Biltullar

Ett av de hetaste miljöfrågorna i Göteborg är biltullarnas vara eller icke-vara. En artikel i dagens GP berättar att frågan nu återigen ska utredas. Det är alltid de borgerliga i Göteborg som varit emot biltullar, men  nu verkar tydligen vindarna ha vänt och de verkar nu ha kommit på att biltular skulle vara ett bra sätt att finansiera infrastruktursatsningar.


Jag tycker detta är ett jättebra sätt att kunna bygga ut tågkapaciteten eller sätta in fler busslinjer mellan Göteborg och grannkommunerna. Skulle det bli dyrare att ta bilen medan kollektivtrafiken samtidigt blir mer lättillgänglig tror jag absolut att fler skulle åka kommunalt till sina arbeten. Detta visade sig ju också i Stockholm när man införde biltullar - bilarna i innerstaden blev färre!

Alltså: släpp fram vänstern i Göteborg med deras förslag på miljöstyrande trafikavgifter där intäkterna går till kollektivtrafiken!

 
Bild lånad från http://www.stockholmsforsoket.se/templates/MakStart.aspx?id=300 - den är tydligare på länken!

Den gula linjen visar genomsnittlig in - och utpassering till Stockholm 2005 (innan trängselavgifter) och det svara är samma sak 2006. Det röda strecket visar när försöket avslutades.

Detta tycker jag visar att det funkar rätt bra med dessa sorters avgifter för att köra bil inne i städer. Viktigt dock att man gör som man gjorde i Stockholm och sätter in mer kollektivtrafik under denna tid så folk får en chans att slippa avgifterna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0