Koldioxid - boven i dramat!

Kapitel två i Klas Eklunds bok handlar om att människan värmer jorden. Där finns ett flertal sidor som handlar om kol och koldioxid, den största anledningen till att människan värmer jorden.

Med hjälp av hans bok tänkte jag nu berätta lite om kol och koldioxid!

Kolsänkor: ett ord för de delar av jorden som binder koldioxid ur atmosfären och lagrar det. Den största kolänkan finns under oss människor, i berggrunden. Här finns kol i form av olja. Andra kolsänkor är skogen (skogen tar ju upp koldioxid under hela tiden som den växer), i jorden runt trädrötterna (i form av multnande, döda växter) och havet (växter i havet tar upp koldioxid från atmosfären).


Koldioxidmolekylen, med kol i mitten och syreatomer på sidorna!

När vi människor släpper ut koldioxod till atmosfären igen gör vi det genom att öppna upp kolsänkorna. Vi kör bil, hugger ner träd och värmer upp våra hus med olja. Problemet idag är att vi gör detta i en sådan omfattning och i en sådan snabb takt att naturen inte hinner med att åter binda kol i kolsänkorna.

Nästan alla av jordens kol - och oljereserver kommer från 360 miljoner år sedan, under en tid som kallas karbon. Den varad i 75 miljoner år och under den tiden bildades 90 % av den kol och olja som finns idag. På drygt hundra år har mänskligheten eldat upp och förbrukat troligen hälften av dessa kol - och oljereserver.

På hundra år har vi förstört något som tog 75 miljoner år att skapa!


Idag släpper människan ut 40 miljarder ton koldioxid per år. Lägger man på andra växthusgaser (dessa bidrar till den globala uppvärmningen) som metan bland annat så blir utsläppen närmare 50 miljarder ton. Så sent som 1950 släppte vi bara ut 7 miljarder ton per år. Alltså har en explosiv ökning skett de senaste 60 åren. Den ökningen beror till stor del på vår ökande användning av olja.

Avslutningsvis: var kommer utsläppen av koldioxid ifrån idag?

Den viktigaste källan är energiförsörjningen, alltså på vilket sätt vi värmer vårt hus och våra arbetsplatser! Härifrån kommer en fjärdedel av våra utsläpp och här kan vi som enskilda personer alltså förändra mycket genom att värma våra hus med solpaneler, vindkraft, fjärrvärme osv.

Därefter kommer industriproduktion (främst stålverk och cementfabriker), avskogning, transporter och jordbruk!


Avskogning på en bergssluttning i Laos

Kommentarer
Postat av: Lena

ja, ellerhur? det är dåligt att de inte kan ha de enklaste grejerna ekologiska när de marknadsför sin ekofrukost!



och roligt med en miljöblogg! :D

2009-05-21 @ 17:31:11
URL: http://moeller.blogg.se/
Postat av: Zarah

okej :P

2009-05-21 @ 17:44:31
URL: http://zlundin.blogg.se/
Postat av: Vicky

Kul att hitta en likasinnad! :D Jag läser recycle design och det handlar ju förstås om väldigt mycket miljö. Vi arbetar inte bara kreativt utan lär oss massvis om miljön rent teoretiskt också.



Kul att du uppskattade mitt projekt! Ska titta in här igen..det finns alldeles för få medvetna bloggar ;)

2009-05-21 @ 17:48:21
URL: http://trickyvicky.blogg.se/
Postat av: Anonym

sv: det är snyggt, men jag passar tyvärr inte i det. Får köra på ljusrosa istället ;)

2009-05-21 @ 18:03:08
URL: http://modemedmig.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0