Koldioxidskatter

Läser att Sarkozy och Frankrike ska införa koldioxidskatter från och med nästa år.

ÄNTLIGEN!

Det tror jag är den bästa väg man kan gå för att minska utsläppen av koldioxid. Och den mest rättvisa. Den som släpper ut skiten ska också betala för det. Polluter Pays Principle - som man brukar prata om i miljöekonomsammanhang.

Det är många som hävdar att detta system är orättvist. Liksom att trängselavgifter är orättvisa. Jag känner att jag snabbt, en fredagkväll, måste kommentera detta.

Visst, en koldioxidskatt leder till högre bensinpriser, högre priser på varor som genererar mycket koldioxid vid tillverkning och transporter osv. Detta drabbar ju så klart de fattiga mer än de rika. Men någongång så måste vi människor ta ansvar för vad vi gör, rik som fattig. Snart är det försent. De rika kör ju också troligtvis mer med sina energislukande bilar, och får därför högre kostnader, medan fattiga kanske åker mer kollektivt och då slipper koldioxidavgifter. Den som släpper ut mycket koldioxid får betala mer, och den som släpper ut mindre betalar mindre. Oavsett om vi är rika eller fattiga så måste vi betala för det vi släpper ut.


Det är det som är så bra med koldioxidskatterna - alla som släpper ut får betala för det man släpper ut. Väljer man att bo utanför städerna så får man ta den ekonomiska smällen. Det går inte längre att släppa ut koldioxid och strunta i konsekvenserna!

Det allra bästa hade dock varit om det kunde införas en gemensam koldioxidskatt för hela EU, helst hela världen, för då hade man sluppit problemen med konkurrensnackdelar för företag i t ex Sverige som tvingas betala koldioxidskatter, medan om de hade haft sin fabrik i Polen så hade de sluppit skatta för utsläppen. Men det är väl en senare fråga - vi får vara glada för det lilla.

Kommentarer
Postat av: Miss Dramaqueen

Grejen är att vi måste hitta en ersättning! Alltså kollektivtrafik, annars måste alla bort från landet, och det känns inte helt hållbart heller..

2009-09-11 @ 21:08:42
URL: http://itisart.blogg.se/lisa
Postat av: Gun

Vad bra att du skriver om det här. Jag beundrar alla som är engagerade i vår miljö. Fler borde vara det!

Älskar din header också, det är så vacker!

2009-09-12 @ 10:34:14
URL: http://horni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0