Självgoda svenskar vill bli en ekoeffektiv ekonomi

Läste till frukost en kolumn av Maria Sköld om EU:s stundande klimatmöte i Åre. Härmed följer ett referat för er som inte orkar läsa hela artikeln själva. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=506918


I veckan som kommer ska nämligen EU:s energi - och miljöministrar träffasi Åre. I detta lär det diskuteras att klimatarbetet tappar tempo, i alla fall om man ska tro stadsministern. Allt fler regeringar talar nämligen, inte så överraskande, om att klimathotet får vänta lite medan man tacklar den ekonomiska krisen. Finanskrisen har också gått om klimatkrisen när det gäller vad EU:s medborgare oroar sig mest för.

Svenskar är dock fortfarande mer oroade för klimathotet än ekonomin. Även den svenska regeringen är hård och tuff inför klimatfrågorna, rapporterar utländska medier. The Economist rapporterar exempelvis att  de alltid självgoda svenskarna i just det här fallet är tuffa med viss rätt. Tidningen skriver därefter att just Sverige minskat sina koldioxidutsläpp med tio procent samtidigt som ekonomin har vuxit med 50 %.

Det sistnämna är Reinfeldt favoritargument för att visa Sverige som ett gott föredöme. Vad jag dock tror han inte säger är att detta mycket beror på att Sverige till stor del drivs av kärnkraft och vattenkraft vilket inte ger några koldioxidutsläpp. Vår trafiksituation har dock fortsatt att öka liksom i de flesta EU-länder. Och inte vill vi väl att hela världen bygger ut kärnkraften för att få lika fina utsläppssiffror som Sverige. Lite mer långsiktigt smarta vill vi väl vara?!

Inför Åre-mötet har regeringen i alla fall tryckt en broschyr där man beskriver tolv goda exempel på svensk ekoeffektiv ekonomi (Reinfeldts nya ord). Tre stycken är västsvenska och bland annat står det då om den Göteborgska fjärrvärmen samt sol - och vindenergi i Gårdstensbostäder. Regeringen har också utarbetat en rapport om ekoeffektiv ekonomi. Tanken är att tala till EU-ländernas egenintresse där man menar att lågkonjunkturen är ett bra tillfälle att stimulera grön energieffektiv teknik. Budskapet sockras också med att detta främjar sammanhållningen mellan EU-medlemmarna och frigör oss från beroendet av energi från omvärlden, det vill säga rysk gas.
 
Jag hoppas att dessa två jobbar på hårt i Åre-veckan

Det ska bli intressant att se vad man kommer fram till i Åre i veckan. Jag hoppas att Andreas Carlgren, miljöministern, och Maud Olofsson, energiministern, fortsätter prata om ekoeffektiv ekonomi. Tycker det låter som ett bra ord att jobba efter. Bara Maud inte låter alltför självgod kanske de andra mer trögtänkta europeerna orkar lyssna och lära.    

Kommentarer
Postat av: Egoinas mamma

Bra blogg du har. När man inte engagerar sig så där mycket, men vill göra rätt ändå är det bra med din typ av blogg. Jag tycker det är svårt att snabbt ta till mig rätt info. Man blir lurad av att saker är s.k. ekologiska eller miljövänliga, men i näst aandetag får man veta att det ligger långa transporter bakom eller annat...

2009-07-19 @ 10:34:23
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Miss Dramaqueen

Ja, det är viktigt att vi föregår med gott exempel. Men det är som när en förälder säger det, man vill inte;) Kanske kan man byta ut det mot något annat? (tänker högt)Jag hoppas verkligen att de får till något bra i Åre, det är himla bra att de träffas och jobbar för det i alla fall!

2009-07-22 @ 17:26:18
URL: http://itisart.blogg.se/lisa
Postat av: Smsa Låna

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din sida, men jag är glad att jag gjorde det :). Prenumererar nu på din sida på BlogLovin'!

2012-01-12 @ 22:42:48
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0