Kvällsplaner

Har nu hela eftermiddagen förberett inför imorgon och miljödagen på Handels i Göteborg. Vi har packat iordning alla goodie-bags och planerat var morgondagens utställare ska stå så nu hoppas vi bara på att allt kommer flyta imorgon. Klockan sex imorgon bitti ska vi i planeringsgruppen ses på Hotell Rubinen på Avenyn och ladda med supergod frukostbuffé. Ska bli mysigt, men jag kommer vara sjukt trött när klockan ringer runt 05.00...


På själva dagen är min största uppgift att vara salsansvarig under förmiddag. Det är den enda uppgift där någonting verkligen kan gå fel - nämligen att föreläsarnas PowerPoint-presentationer av någon anledning inte fungerar eller att projektorn inte startar... Teknikstrul med andra ord! Jag är faktiskt lite nervös för det, men det ordnar sig säkert det med. Om bara vaktmästarna är tillgängliga....

Teknik och jag går nämligen sällan ihop. Jag kan knappt skruva i en glödlampa nämligen, och än mindre IKEA-möbler. Att börja pilla med en projektor känns som moment 22! Händer det något med datorer känner jag mig ofta som den där gubben i PowerPoint-Clipart-katalogen - ni vet, han som slår med en hammare mot sin dator.


Ikväll ska jag i alla fall plocka fram mina kläder, duscha och fila mina naglar. Helst skulle jag vilja sminka mig också, så jag slipper göra det imorgon bitti. Att sminka sig fem på morgonen känns inte helt bra...

Ska slutligen satsa på att komma i säng vid åttatiden - får se om jag lyckas!

Slit och släng

Hälften av all slängd mat är ätbar visar en analys från Bromma ( http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2673413.svd ). Väldigt många hushåll slänger sin mat när den gått ut enligt datummärkningen, helt utan att lukta/smaka på den.

Tycker detta är märkligt. Tänk vad mycket pengar man som enskild person sparar om man inte slänger maten direkt. Och tänk vad hela världen hade sparat energi om vi inte slängde maten. Kanske hade matproduktionsproblemet varit löst då?!

Bröd är tydligen det som slängs mest, därefter färsk frukt och grönsaker och mejeriprodukter. Fast undrar då om de räknar med brödskalkar och äppelskrottar? För att äta hela äpplet med kärnhus och allt - det kommer jag aldrig klara att göra!


De har några tankeväckande siffror i artikeln i SvD: hushållen slänger 20-30 % av all mat som köpts in. Detta motsvarar att 7,5 % av den svenska åkerarealen producerar för sophinken!Skördar för att vi ska slänga...?!

Ett jobb värt att dö för för att slippa...

Just nu går det ett gubbe utanför fönstret och blåser bort grus och sand från trottoarerna. Känner mig som en strulig, lättretad, hormonstinn tonåring, men ljudet från maskinen är ju hur störigt som helst. Här sitter jag och försöker plugga, men det går bara inte när han blåser...

Var tvungen att ta några kort på honom, mannen som måste hata sitt arbete.


Måste ha!

Fick reklammail om Sustainability Day den 23:e april i Stockholm. En av talarna var Klas Eklund. Han har ju nyss släppt en ny bok - Vårt klimat: ekonomi, politik, energi - som verkar sjukt intressant. Först på min önskelista nu när födelsedagen börjar närma sig!
På Adlibris kostar den drygt 200 - som hittat va?!

Matproblematik

Läser nu på Aftonbladet att man hittat glasbitar även i färsk kyckling. Vad är det för dåre som saboterar på detta sättet - är ju livsfarligt... Kanske är det någon miljöaktivist som vill omvända svenska folket till en vegetarisk livsstil?!


Men kanske blir detta en push för mig att försöka mig på att leva som vegetarian ett tag, nu när jag inte vågar köpa kyckling... Linsbiffar och potatismos ikväll kanske?Det här ser annars ganska gott ut! ICArecept på veggosås med pasta. http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=487786. Fast utan oliver då förstås!


Eller så blir det havregrynsgröt - enkelt och mättande, men kanske inte världens godaste...

