Ekologiskt vs närprodoucerat
Kan i en viss mån hålla med om att ekologiska produkter fått en för viktig roll. Folk vet inte varför de köper det - kanske för att vara miljövänliga - men vet inte vad ekologiska produkter egentligen innebär.
För klimatets skull är det ju oftast bättre med närproducerat. Exemeplvis köpte jag vindruvor idag - inte hade det varit mer klimatvänligt ara för att de var ekologiska. Snarare tvärtom eftersom man fått köra traktorer på större områden för att skörda ekologiska druvorna och dylikt.
Tycker ni att närproducerad mat borde märkas i affärerna istället för att märka ekologiska produkter?
Jag tycker att man borde märka ut båda två, för båda är ju bra, och ännu bättre om någon råvara kan lyckas vara båda två.
Absolut.
Jag mailade Arla om denna frågan.
Svaret var långt & intressant!
Men de försöker se till att deras ekobönder blir fler. Men de flesta är långt borta härifrån. Tyvärr.
Håller med Theréz! Båda kriterierna bör finnas med.
Men, visst är det så att ekologiskt inte alltid är bäst. Inte köper vi t.ex ekologiska tomater från Holland om det finns en lokal odlare?
Min matbutik har satt upp en stor skylt på fasaden
med sina leverantörer av närproducerat.
Ett bra sätt att presentera de produkterna, tycker jag. Då vet man vilka märken man ska titta efter.
Ska ta en bild på den skylten och lägga upp på bloggen snarast.
Nu till ngt. helt annat - vill du vara med i min tävling?
Man måste ju använda huvudet.
Efter Knas-Marits utalanden har hela debatten tappat rodret.
Läs disskusionen på 1355Skillnadenpaekologiskochkonventionell_odling.htm" rel="nofollow">http://www.ecoprofile.se/30001355Skillnadenpaekologiskochkonventionell_odling.htm
för att landa på fötterna igen...
Fast det gör man ju redan delvis.. med svenskt sigill och så..men det skulle kunna vara bättre!
Det finns väldigt många aspekter att väga in, t ex är det en stor fördel med matproduktion nära för sk resilience (uthållighet vid stora påfrestningar) och möjlighet att återföra näringen till jorden igen. Samtidigt vill man stödja ekologisk odling och utveckling i hela världen...
Det finns väldigt många aspekter att väga in, t ex är det en stor fördel med matproduktion nära för sk resilience (uthållighet vid stora påfrestningar) och möjlighet att återföra näringen till jorden igen. Samtidigt vill man stödja ekologisk odling och utveckling i hela världen...