Vågkraft

Jag funderar ganska ofta på vågkraft och att det vore en stor och bra källa att få energi från. Senast för några dagar sedan läste jag någonstans att Östersjöns vågor kan försörja alla Sveriges hushåll med energi.

Tanken med vågkraft är en boj som flyter på ytan och är föränkrad i en betongklump på botten. När bojen lyfts upp och ner i takt med vågorna så alstras rörelseenergi. Nere vid havsbotten finns en turbin som omvandlar rörelseenergin till elektricitet som sedan transporteras in i kablar till land.


Bild lånad från http://www.draka.se

Vågkraften är ett miljövänlig sätt att få energi tycker jag. Faktiskt i klass med vindkraft. Nackdelen skulle kunna vara att bojarna som ligger och guppar på vattenytan kan skugga vissa partier av havsbotten där det kan bli svårare för arter av växter och alger att leva. Det finns också forskning som visar att visa arter kan gynnas av vågkraftverken genom att pålarna som går mellan yta och botten blir en ny plats att leva på för musslor, havstulpaner och andra djur.

Vissa hävdar också att det skadar havsbotten att gräva ner betongelement, men jag har förstått att saker som sätts ner i botten och sedan sitter kvar inte gör sådan stor skada som man tror. Naturen anpassar sig ganska snabbt när en skada sker under en viss tid, men naturen sedan blir lämnad igen. Exempelvis ska det vara värre med flytbryggor som skvalpar omkring och flyter upp och ner, än med bryggor som man med betong sätter fast i havsbotten och som sedan sitter där år ut och år in.

Summa summarum så blir nog vågkraftens inverkan på den biologiska mångfalden nästan ingen alls. I jämförelse med vattenkraftverk blir vågkraftverken totalt miljövänliga.


Några vågkraftverk ovanifrån. Bilden är lånad från http://www.fortumkampanj.se/blogg/page/6/

Ett annat problem med vågkraftverk sägs vara risken att båtar kör på bojen som ligger på ytan vilket gör att dels båten, men framför allt bojen, blir förstörda och måste repareras. Men även detta har det kommit en lösning på, nämligen Anaconda - ett vågkraftverk med en ormliknande slang av gummi som ska ta upp energin ur vågorna. Att slangen är av gummi gör den mer tålig mot stötar av olika slag.


Anacondaprototypen. Bild lånad från http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article382162.ece Här finns också mer information om Anacondan.

Anledningen till att det inte finns någon vågkraft än är att kunskapen om det är så ny och att inte tillräckligt med foskning har gjorts. Det pågår dock just nu ett projekt med en vågkraftsanläggning i Islandsberg i Lysekils kommun.

Är det någonting som jag tycker regeringen ska lägga pengar på så är det forskning, utveckling och byggnation av vågkraft. Vågkraftverk är en av framtidens energikällor!


Kommentarer
Postat av: Jennie

Hej, ta gärna en titt på min blogg, kram Jen

2009-05-19 @ 17:05:11
URL: http://jenniesdiary.blogg.se/
Postat av: LSW

Oh! dig lägger jag genast till på bloglovin' ^^

alltid kul att se att fler engagerar sig i miljön..!

2009-05-19 @ 17:34:31
URL: http://missawesomeness.webblogg.se/
Postat av: Moni

kikar in på din blogg, väldigt fin och mycket härlig läsning, hoppas du får en fortsatt bra vecka.

2009-05-19 @ 17:46:49
URL: http://monkann.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0