Skogsbränder hotar klimatet

Läser i GP idag att 40 % av de mänskligt orsakade utsläppen av koldioxid i atmosfären kommer från skogsbränder.

Och vet ni hur mycket som de avsiktligt orsakade bränderna bidrar med?

Hälften!


Alltså 20 % av all koldioxid som människan släpper ut i atmosfären orsakas av dumma människor som klantar sig med grillen, som är pyromaner eller som eldar i skogen och tappar kontrollen över elden.

Det är inte bara koldioxid som släpps ut vid en skogsbrand. Även metan, ozon och dikväveoxid släpps ut.
  • Metan är en växthusgas som är fyra gånger starkare än koldioxid och alltså fyra gånger så farlig för klimatet.
  • Ozonutsläppen bidrar till försämrad hälsa hos människor (svårigheter med andning och rinnande ögon) och orsakar även att växter/grödor/träd växer sämre.
  • Dikväveoxid blandas upp med vatten i atmosfären och faller sedan ner som försurat regn. Försuras sjöar och hav tillräckligt mycket dör känsliga organismer som kräftdjur, musslor och larver.


Skogsbrand i Hälsingland 2008


Man ska dock komma ihåg att det i barrskogar i norra Sverige historiskt sett har varit regelbundna skogsbränder var tionde år. I dessa områden finns många djur som är beroende av skogsbränder. Det finns t ex en skalbagge (minns tyvärr inte vad den heter) som lägger ägg när temperaturen är hög. Denna art är ny hotade eftersom det i dessa områden sällan blir stora bränder då brandkåren snabbt får dem under kontroll.

Problemet är när stora skogsbränder breder ut sig i områden som blivit mycket torrare sedan klimatet börjat förändras. Det är alla enorma skogsbränder i Australien, USA, Sydamerika och Afrika som är problematiska. Dessa skogsbränder är en risk för djur, människor och klimatet.

Dock finns det studier som visar på att utsläpp av sot och partiklar som sker vid en skogsbrand kan bidra till att sänka jordens temperatur. Vissa forskare hävdar nämligen att växterna absorberar mycket mer koldioxid när atmosfären är nedsmutsad.

Det kan alltså vara svårt att veta om fler skogsbränder är positivt eller negativt för klimatet. Viktigt är dock att skogsbränder i områden där skogsbränder inte har skett förr i tiden tar död på många djur och växter vilket så klart inte är positivt.



Alltså, eldar ni någon gång i skog och mark - ha med er vatten och slarva inte!

Kommentarer
Postat av: Leia

Vi har alltid med vatten när vi eldar på landet. Ibland måste där eldas upp en massa bråte som hittas här och där. Fast vi är noga med sådant att det dessutom bara eldas kanske 1 gång per år.

=)

2009-04-25 @ 13:25:28
URL: http://onlyforever.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0