Kärnkraft är poppis igen

I hela världen planeras det att bygga 58 nya kärnkraftsreaktorer. 26 av dessa ska byggas i USA där det redan finns 104 stycken. Bara i Finland planeras tre nya reaktorer utöver de som redan byggs nu. Även i Sverige röstades det igenom ett förslag på att vi inte längre ska avveckla våra reaktorer i förtid. Även opinionen i Sverige är ganska positiv till att bygga nya reaktorer.


Man kan med andra ord säga att världens inställning till kärnkraft har förändrats. Från att ha varit negativ sedan Tjernobylolyckan har vi, antagligen påverkade av klimathotet, blivit alltmer positiva till energi från kärnkraft. Även jag har velat i frågan och emellanåt ansett att kärnkraft är ett bra komplement till vår energiförsörjning. Allt som inte släpper ut koldioxid är väl bra, eller?

Problemet som man glömmer är att inget land i världen ännu har en plan för var kärnavfallet ska förvaras. Att kärnavfallet fortsätter vara radioaktivt i 100 000 år. Att enorma geologiska förändringar sker på 100 000 år och att det därför inte alls är så säkert att förvara kärnavfall i berggrunden som det kanske låter. Man glömmer också att själva reaktorn medför en risk vilket ger lite av "not-in-my-backyard"-syndromet - alla vill ha kärnkraft, men ingen vill bo nära ett.


Bild från Vattenfalls hemsida över hur kärnavfall förvaras

Det som gör mig oroad är att världen inte ser kärnkraften som ett energiproduktionskomplement tills dess vi utvecklat bra teknik för att kunna ta till vara på vågors, vindars, solens och vattnets energi. Världen verkar se kärnkraft som en fullgod, problemfri ersättning till kol och olja. Ingen tänker på vad vi lämnar efter oss till omvärlden. 


Man kanske bör tänka efter när det gäller vad vi lämnar i arv till våra barnbarn och deras barn...

Kommentarer
Postat av: Anonym

Du har tyvärr rätt. Världen ser kärnkraft som en fullgod ersättning till fossilt bränsle. Vad som missas i matematiken är väl att inget kan bli mindre förnyelsebart än kärnkraft...



För övrigt är väl problemen med brytningen större än slutförvaret för min, din och våra barns generationer...

2009-06-22 @ 21:24:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0