Den hållbara staden

Läser i GP idag om en forskare på KTH i Stockholm som igår höll ett föredrag i Göteborg om ideer på hur man kan skapa den hållbara staden. Ett väldigt intressant ämne tycker jag!

John Manoochehri, som forskaren heter, tycker att parker är en viktigt del i en stad, och då inte bara som rekreationsområde. Han menar att man också i parker kan bedriva stadsnära odling av specifika produkter, odling av bränsle, vattenrening mm. Som exempel har han Rosendals trädgård i Stockholm där man kan fika, promenera, handla frukt och grönt... Har aldrig varit där, men blir sugen på att besöka den om jag tar tåget till Stockholm i sommar.

Artikeln finns att läsa på http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=494912, och där berättar han också hur vi enskilda individer bör göra för att leva hållbart.


Vi har i skolan diskuterat mycket kring hur städer kommer se ut i framtiden, och hur man bör planera städerna för att göra dem så hållbara och ekologiska som möjligt. Det finns främst två huvudteser;

Den ena menar att staden ska byggas tät och på höjden (lite som Manhattan) och att arbetsplatser, fabriker och annat ska ligga utanför staden. Parker kanske man kan klämma in mellan husen, men det finns också diskussioner om att bedriva stadsodling på hustak eller ha konstgjorda parker som rekreationsområde uppe på taken.

Den andra tesen är att man sprider staden likt Los Angeles och att husen ligger i små grupper utplacerade med vägar emellan. De som hävdar att detta är bra menar att man då påverkar naturen på många platser, men ändå mindre intensivt än vad man gör i en tätbyggd stad där marken är väldigt exploaterad. Problemet här är väl att stadsplaneringen gynnar biltrafik, vilket inte är speciellt klimatsmart. 


Detta är en bild på en köksträdgård uppe på ett tak i Kanada.
Bilden är lånad från http://www.urban-ecotech.org/lokal%20matproduktion.htm


Vad tror ni - hur kommer städer se ut om femtio, hundra år?

Kommentarer
Postat av: Madicken - Foto

Ingen aning.. Men tror det kommer bli helt sjukt trångt och så.. Ingen skog. Inte bra!

2009-05-14 @ 13:42:10
URL: http://metrobloggen.se/conlerc
Postat av: John Manoochehri

Tack för detta! Man kan säger helt enkelt att allt i stadsområdet skulle användas så mycket som möjligt, mer flera funktion på varje objekt - inte bara parker, med byggnader, gator, väggar...allt allt allting! Om något kan inte användas så intensivt...kanske dags att minska det, eller time to redesign it.



Hållbarhet börjar met hyper-effektivitet.

2009-07-30 @ 03:08:31
URL: http://resourcevision.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0