Angående klimatförändringarna

Jag funderar på en sak angående klimatförändringarna!

Nästan alla forskare anser att temperatur på jorden kommer att stiga minst en grad oavsett om vi minskar våra utsläpp av växthusgaser eller inte. Temperaturen kommer att stiga minst en grad alltså, troligen mer. Detta innebär en höjning av havsytan, dels på grund av att Antarktis kommer att smälta, men främst eftersom vatten utvidgas när det blir varmare.

I SvD idag kan man läsa att en brittisk hjälporganisation beräknar att hundratals miljoner människor riskerar att bli offer för klimatrelaterade katastrofer de närmsta sex åren, och hjälporganisationen manar världens regeringar att förbereda sig på detta.

Det är en väldigt luddig formulering, men vad som i alla fall är säkert är att människor i världen kommer drabbas av stigande vatten, utbredning av tropiska sjukdomar och en ökad vattenbrist - alltså klimatrelaterade katastrofer.

Det jag undrar är varför ingen gör någonting för att förbereda sig?!

Varför fortsätter regeringar och kommuner att bygga havsnära bostadsområden om det finns en påtaglig risk att husen inom något decennium kommer att ligga under vatten? Varför går inte biståndspengar till att bygga ordentliga hus som står pall för kraftiga stormar och cykloner? Varför byggs inte skyddsrum som kan användas när det blir översvämningar?

Många av de värsta effekterna av en stigande temperatur kommer att ske i länder som redan nu har problem med extrema vädersituationer. Ofta U-länder. De kommer att behöva hjälp när konsekvenserna av uppvärmningen kommer. Vill vi verkligen vänta med att hjälpa dem tills dess översvämningen redan har dödat tusentals människor?

Vore det inte bättre att handla nu när vi kan tänka lugnt istället för att försöka rädda det som räddas kan när katastrofen är över oss?


Montage från SvD (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2769825.svd)


Eller vad tycker ni - är det bättre att vänta och se vad som händer, trots att vi redan nu vet ganska väl vad som kommer att hända?

Kommentarer
Postat av: Mikaela

Hej

Jag Tänkte faktiskt ställa en liten frågan till er alla som besöker den här bloggen..



Hur många av er skulle ställa upp i en blogg tävling genom att göra en liten reklam film/banner för Experience no1? Har haft funderingar på ha en sådan blogg tävling Men frågan är ifall någon skulle ställa upp? Skulle du ställa upp? Kommentera gärna i min blogg ha det fint

2009-04-21 @ 15:45:44
URL: http://experienceno1.blogspot.com
Postat av: Linda

ja, det är konstigt att inte mer görs. själv känner man sig rätt hjälplös, kan inte mycket mer för miljön göra än att källsortera känns det som.

2009-04-21 @ 15:53:08
URL: http://dailyluxury.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0