Inför koldioxidskatt



Läser i en gammal artikel i DN en intervju med Christian Azar (min husgud...) och blir som ofta när det gäller klimatfrågorna knockoutad.

Eller får en rejäl käftsmäll i alla fall.

Allt detta på grund av citatet:

"det är ju så att en lång flygresa till exempelvis Sydostasien släpper ut nästan lika mycket som en normal svensk bilist på ett år"

Helt sjukt faktiskt!


Tänk om man som flygresenär fått betala för att koldioxid man släpper ut. Då hade knappt någon haft råd att resa så långa sträckor med flyg vilket avsevärt hade minskat koldioxidutsläppen per västerländsk medborgare. Vilket hade betydd en dramatisk minskning av koldioxidutsläppen globalt.

Egentligen borde man införa koldioxidskatt på det mesta.

Höjde man bensinskatten ytterligare, så att man som bilresenär verkligen betalade för alla externa effekter som uppkommer vid en bilresa, hade folk minskat sitt bilåkande. Dessa pengar borde staten sedan öronmärka och använda på fler bussar, tåg, tunnelbanor och spårvagnar.


Vet ni förresten att det har gjorts beräkningar på vad bensin hade kostat per liter om man räknade med alla externa effekter bilåkning orsakar, alltså till exempel förorenad luft och förtidig död, växtskador, minskning av biologisk mångfald och bullerskador.

Vet ni vad bensin hade kostat då?

25 kr/liter


Då tror i alla fall jag att folk varit mer sparsamma med bilåkandet! Det bör kosta att smutsa ner tycker jag, precis som det är böter på att klottra och förorena vår natur.

Även Christian säger i artikeln att ett av de viktigaste besluten han anser att politkerna bör fatta är att införa koldioxidskatt.



Artikeln finns att läsa på http://www.dn.se/nyheter/fragor-svar-om-energi-och-teknik-1.514226 för den som är intresserad!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0