Såpasyndromet

Tittade på delar av senaste Robinsonavsnittet på nätet medan jag åt lite mellanmål. Helt sjukt att vara i stort sett helt utan mat i flera dagar. Jag hade helt ärligt gett upp efter bara några dagar... Eller, jag hade ju aldrig ens anmält mig till det fruktansvärda programmet. Vem ställer upp för att frivilligt svälta?! Jag undrar hur man vågar anmäla sig till det där - ligga på en strand i månader utan mat och utan något att göra, umgås med massa konstiga människor och hängas ut i media!

Fast samtidigt är det lite underhållande, att sucka över hur människor beter sig och få hata personer man aldrig har träffat... Såpasyndromet alltså!

I valet och kvalet

Idag mötte jag en kille som hade en åsikt om Earth Hour som han gärna ville diskutera med mig. Han hävdade nämligen att det nödvändigtvis inte var miljösmart att släcka alla lampor i lördags då de allra flesta istället tände en mängd värmeljus av aluminium. Hur mycket energi kostar det inte att framställa värmeljus av aluminium? Och hur många lägger egentligen sina värmeljus i metallåtervinningsbehållaren?!


Jag hade en lärare som hade en liknande diskussion kring miljösmartheten i personalrummen; Vem är egentligen mest miljösmart - den person som har en porslinskopp som man nitiskt diskar efter varje kafferast eller den som tar en ny pappersmugg varje rast och lägger den i kartonginsamlingen?

                    eller                  

Själv vill jag bara tillägga att jag återvann alla värmeljus från i lördags!!

Myskväll inför jobbig vecka

Ska nu faktiskt, mycket omiljömedvetet, men ändå medvetet omiljömedvetet, ta ett bad. Dels för att försöka bli av med kylan som verkar ha bosatt sig i mig de senaste dagarna, men också för att ha en mysig stund.

Sen blir det dags för rapport och te, surdegsbröd och salami. Hoppas det visas lite fräcka bilder från Earth Hour på teve. Och sen, klockan åtta, ska jag krypa ner och försöka sova så länge det går för det blir tre tidiga morgnar de närmsta dagarna - usch!


Dagen efter

Hörde att det var lite dålig uppslutning kring nedsläckningen i Göteborg. Enligt GP fortsatte hela Götaplatsen att lysa, trots att de lovat att släcka ner... Dåligt tycker jag. Ullevi såg ut att, efter vad jag hört rykten om, ha tänt upp extra mycket inför 20.30 för att effekten skulle bli så stor som möjligt.

Även i Alingsås var det dålig uppslutning måste jag säga. Ingen i grannskapet anammade, men släkten satt i alla fall och myste bland värmeljus. Lite sömniga blev vi dock...

Globen släcktes i alla fall ner och det blev ju ganska lyckat måste jag säga:

Hade varit riktigt kul att se en satellitbild över jorden och se om man på den kan se när stad efter stad släcks ner - finns det några sådana tro?!


Nu ska jag strax arbeta lite med att förbereda inför miljödagen som ska gå av stapeln på onsdag. Vi ska förbereda de spektakulära goodie-bags som ska delas ut vid lunchtid. Finfint innehåll - perfekt för fattiga studenter!!

Påminnelse...

Ni glömmer väl inte...EARTH HOUR

Ikväll mellan 20.30 och 21.30Hade faktiskt varit riktigt coolt att stå på Avenyn ikväll när de släcker! Eller i Las Vegas!

Fast jag måste erkänna att jag hade blivit mörkrädd...Helgens planer

Är så mysigt att vara hemma när man vaknar och äta god frukost med grapefrukt och kalvkorv på mackan. Är dock inte så rutinerad som bloggare så jag glömde fota mitt underbara morgonmål - om nu någon hade varit intresserad...

Nu ska jag snart iväg ner till Alingsås stad och klippa mig. Tror att det kommer bli kortare än idag. Eventuellt kommer jag vara så egocentrisk att jag lägger upp en före - och efter-bild. Sedan blir det Afrikakväll ikväll med lite vänner till mamma, och imorgon åker jag tillbaka till storstaden för att planera inför den stora dagen på onsdag - miljödag på Handels!

