Dagens miljötips

Dagens miljötips:

Skippa sushi emellanåt!

Världens blåfenade tonfisk håller nämligen sakta på att dö ut. Både WWF och Financial Times säger att tonfiskarten kan vara helt utfiskad om tre år.

Vill vi inte att framtida barnbarn ska få uppleva detta fräcka djur?

Handeln med blåfenad tonfisk är väldigt lönsam. Arten är den mest värdefulla fisken på jorden idag enligt WWF, och det leder till att fisket blir allt intensivare. Framför allt har efterfrågan ökat i samband med att sushi blivit allt vanligare att äta i I-länder. EU-kommissionen har föreslagit att man ska utrotningshota tonfiskarten, vilket skulle leda till fiskeförbud på den, men Medlehavsländerna motsätter sig detta. Anledningen är inkomster som fisket inbringar.

Kvoterna som är satta i Medelhavet på den blåfenade tonfisken är dubbelt så höga som de rekommendationer som forskarna ger. Fiskarna i medelhavsländerna fiskar dock 50 % mer än kvoterna. Det illegala fisket i Medelhavet är alltså oroande högt och riskerar tonfiskens överlevnad.


Alltså är det kanske dags att inte äta sushi allt för ofta, för vill du vara med och utrota en av havets unika arter. Alternativet är helt enkelt att försöka hitta KRAV-märkt fisk och göra din egen sushimiddag!

 
Inte helt okej att äta för ofta

Kommentarer
Postat av: Miss Dramaqueen

Eftersom jag inte är ett sushi fan så har jag ingen koll, men måste man ha just den fisken till sushi? Det borde ju gå med en annan menar jag..det är så sorgligt att djur måste dö ut bara för att vi "måste" ha den..

2009-08-27 @ 12:53:11
URL: http://itisart.blogg.se/lisa
Postat av: Myaraq

Vegsushi?Japp. Pluggar 45 poäng i höst :)

2009-08-27 @ 22:25:21
URL: http://myaraq.blogg.se/
Postat av: Theréz

Jag gillar inte ens suchi.

2009-09-03 @ 10:14:40
URL: http://therez.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0