Dilemma inför Köpenhamn 2009

Läser på miljöaktuellt att Kina och USA för hemliga miljösamtal! Låter minst sagt spännande, eller hur? Kanske kan vi få ett ordentligt klimatavtal i december i Köpenhamn - ett avtal där både USA och Kina, världens smustigaste länder, tar på sig ett ansvar att rädda världen.

  
Kinas och USAs presidenter

Läser också att de två första utkasten till klimatavtal nu publiceras av FN. Det låter också lovande! Det första avtalet gäller de länder som skrivit under Kyotoprotokollet, medan det andra avtalet gäller alla länder - rika som fattiga.


Det där med rika och fattiga länder tycker jag är intressant, men svårt. Hur bör man egentligen göra nu i Köpenhamn? De rka länderna bör ju rimligen få realistiska, men ändå hårda krav som de ska uppfylla. Det är ju trots allt vi som har smutsat ner mest.

Frågan är väl om de fattiga ska stå helt utanför? Ska de göra samma miljömisstag som vi en gång gjorde för att bli utvedcklad och industrialiserade? Är det inte bättre att vi I-länder stödjer dem? Investerar i dem så att de går direkt till miljövänliga fabriker, bilar och hus och slipper omvägen med svavelutsläpp, sot och övergödning.

Klart att en ekonomisk och social utveckling kan ta längre tid, och framför allt bli dyrare, om man ska göra det miljövänligt direkt, men om vi västländer hjälper till att finansiera detta så kanske de kan se en potential i att slippa all miljöförstöring. Framför allt tror jag befolkningen ser en potential i att slippa miljöförstöring. Titta bara på Pekingborna som uppskattade bilregleringarna som fanns under OS-tiden och som gärna hade velat att regleringen funnits kvar även efteråt!
'

Hur tycker ni att man ska göra med U-länderna i det nya klimatprotokoll som ska skrivas i vinter?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0