Ville också upplysa er som inte såg att Magnus Samuelsson vann Let´s Dance igår kväll. Min mamma var topptunnor rasande, men jag var rätt nöjd. Laila är helt enkelt för cool för att vinna ett sådant töntigt program...

För övrigt, har ni läst om Let´s Dance i Aftonbladet?
Under denna bild står det "Kollapsen efter segern" - men det visar sig att när man läser lite mer handlar det om ett rent och skärt lyckorus. Jag undrar hur journalister av kvällstidningsslaget är som människor? Jag undrar om allt de säger om sig själva är tusen gånger överdrivet?

Fredagskväll

Kollar på Let´s Dance nu tillsammans med mamma. Åkte hem över helgen nämligen så passar på att ha lite myskväll!

Efter de första två danserna hejar jag på Magnus - eller egentligen på hans partner. Hon utstrålar sådan glädje tycker jag. Fast egentligen tycker jag Laila Bagge verkar trevligast av alla finalisterna - vilken tjej hon verkar vara...


Men nu ska jag socialisera mig lite! Kanske ska klippa mig imorgon också om jag hittar någon tid i frisörtäta Alingsås...

Vår kärleksgranHär kommer en bild på min och min pojkväns kärleksgran!


Inte så sjukt som det låter... Han fick den nämligen av ett skogsföretag på en mässa, och så planterade vi den här hemma och sköter den med omsorg - allt av miljöskäl! En gran tar nämligen upp närmare 1 ton koldioxid från atmosfären under sin livstid.

Ungefär 50 % av allt kol i ekosystemen finns i skogarna, och mest finns det i de boreala skogarna; alltså i skogen som finns i norra halvan av Sverige, Ryssland, Kanada och ett gäng andra nordliga länder. Den boreala skogen består mestadels av granar och tallar.


Så gör en insats för miljön - plantera en gran!

Helgutflyktstips

Tänkte tipsa om en av de roligaste grejer man kan göra i Göteborg - speciellt om man fått i uppdraget att passa sitt småsyskon. Tamtamtadam:


UNIVERSEUM!!

 

 

Var där med min lillebror för några veckor sedan, och vi blir båda som små barn känns det som. Massa djur och experiment, tropiska regnskogar och levande fåglar och småapor som hoppar omkring bland besökarna. Så häftigt! Ett betydligt billigare alternativ än att boka en resa till Amazonas. Dock, lite läskigt för oss som är rädda för djur som flyger...


Lägger ut lite bilder som min bror tog på pirayor, en levande krokodil och ormar. Tyvärr fick han inget kort på aporna trots att han kämpade då de aldrig verkar sitta still för mer än någon sekund...


Biltullar

Ett av de hetaste miljöfrågorna i Göteborg är biltullarnas vara eller icke-vara. En artikel i dagens GP berättar att frågan nu återigen ska utredas. Det är alltid de borgerliga i Göteborg som varit emot biltullar, men  nu verkar tydligen vindarna ha vänt och de verkar nu ha kommit på att biltular skulle vara ett bra sätt att finansiera infrastruktursatsningar.


Jag tycker detta är ett jättebra sätt att kunna bygga ut tågkapaciteten eller sätta in fler busslinjer mellan Göteborg och grannkommunerna. Skulle det bli dyrare att ta bilen medan kollektivtrafiken samtidigt blir mer lättillgänglig tror jag absolut att fler skulle åka kommunalt till sina arbeten. Detta visade sig ju också i Stockholm när man införde biltullar - bilarna i innerstaden blev färre!

Alltså: släpp fram vänstern i Göteborg med deras förslag på miljöstyrande trafikavgifter där intäkterna går till kollektivtrafiken!

 
Bild lånad från http://www.stockholmsforsoket.se/templates/MakStart.aspx?id=300 - den är tydligare på länken!

Den gula linjen visar genomsnittlig in - och utpassering till Stockholm 2005 (innan trängselavgifter) och det svara är samma sak 2006. Det röda strecket visar när försöket avslutades.

Detta tycker jag visar att det funkar rätt bra med dessa sorters avgifter för att köra bil inne i städer. Viktigt dock att man gör som man gjorde i Stockholm och sätter in mer kollektivtrafik under denna tid så folk får en chans att slippa avgifterna!

