En dag som raserade mina fördomar

Detta blev helt klart en dag som raderade många av mina fördomar om förorten Angered. Jag trodde det skulle vara ett betongsamhälle med klotter och fula lekplatser. Icke sa nicke!

 
Detta är utsikten från Angered Centrum. Stora gröna ytor som skulle passa för en golfbana. Detta var innan sextiotalet jordbruksmark till en stor gård som ligger just där Angered centrum ligger idag. Långt borta till vänster i bild ligger en bondgård som har stora marker. Dessa marker är väldigt bördiga och skulle kunna bidra till att göra Göteborg delvis självförsörjande.
 


Här är en del av Angered centrum, dock en bild på långt avstånd. Det var i alla fall låga hus, 4 våningar ungefär, och mitt i allt låg en liten shoppinggalleria med ett Maxi, ett Lidl, en Nettobutik, en skoaffär och en McDonald´s och lite andra småaffärer. Det fanns också ett villaområde som byggts för att göra samhället mer integrerat.

   

Vi pratade en del om möjligheterna med stadsnära odling som dels skulle vara bra för matförsörjningen i området, men också vore bra för människors sociala behov. Det diskuteras också i kommunen att man skulle kunna införa det för att få in andra kulturer i den svenska. Bilden till vänster visar ett växthus där det tidigare pågått försök med stadsnära odling och här fanns även en turkisk brödugn på gården där det bakats mycket bröd på traditionellt turkiskt vis.

Jag tycker stadsnära odling verkar vara en bra grej. Tanken med det är att folk som kommer till Sverige ska kunna starta egna företag, odla och sälja utländska produkter som inte finns att köpa i Sverige. Exempelvis fanns det ett gäng från Vietnam som odlade några speciella sorters kål som inte finns i Sverige i en annan stadsdel, och det fanns också planer på att öppna en kamelgård där man skulle kunna sälja kamelmjölk som efterfrågas av många människor från Somalia.

Jag tycker detta låter jättehäftigt faktiskt! Det öppnar sig ju så många nya dörrar om man släpper in ny kulturer i Sverige.

  


Här är avslutningsvis bilder från Lärjeån, en flod som rinner förbi Angered. Det är Natura 2000-område, men ändå funderar kommunen på att bygga en stor väg förbi området där vi gick för att underlätta för folk som pendlar till Angered. Jag tycker det låter dumt. Det är inte ofta man promenerar nu för tiden utan att höra bilar, och det gjorde vi faktiskt nu! Helt underbart. Och så fick vi lära oss att höra vilken fågelsång som kom från vilken fågel!

Roligt med dagar som helt förändrar ens uppfattning om saker och ting!!

Vad har ni hittat på för skoj idag?!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0