IQ fiskpinne?

I svallvågorna av plötslig våldsam hunger åt jag glass, maränger och chokladsås till middag. Inte helt enligt kostcirkeln med andra ord.


Läste samtidigt Allt om Vetenskap så lite nyttigheter fick jag i alla fall i mig. Fördjupade mig i en artikel om misslyckad forskning och livsfarliga uppfinningar. En av de som kom med livsfarliga uppfinningar var kemisten och miljöboven Thomas Midgley Jr (1889-1944). Han inledde sin karriär med att uppfinna blyad bensin som förhindrade knackningar i bensinmotorer. Himla bra uppfinning tyckte alla, tills dess det visade sig att världen blivit blyförgiftad. Det mesta av de 100 000 ton som släpptes ut per år när det var som värst på 60-talet ligger fortfarande kvar ute i naturen.

Men som om det inte var nog med det uppfann Midgley Jr freon. Detta underbara kylmedium som snabbt ersatte giftiga ämnen som ammoniak och svaveldioxid. Problemet var väl bara att freon var så långlivat att det kunde ta sig helskinnat upp till stratosfären och bryta ner jordens livsnödvändiga ozonlager.

1940 drabbades Midgley av polio och blev förlamad. Han uppfann då en sele som gjorde att han kunde ta sig upp i sängen. Inte heller selen var någon bra uppfinning då Midgley en dag trasslade in sig i den och ströps till döds. Fast lika bra var kanske det...

Ozonhålet i mörkblått är Midgleys förtjänst

En annan smartnisse var den tyske kemisten Hoffmann (1868-1946) som under 1800-talet kom på en lösning till det ökande antalet människor som blivit beroende av smärtstillande morfin. Hoffman framställde heroin och började prova detta på människor och såg att dem påverkades starkt av medlet. En av försökspersonerna sa att han "kände sig heroisk" och vips så kom namnet på ämnet. Heroin började säljas som läkemedlet och marknadsföringstricket var att det var särsklit bra för morfinberoende personer då det hade samma egenskaper som morfin men inte alls var beroendeframkallande. Med tiden visade det sig dock att heroein tvärtom är extremt beroendeframkallande och idag finns omkring elva miljoner heroinister i världen. 

Felix Hoffmann -

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0