Jag bara måste kommentera vädret

Även om det är jättetrist och tråkigt att läsa och skriva om vädret så måste jag:

Varför måste det komma massa snö över en natt för att sedan töa bort under dagen?


Man blir helt deprimerad... Känner för att begrava sig under täcket resten av dagen... men måste iväg till skolan, hörs sen!Utsikt från mitt fönster.

Skönt i alla fall att växthuseffekten ännu inte helt slagit ut den svenska vintern - något positivt med denna himla snö!

Jag ber härmed om förlåtelse...

...för att jag duschade så sjukt länge!

Jag duschade så länge att när jag väl var klar var det som att gå ut från duschkabinen rakt ut i Lützen-dimman, eller imman snarare. Hela badrummet ångade. Ändå hade jag öppnat fönstret medan jag fortfarande duschade - som för att intala mig att jag alldeles strax skulle sluta skvala. Ändå hade jag dragit bort duschdraperiet som för att intala mig att nu måste jag faktiskt sluta duscha!


Jag försöker ha lite sådär civil-miljömedvetenhet-kurage, det vill säga att jag försöker att inte duscha så länge, åka bil för ofta eller släppa ut freoner. Det mesta går bra, framför allt det med bilen, men det beror främst på att jag varken har körkort, bil eller råd att åka taxi.

Men det där med duschen är helt hopplöst... Så förlåt världen!

Hat

Har varit och tränat alldeles nyss. Sitter nu och andas ut.

Hade ett tag planer på att gå Friskis&Svettis ledarutbildning och bli träningsledare på några gympapass i veckan, men så kände jag inte att jag hade tid. Och nu känner jag att jag inte vill.

Hon som var ledare idag var så sjukt hurtig och vältränad fast hon nog var femtio. Hon gjorde säkert femtio armhävningar och när hon käckt ropade (helt utan andfåddhet i rösten) "tio till va - kom igen" ville jag bara skjuta henne på fläcken... Tur att blickar inte kan döda!

Vissa av träningsledare måste verkligen känna sig hatade i sådana där armhävningssituationer. Ungefär lika hatade som språklärare är på högstadiet...


Så det är lika bra att jag hoppas över att bli ledare - jag vill inte vara hatad, inte ens under några minuters styrketräning!

VårkänslorLängtar för övrigt hur mycket som helst till våren, värme och påsklov!

Men det är å andra sidan bara en och en halv vecka kvar i plugget så jag ska nog klara mig! Och däremellan ligger den spännande 1 april med miljödag på Handels - glöm inte den! http://smilsidan.com/utblick för mer information!!

Rättvisa åt folket

Läste i Miljöaktuellt nu att försäljningen av Rättvisemärkta produkter ökat med 75 % under förra året. Känns bra att folk blir alltmer miljömedvetna, men såklart också bryr sig om arbetsvillkor som ju är sådant som Rättvisemärkt står för.


Jag längtar efter att en matvaruaffär någonstans i Sverige någongång tar steget att sälja enbart rättvisemärkt och ekologiskt inom en eller helst flera produkter. Typ kaffe eller mjölk eller bananer.

Jag jobbade i en ICAbutik under gymnasiet och frågade då varför man inte bara sålde ekologisk mellanmjölk då den kostade ungefär 10 öre mer per kartong. När det handlar om så små prisskillnader tror jag nästan ingen konsumnet bryr sig om/märker att mjölken blivit lite dyrare.

Svaret jag fick då var i alla fall att det inte finns tillräckligt med ekologiska produkter för att möta efterfrågan. Men om ett par år tror jag absolut att vi kan se enbart ekologisk mjölk i mejerihyllorna. Annars får väl jag ta tag i det!

 

snart är man djurplågare då...

Jag började en ny kurs i skolan idag - människans miljöpåverkan. Verkar faktiskt som en riktigt rolig kurs, hoppas att jag slipper bli besviken. Och så är det sista kursen innan sommarlovet - bara tio veckor kvar tydligen.


