Tröghet i systemen

Läser ju som sagt Klas Eklunds bok om klimatet och irriterar mig så på trögheten i vårt samhällssystem. Tänkte återigen skriva av mig lite irritation. Enklare än att ge sig ut och springa eller boxas.

Bilden nedan är tagen ur hans bok och jag vet inte om ni ser vad som står, men jag ska förklara.

Grafen visar åtgärder som man kan göra för att minska koldioxidutsläppen samt priset per ton koldioxidekvivalent man minskar. De som är längst till vänster är alltså de som är billigast att göra. Notera att de åtgärderna allra längst till vänster över huvud taget inte kostar något att göra, utan företag och privatpersoner tjänar på att genomföra dessa åtgärder.


Här ser man tydligare vilka åtgärder det är som man kan göra och få pengar "tillbaka".

Billigast av allt: att byta ut glödlampor mot lågenergilampor.
Näst billigast: att isolera bättre.

Dessa saker är enkla att göra, och det som gör mig irriterad är varför ingen bryr sig. Varför fortsätter man att bygga hus där fönstrerna läcker in massa kalluft? Varför byts inte alla glödlampor ut idag?

Okej, EU har lagstiftat om att glödlampor ska fasas ut till 2013. Men varför 2013? Vem behöver fyra år på sig för att byta ut glödlamporna? Visst att Göteborgs stad, och många ännu större städer, har många gatulampor och så vidare, men en dag ska de ändå bytas ut och varför då inte göra det under 2009 istället för att ha ytterligare fyra år med energislöseri?

Och för er som läste mitt inlägg om CCS, alltså infångning och lagring av koldioxid, och som blev upprörda av det kan jag meddela att CCS vid kolkraftverk mm är de allra dyraste åtgärderna för att minska koldioxidutsläpp. Alltså borde ju inte det göras i första taget. Men människan handlar ju ibland irrationellt så man vet aldrig...


Nu känner jag mig i alla fall gladare. Skönt att skriva av sig ibland!

Kommentarer
Postat av: johanna jordgubbe

sv; det är helt fantastiskt.. men kom just in.. ska byta om nu och en snabb sväng på stan och hämta en överaskning till min sambo och sen iväg och stavgå vårruset..

hoppas du får en trevlig kväll!

2009-06-01 @ 16:22:44
URL: http://jojordgubbe.blogg.se/
Postat av: Linnea

Var det 2013 först? :o jag trodde det skulle ske nu till 2010..

2009-06-01 @ 17:10:28
URL: http://missawesomeness.webblogg.se/
Postat av: Magnus Andersson

Lågenergilampor har en massa kvicksilver i sig, så om man kraschar en sådan i hemmet måste rummet -- eller hela hemmet om man bor smått -- utrymmas och man måste torka allt med handskar och papper samt även ta upp kvicksilver med tejp. Man får absolut inte dammsuga! Sen måste man väl vädra med öppna fönster i minst ett dygn eller så.



För några år sedan dog ett barn i USA p g a en kvicksilverlampa som gått sönder. Här är en medicinsk rapport om det dödsfallet:



http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3575038



Vidare kostar lågenergilampor så mycket mer än vanliga lampor att de knappast kan användas av vanligt folk i t ex julgransbelysning. All gammal julgransbelysning som bara användes en gång om året kan man behöva kasta. Vidare tar det vid kyla upp till 10-20 minuter innan en lågenergilampa lyser starkt. Det kanske du inte förstår, men jag har själv erfarenhet av detta.



För så sporadisk användning som helgpynnt kan även tillverkning av lågenergilampor vara mer miljöbelastande än den estra energiåtgången som vanliga glödlampor har. Kinesisk tillverkning av lamporna är knappast fri från miljöpåverkan.



Det finns alltså många problem för människor med detta och så mycket energi sparas inte. Om man har lamparmatur kring en lågenergilampa har en studie visat att den sparar endast kanske 20-40 procent jämfört med en vanlig lampa, inte 70 procent. Det är alltså en relativt liten vinst, kanske även med tanke på hur mycket enrgi som går till belysning. det vore bättre om man inte lagstiftade och lät företagen konkurrera med ännu billigare och bättre lågenergilampor så att det gamla konkurrerades ut med konsumenternas fria vilja!



Jag håller med om att energi sparas, men det ska göras frivilligt. Vill man göra något direkt tror jag att kortare duchar, val av tvättmaskin, snål dieselbil och liknande är minst lika effektivt.



Men att CO2 ändrar klimatet är helt enkelt inte sant. Men det kan iofs vara bra att spara energi ändå. Men kvicksilver vill jag inte ha överallt i mitt hem.



MVH, Magnus Andersson, Göteborg

2009-06-03 @ 00:52:05
URL: http://klimathot-gameover.blogspot.com/
Postat av: Magnus Andersson

En orsak att allt inte byts ut nu är förresten även marknaden och att man inte kan producera det som annars byts ut på 5 år på endast ett år. Skulle man 5-dubbla poduktionskapaciteten skulole lamporna bli exremt dyra eftersom avskrivningen på produktionsenheten måste slås ut på så kort tid.



Vidare kommer miljövänlighet i både lampor och produktion att gradvis förbättras allt eftersom man gör tekniska framsteg, vilka görs hela tiden (i de privata med varandra konkurrerande företagen), och därför är det bättre att det tar många år istället för ett innan allt byts. En lag som tvingar att byta snabbare än man nu producerar skulle göra lampor extremt dyra och troligen försämra deras kvalitet eftersom det blir så brått att få fram så mycket. Insparandet i CO2 blir heller då nästan ingenting i det stora hela. Belysning är några procent av elen och elen är kanske 20 procent av världens energi. Det blir en besparing av en bråkdel av 1 procent av kontinuerlig energiåtgång (som till 70-80 procent är fossilenergi), och vilket år den bråkdelen startar avgör inte klimatet om IPCC nu har rätt. Men tyvärr är IPCC en organisation smo lurat oss att tro att vi har ett klimathot. de har släppt bluffkurvor -- bl a en som kallas hockeyklubban -- och den lilla extra värme CO2 ger menar IPCC förstärkse enormt men all empiri visar precis tvärtom att den dämpas kraftigt till en bråkdelar av en grad på 100 år.



Nåväl. Detta var kanske en för ambitiöst kommentar.



Ha det bra!



mvh, Magnus Andersson

2009-06-03 @ 01:03:01
URL: http://klimathot-gameover.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0