Växthusgasers påverkan på klimatet

Jag är lite arg. Läste igenom några gamla kommentarer som jag fått här på bloggen och hittade då ett par stycken där folk skriver "koldioxid har inget med jordens uppvärmning att göra. Kom med bevis innan jag tror dig. Inget tyder på att mer koldioxid i atmosfären påverkar klimatet." Etc Etc.

Först tänker jag att jag inte orkar bry mig om sådana puckon, men sedan inser jag att varför skapade jag denna bloggen? Jo, för att förhoppningsvis lära människor lite om miljön omkring oss, och försöka få människor att inse att vi förändrar jorden hela tiden och att detta inte bör fortgå för vi riskerar då att sabotera för de allra flesta organismer som bor här. Alltså kan jag inte bara bortse från idioter som inte vill se fakta, utan istället försöka få dem att förstå - om det nu går.


Alltså, nu kommer en kort lektion om hur koldioxid och andra växthusgaser fungerar samt vad växthuseffekten är och  varför vi människor nu förstärker den.

Vattenånga, koldioxid, metan och lustgas är de vanligaste växthusgaserna i vår atmosfär. De absorberar elektromagnetisk strålning, värmestrålning, från solen. I och med att de gör detta så reflekteras den inte ut i rymden utan stannar kvar på jorden en längre tid än den annars skulle ha gjort. Den kommer dock inte stanna här för all framtid, utan kommer så småningom att sippra ut i rymden. Att den stannar kvar i jordens atmosfär gör att den värmer upp jorden.

Solen värmer oss - grundskolenivå.
Solens strålar absorberas av ämnen i vår atmosfär och värmer därför upp luften - gymnasienivå.

Detta fenomen kallas växthuseffekt och fanns långt före att människan kom till. Växthuseffekten har medfört att medeltemperaturen på jorden är +15 grader istället för ca -20 grader. Detta har såklart förenklat för många organismers utveckling.

Det har inte alltid varit +15 grader på jorden utan temperaturen har svängt både upp och ner. Många forskare anser att temperaturen påverkas av halten koldioxid i atmosfären och i bland annat Klas Eklunds bok finns tabeller som påvisar detta. Grejen med historiska temperatursvängningar är att de har gått sakta så att arter hunnit anpassa sig. Det som händer idag är att temperaturen och koldioxidhalten ökar med en snabbhet som aldrig för skådats. Alltså finns stor anledning att oroa sig för framtidens klimat.

Figur från IPCCs rapport från 2007 som visar temperaturökningar vid olika scenarion från där man inte gör någon livsstilsförändring (röd linje) till där man gör omfattande samhällsförändringar (rosa linje). Observera att vi kommer få en temperaturökning även om vi slutar släppa ut växthusgaser imorgon.
 
Framtiden är inte heller så långt fram som man kan tro. Enligt IPCCs scenarion för om vi fortsätter släppa ut växthusgaser som vi gör idag så kommer temperaturen att stiga med knappt fyra grader till år 2100. Det låter inte så mycket för oss nordbor, men i torra områden kan fyra graders ökning ge förödande konsekvenser. Vid fyra grader kommer det bli en omfattande koralldödlighet, minskad tillgång på vatten på låga - och medelbreddgrader, alla spannmålsskördar minskar på låga breddgrader och miljontals människor kommer drabbas av återkommande översvämningar. Allt detta från IPCCs rapport från 2007 som presenteras i Eklunds bok.

Och nu, till alla er som är trötta på folk som inte tror på allt "klimattjafs", länka till detta inlägget eller köp dem en bok så kanske de lär sig någonting.

För er som vill läsa mer om detta rekommenderar jag varmt två böcker som är lättlästa, börjar från början men ändå är väldigt intressanta. Makten över klimat av Christian Azar samt Vårt klimat av Klas Eklund.

 

Kommentarer
Postat av: Myaraq

Vissa, bland annat en framstående forskare på GU står för att växthuseffekten absolut inte finns och att människan inte påverkar klimatet alls.Han är lite lustig.

2009-07-20 @ 23:20:07
URL: http://myaraq.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Jobba på tjejen! :)

2009-07-21 @ 08:09:12
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Myaraq

SV: Hahha, han irrar omkring i en sån väst du vet, med tusen fíckor, skägg, shorts och stövlar hela året, och så kallar vi honom Indiana Jones :D

Hahahh!

2009-07-21 @ 09:49:51
URL: http://myaraq.blogg.se/
Postat av: Miss Dramaqueen

Det är skitbra att du tar upp sånt här!=)

2009-07-22 @ 17:30:05
URL: http://itisart.blogg.se/lisa

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0