I kursen ska vi bland annat göra en laboration i toxicitetbedömning, alltså en övning där man lär sig bestämma giftigheten i ett ämne. Man ska hemifrån ta med sig sitt eget tvättmedel och sedan prova det på något slags kräftdjur - tydligen ett väldigt vanligt sätt att mäta toxicitet - för att se hur farligt det är. Ska faktiskt bli spännande även om djurförsök inte känns lika roligt. Tror det kan bli en väldig tankeställare ifall mitt Euroshopper-tvättmedel visar sig döda kräftdjuret... Då kommer det aldrig mer bli lågprismärken!


Nu ska jag sätta mig mer och skriva ihop en överklagan till mitt senaste tentaresultat för att försöka höja mig ett betyg. Fick bara ett halvt poäng från VG så hoppashoppas att det ska lösa sig...

Sommarmorgon

Idag när jag vaknade kändes det som en sommarlovsmorgon. Fåglarna kvittrade och solen sken in genom persiennerna. Jag var sådär pigg som man är på sommaren - hoppade ur sängen! Enda skillnaden mot en sommarmorgon var värmen. Det var svinkallt ute... Men tar nog ändå vårjackan, som vanligt alldeles för tidigt, och kommer antagligen bli förkyld, precis som vanligt...


Hörde också på RixMorronzoo förut att Stockholm är den enda huvudstaden i hela Europa som inte ska delta i Earth Hour. De såg det tydligen inte som en bra symbol utan väljer hellre att satsa på långsiktigare åtaganden för att uppmärksamma klimatförändringarna...

Löjligt tycker jag!

Ni glömmer väl inte...

...Earth Hour!!

Släck alla lampor i en timme på lördag klockan 20.30 i en manifestation för klimatet!

Läs mer på http://www.earthhour.org/home/Hörde förresten att hela Las Vegas ska släckas ner - hade varit en häftig syn!Kärnkraftsfunderingar

Kärnavfallsdebatten i skolan idag blev ingen debatt för alla var så sega och orkade inte engagera sig. Inte jag heller...

Men det är ett intressant ämne och jag lärde mig lite i alla fall. Till exempel att väldigt många människor i Sverige vill behålla, samt eventuellt bygga ut, kärnkraften, men bara två enstaka kommuner är positiva till att förvara kärnavfallet i sin kommun. Lite "not-in-my-backyard"-syndromet...

Lärde mig också att högaktivt avfall ska förvaras i 100 000 år, vilket känns som enormt lång tid. Frågan är ju hur mycket av berggrunden som ser likadan ut idag som om 100 000 år? Frågan är om vi vill att högaktivt avfall ska förvaras i utrymmen som förändras även fast det är inkapslat i stål och betong?

Är trots detta ganska delad till kärnkraftens vara eller icke-vara. Ett bra alternativ till fossila bränslen, men inte jämfört med sol, vind eller vågkraft. Tror faktiskt att det är nu, under utfasningen av fossila bränslen, som vi kommer välja väg - kärnkraft eller helt föryelsebart. Väljer vi kärnkraft och lyckas utveckla en hyfsad lösning på slutförvaret så kommer nog inte de förnyelsebara alternativen ha spreciellt stor slagkraft i framtiden. Då tror jag de flesta kommer slå sig till ro och njuta av oändligt med el! Och blunda för de lokala miljöproblem som uppkommer vid uranbrytning...Det ser nästan fint ut, Barsebäck. Som hotellkomplex mitt i en upplyst kuststad. Till och med uppvärmt vatten nära stranden - perfekt för alla småbarn!

Våffeldagen

Snart dags att springa till bussen för att delta i seminarium i skolan. Vi ska diskutera vattenbristen i Afrika, men även kärnavfall. Det sista ska bli spännande att höra - hoppas att klasskompisarna är aktiva och väcker tankar!


Är lite extra uppklädd idag för i eftermiddag ska jag till ett fastighetsbolag för att jag och pojkvännen ska göra en intresseanmälan. Vi är på desperat jakt efter en lägenhet då vårt andrahandskontrakt går ut till sommaren! Så hoppashoppashoppas att de är trevliga och kommer med några glädjebesked!

Hoppas på att hinna med en våffelfika idag också - hade varit så mysigt i våriga Göteborg!Dessa ser väl himla goda ut va?!

Dags för nobelpris i uppfinningar kanske?!


Får alltid nyhetsbrev från www.recyclingnet.se av någon anledning, antagligen för att jag pluggar miljövetenskap och på något vänster hamnat i deras register.

