affär? Är så sugen...


Den ser så god ut!

Dagen

Förlåt min usla uppdatering och mina obefintliga skriverier om miljön.

Fick höra att min lillebror låg hemma ensam och var lite sjuk så tog tåget hem och umgicks med honom hela dagen. Hans dator är full med virus så lyckades inte skriva något inlägg. Sedan har jag stått i charken i några timmar innan jag rusade till tåget tillbaks hem. Fullspäckad dag med andra ord.

Charken är inte jättefräscht. Tvivlar inte på att jag kommer vara sugen på att bli vegetarian när sommarjobbet är slut. Man blir äcklad av att skiva upp 4 hekto källarrökt skinka, lassa upp grillade, drypande kycklingar och skära upp tjocka bitar av pastej och onsalakorv. Usch.

Nu sitter jag och äter maraboukaka med daim i. Sockernivån var på botten på tåget och kunde inte övertala min mage att inte gå in på pressbyrån. Köpte en veckorevyn också, med sexspecial - sexfrågorna du inte vågat ställa. Ska  bli spännande att läsa ikväll...


Nu ska jag kolla på Hell´s kitchen och äta min choklad och sen krypa ner. Har en viss plan på att det hade varit trevligt att ta en morgonjoggingtur imorgon bitti. Får se hur hurtig jag känner mig när klockan ringer...

God natt på er! Ska försöka skriva lite miljö imorgon!

Ledig dag

En ledig dag till! Underbart! Känns som att jag redan har sommarlov, fast det ju börjar på torsdag eftermiddag.

Idag ska jag dock jobba i eftermiddag. Lära mig hur man gör när man jobbar i charken på kvällen och ska stänga. Roligt det ska bli. Känner mig redan dödstrött på charkenjobbet. Alla tjocka människor som köper massa pastej och flera hekto bror jakob samt ett kilo grevé. Suck. Plus att jag måste ha på mig en jätteful hatt/hårnät som dessutom är för litet för mitt huvud så att öronen står rakt ut. Suck.

Innan jobbet vet jag inte vad jag ska göra. Sola? Äta glass? Åka hem och umgås med bröder? Umgås med kompis? Köpa nya örhängen eftersom jag tappade mina i fredags?

Kvällen i bilder


Vindruvor (men ingen käck...)

Dags att fila bort hårda hålar och bli lite sommarskir


Väldigt varmt vatten...


Tittade på rapport för första gången på länge. Ett av de längre repotagen handlade om att denna dag alltid har varit en helgdag tills för några år sedan, och en massa människor på stan blev tillfrågade om de kände sig bortlurade på en helgdag. Med andra ord; ingenting har hänt i världen...

Dagens fuling

Nu ska ni få höra om dagens fuling:

jag är ute och promenerar och på vägen hem köper jag en ask vindruvor och en käck, ni vet sötlakrits. När jag nästan är hemma sätter jag mig på en bänk och ringer ett samtal. Under samtalet ramlar en femma ur mina fickor. Hade korta shorts med små fickor där allting ramlar ur. När jag reser mig upp efter samtalet för att gå sista biten så kontrollerar jag så inget annat ramlat ur fickorna.

Käcken har ramlat ur.

Jag är väldigt sugen så börjar gå tillbaks mot affären och kollar hela trottoaren på vägen. Halvvägs tillbaks ser jag en käck ligga på gatan. Går dit, böjer mig ner och upptäcker att käcken är tom. Någon har ätit den, vikt ihop ändarna så den ser oöppnad ut och lagt tillbaks den på marken.

Jag misstänker starkt en kille som gick bakom mig hela vägen från affären tills jag stannade vid bänken. När jag satt och pratade gick han bara förbi. Vilket svin.


Tur att jag i alla fall har mina vindruvor!

Bryr jag mig om att barnen i Afrika inte ens har mat? ehh, nej...

Är dödshungrig. Vill bara gråta. Har fått huvudvärk av hungern. Mår illa av hungern. Vill nästan dö.

Men vill inte äta.

Det är nämligen så sjukt trist att äta middag själv. Man känner sig så uttråkad och maten blir äcklig. Och ännu mer misslyckad känner man sig om man kollar på teve under tiden man äter.

Jag är ensammast och hungrigast i världen.
Självömkan.


Längtar efter min älskling!

Dagens miljötips

Smörj inte in dig överflödigt med solkräm.

Dels är det dyrt, men dessutom är kemikalierna i solkräm ofta farliga för livet i havet.

