Lite om energi och trög politik

Pluggar lite så här på påskaftonen. Läste om energieffektivisering och vilken potential det har. Energieffektivisering handlar alltså om att få ut mer nytta ur samma eller mindre mängd energi än vad man fått ut tidigare.

Jag tror inte heller, liksom bokens författare, att det går att lösa energifrågan utan att genomföra effektivare energianvändning. Även Maud Olofsson har tydligen sagt att hon inte tror att man klarar klimatmålen utan att energieffektivisera. Bra sagt, men tror ni hon handlar efter det?


Regeringen har som mål att öka energieffektiviteten med 20 %. Det mest energieffektiva kylskåpet drar t ex bara en tredjedel så mycket energi som en "vanlig" kyl. Redan på den punkten är vi uppe på 60 % energieffektivisering. 20 % minskning är alltså inte speciellt mycket.

Verkningsgraden på många produkter är mycket lägre än den skulle kunna vara. Ett kraftverk som tillverkar både el och värme, istället för som idag när många tillverkar bara el, kan fördubbla sin verkningsgrad.

         eller   

En lågenergilampa på 11 watt lyser lika bra som en vanlig glödlampa på 60 watt - varför ska man då använda vanliga lampor? Där tycker jag EU gjorde en väldigt bra sak när man nu förbjudit vanliga glödlampor. Se specifika tidsramar gällande förbudet på http://www.energimyndigheten.se/sv/press/pressmeddelanden/EU-fasar-ut-glodlamporna/.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0