Miljönytt

Härmed följer ett litet sammandrag om vad som hänt på miljöfronten senaste veckan:

  • Regeringen har gett bland annat Vägverket i uppdrag att skapa en plan för hur maskinförare ska läras att köra mer miljövänligt, så kallad ecodriving. Jordbruksministern säger att det finns förhoppningar att minska bränsleåtgången med 20 % om man kör mer energieffektivt. Utsläppen av koldioxid från arbetsmaskiner står för drygt 4 % av de svenska utsläppen och detta är ett sätt för den svenska regeringen att nå klimatmålen om en minskning med 20 % till 2020.


  • Hittills har Sverige varit det enda land som producerar biogas ur avfall, men nu är Londons borgmästare intresserad av att göra samma sak i London. 1 miljard ska satsas för att bygga upp nödvändig infrastruktur som behövs för att kunna omvandla Londonbornas matrester till drivmedel. Det produceras 3 miljarder ton organiskt avfall i London varje år vilket skulle kunna generera mycket biobränslen.


  • En grupp Stillahavsöar vill att klimathotet ska hanteras av FNs säkerhetsråd, den högsta nivån inom FN. De små öarna känner sig väldigt hotade av den globala uppvärmningen då hela samhällen riskerar att översvämmas av stigande havsnivåer. Öarna menar att världsfreden kan hotas av klimatförändringarna och att frågan därför bör hanteras av FN.


  • Japans premiärminister avslöjade i veckan att landet bara kommer att sänka sina koldioxidutsläppen med 8 % jämfört med 1990 års nivåer. Detta försvårar för en överenskommelse i Köpenhamn i december. Japan är världens femte största utsläppsnation och deras klimatpolitik väger såklart tungt bland världens andra länder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0