I solkrämer finns nämligen zinkoxid och titanoxid som är mycket giftiga för vattenlevande organismer och som även kan ha skadliga långtideffekter, alltså påverka ekosystemen i en lång tid. Zinkoxid tros också vara farligt för människor. Det förekommer nämligen i nano - eller mikropartiklar och dessa misstänker man är farliga då de utsätts för solljus. Man vet heller inte säkert, men misstänker, att nanopartiklar kan tränga in genom huden och klumpa sig i blodet. Blir huden vit när man smörjer in sig är dock nanopartiklarna såpass stora att de inte kan tränga igenom huden. Titandioxid är dock inte giftigt för människor, men ifrågasatt gällande miljöfarlighet.

Det kan också finnas farliga mjukgörare i krämerna, ofta kallade siloxanter, som används för att höja solskyddsfaktorn. Dessa är giftiga, svårnedbrytbara och lagras hos djur vilket gör att de kan förekomma i höga, farliga halter hos djur som lever en längre period. Inte heller dessa är farliga för människor.

Miljögifterna i solkrämen sprids såklart främst när vi badar, och därför är det dumt att smörja in sig precis innan man hoppar ner i vattnet. Då rinner mycket av krämen av, även den som ska vara vattenfast.

Vad jag vill säga med detta är inte att ni inte ska använda solkräm. Använd solkräm så minskar ni risken för hudcancer.
Vad jag vill säga är att man inte ska använda överdrivet mycket solkräm, inte direkt innan bad utan hellre efter och gärna använda kläder istället om det är möjligt.


Denna solkräm använder jag, faktor 30. Den innehåller titanoxid. Kan inte hitta zinkoxid, men skulle tro att innehållsförteckningen lurar mig genom att "farliga ämnen" heter något annat.

Tröghet i systemen

Läser ju som sagt Klas Eklunds bok om klimatet och irriterar mig så på trögheten i vårt samhällssystem. Tänkte återigen skriva av mig lite irritation. Enklare än att ge sig ut och springa eller boxas.

Bilden nedan är tagen ur hans bok och jag vet inte om ni ser vad som står, men jag ska förklara.

Grafen visar åtgärder som man kan göra för att minska koldioxidutsläppen samt priset per ton koldioxidekvivalent man minskar. De som är längst till vänster är alltså de som är billigast att göra. Notera att de åtgärderna allra längst till vänster över huvud taget inte kostar något att göra, utan företag och privatpersoner tjänar på att genomföra dessa åtgärder.


Här ser man tydligare vilka åtgärder det är som man kan göra och få pengar "tillbaka".

Billigast av allt: att byta ut glödlampor mot lågenergilampor.
Näst billigast: att isolera bättre.

Dessa saker är enkla att göra, och det som gör mig irriterad är varför ingen bryr sig. Varför fortsätter man att bygga hus där fönstrerna läcker in massa kalluft? Varför byts inte alla glödlampor ut idag?

Okej, EU har lagstiftat om att glödlampor ska fasas ut till 2013. Men varför 2013? Vem behöver fyra år på sig för att byta ut glödlamporna? Visst att Göteborgs stad, och många ännu större städer, har många gatulampor och så vidare, men en dag ska de ändå bytas ut och varför då inte göra det under 2009 istället för att ha ytterligare fyra år med energislöseri?

Och för er som läste mitt inlägg om CCS, alltså infångning och lagring av koldioxid, och som blev upprörda av det kan jag meddela att CCS vid kolkraftverk mm är de allra dyraste åtgärderna för att minska koldioxidutsläpp. Alltså borde ju inte det göras i första taget. Men människan handlar ju ibland irrationellt så man vet aldrig...


Nu känner jag mig i alla fall gladare. Skönt att skriva av sig ibland!

Tuuuuuuuut

Förresten,
nu provas den där brand/krigs/larmtutan som ska tuta om det är fara för stadens invånare.


Jag är glad att jag sitter innanför väggar och slipper gå på stan och hålla för öronen!

Två frågor såhär i valtider

Låg och gottade mig i solen på en gräsplätt en bit från lägenheten. Gillar egentligen inte idén med att sola i bikini bland massa folk på en gräsplätt bredvid en gångväg, men vad har man att välja på nu när man blivit stadsbo?!
Innan dess åt jag lunch med mamma på stan. Räksallad. Mmm. Slogs dock av två saker när jag var på stan och såg alla uppställda valstugor.

För det första - var är alla politikerkvinnor? Varför dtår inte dem och tjôtar i stugorna och raggar väljare? Vem vill bli uppraggad av en femtioårig gubbe med ölmage och rutig skjorta nerstoppad i ett par jeans från Ullared? Varför syns bara den typen av politiker?

För det andra - varför är alla miljöpartister som syns typiska miljöknuttar med palestinaliknande sjal, fjällräven och trasiga converse. Jag tror att de skrämmer bort många potentiella väljare som tycker att miljöpartiet verkar för radikalt. Var är alla miljöpartister som ser ut som vanliga svenssons och som skulle kunna locka äldre människor (över 30) som är helt vanliga men ändå miljöintresserade?

RSS 2.0