Läste dock om en spännande nyhet idag: ett kanadensiskt företag har uppfunnit en nedbrytningsbar PET-flaska. Den lär kunna brytas ner av enbart solljus och luft. Det tar i och för sig mellan 10 och 15 år, men ändå - himla smart idé!


Hade dock varit bra om denna uppfunning kommits på tidigare. Då hade till exempel problemet med det flytande sopberget i Stilla havet kunnat undvikas...

BrödbaksprocessenKanske ska satsa på en bagarkarriär?!

Hurtig morgon

Har nu på morgonen varit huslig och bakat russinbröd! Vaknade klockan sju helt klarvaken och kände för att göra något duktigt. De blev dock lite brända som alltid, men de smakar faktiskt inte bränt så det gör inget.

Nu kan jag slappa resten av dagen med gott samvete - ska bli skönt!

Eller, jag ska faktiskt gå runt i miljömedvetna affärer på stan och leta efter någon som vill sponsra med lite presenter till föreläsarna som kommer på miljödagen. Och så borde jag väl träna kanske...

Men i övrigt ska jag slappa...

Lägger upp lite bilder på bröd-baks-processen alldeles strax också!

Azar mest inflytelserik i miljö-Sveirge

Christian Azar har tydligen blivit utsedd till den mest inflytelserika i miljö-Sverige - enligt Miljöaktuellt den 10 februari http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.211143/har-ar-hela-listan

Bra val tycker jag!

Läste under jullovet hans bok "Makten över klimatet". Hur bra som helst. Inte alltför tjock och därmed lätt att ta till sig för vanliga människor, och jag tror faktiskt att den har potential att få upp ögonen för miljöproblem även på den största skeptiker.

Roligt också att tidningen har tilltro till stadsministern, även om han väl inte gjort alltför mycket för klimatet än kanske. Miljöbilspremien var dock ett steg i rätt riktning och jag hoppas att regeringen inte, trots finanskrisen, tar bort den. Tror att det är en god morot för folk att köpa en miljöbil.

Dags för plugget...

Ska strax ge mig iväg till skolan för ett litet gruppmöte angående en skoluppgift. Vi har skrivit ett PM om varför det är så svårt att få en fungerande vattenförsörjning i södra Afrika, och vad bristen på vatten får för konsekvenser. Väldigt intressant, men vårt arbete känns väldigt ytligt - det finns ju så himla mycket att skriva om och vi hade bara fem sidor på oss.

Därefter ska jag på ett annat möte. Jag är nämligen med i en grupp som ska anordna en miljödag på Handels i Göteborg den 1 april. Ska bli jättekul, men börjar nästan bli lite nervöst nu... Vi har fått dit föreläsare från bl a IKEA och SIDA, och alla föreläsningarna har anknytning till miljöarbete. Gå in på www.smilsidan.com/utblick om ni är intresserade - alla som vill är välkomna! Och efter lunch så delas det också ut en goodiebag - perfekt för alla snåla studenter!

Äntligen tog jag steget...

Jag känner just nu en sådan glädje över att jag äntligen tog mig i kragen och började blogga!

Ända sedan i höstas har jag tänkt på detta - att det behövs en blogg som är skriven av någon som är intresserad av miljöfrågor och som vill leva miljövänligt, men fortfarande LEVA! Jag är så trött på alla som hävdar att vi miljömedvetna vill att vi alla ska gå och lägga oss i en grotta någonstans och inte använda någonting av naturens resurser. Som tror att man måste inskränka på sin livskvalitet för att bli mer miljövänlig.

Det tror inte jag!

Jag tror att vi kan leva betydligt mer miljövänligt än vi gör idag utan att få en speciellt mycket sämre livskvalitet. Det räcker med att åka buss istället för bil om man kan. Att inte köpa ett nytt par jeans i veckan, utan ett par i kvartalet. Att återanvända ICAkassarna ett par gånger och inte slänga dem direkt när man har burit hem mat i dem en gång. 

Jag är övertygad om att fler än jag är intresserad av dessa frågor och jag hoppas att ni vill diskutera dessa med mig här på bloggen. Välkomna!!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0