Fiskepolitik

Läser på Miljöaktuellts hemsida om EU:s fiskepolitik och att fiskevolymen som tas upp varje år är 2-3 gånger större än vad som är hållbart.


Man har också konstaterat att 88 % av fiskebestånden i Europa är överfiskade. Förstår inte EU:s politiker hur mycket det är? Nästan alla fiskebestånd i Europa är överfiskade. Nästan alla fiskebestånden i Europa riskeras att slås ut helt och hållet. Händer det så finns det inte mycket att göra längre.

Detta hände i Newfoundland utanför Kanada. Fiskebestånden totalt kollapsade och de har ännu inte återhämtat sig - 30 år senare. Vill politikerna att samma sak ska hända i Europa?


Jag tycker att fiskepolitiken inom EU sköts fruktansvärt dåligt. Det är så ohållbart som det kan bli med trålning längs bottnarna, fiske på småfiskar långt ner i näringskedjan och köpta fiskerätter utanför U-länder som får fattiga människor att bli utan sin viktigaste proteinkälla.

Vet ni förresten varför pirater har blivit så vanligt utanför Somalias kust den senaste tiden?


Många av piraterna var nämligen fiskare förr i tiden, men sedan fiskarna försvunnit från området, på grund av att EU:s enorma fiskeflottor dammsugit området, så har somalierna tvingats hitta en ny inkomstkälla.


Nu rapporterar forskare om att torsken har återkommit till Östersjön och nu är lika många som de var på 80-talet. Vad tror ni kommer hända? Tror ni torskarna får fortsätta leva? Jag tror att EU snabbt kommer tillåta stora fångster på Östersjöns torskar - mest för att deras överdimensionerade fiskeflotta ska ha något att arbeta med. Så om några år kommer torskarna i Östersjön troligen återigen vara utslagna.

Vill ni rädda torskarna i Östersjön tycker jag att ni, liksom jag kommer att göra, ska rösta på Miljöpartiet i Europaparlamentsvalet den 7 juni. Det är det miljövänligaste alternativet som finns i svenska riksdagen idag och de om någon kan hjälpa till att rädda torskarna och resten av vår miljö!


Om EU inte får bestämma så kanske vi snart har sådana här stora torskar i Östersjön! Bild från http://www.theclimatescam.se/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0